Proiect european de 9 milioane de euro, cu pavaj adus din China, distrus în şase luni GALERIE FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Arhitectul Andrei Mulţescu, artizanul lucrării, spune că proiectul de modernizare cu bani europeni a centrului civic s-a făcut pe improvizaţie, iar pavelele s-au spart pentru că au fost montate pe beton în loc de nisip.

La doar jumătate de an de la inaugurarea proiectului de modernizare a ansamblului arhitectural Piaţa Unirii-Grădina Publică, pavimentul din centrul civic al municipiului va fi aproape complet schimbat.

Granitul de proastă calitate adus de constructor din China şi montat pe toată suprafaţa din perimetrul Piaţa Unirii s-a umflat şi s-a spart în multe locuri, spre indignarea oamenilor, care constată că lucrarea s-a făcut în bătaie de joc.

image

CLICK aici pentru imagini

„Nu este posibil aşa ceva. Le-au trebuit patru ani ca să facă o muncă de mântuială. Peste tot numai spărturi. Trebuie să mergem cu grijă să nu ne împiedicăm. Păcat, pentru că era singurul loc din oraş cu care să ne mândrim", ne-a declarat focşăneanca Mioara Bunea.

Arhitectul şef al lucrării, care a sperat că va fi premiat pentru această lucrare importantă, acuză autorităţile de neprofesionalism.

Improvizaţie şi furt de bani

„Totul s-a făcut pe improvizaţie. Aşa cum arăta proiectul, dalele de granit erau de două ori mai groase, de 10 cm şi trebuiau montate pe nisip, nu pe ciment cum s-a întâmplat. Nu vă închipuiţi că au pus granit bun, cu o anumită structură, ci l-au adus din China. În plus, montatorul a fost foarte prost şi din cauza asta s-a ajuns să se umfle pavimentul. Eu a mai avut o experienţă cumplită cu acest constructor. Faţă de caietul de sarcini, au dispărut din proiect o mulţime de bani şi de lucrări", este acuzaţia foarte gravă adusă de arhitectul Andrei Mulţescu, care ne-a declarat că singurul responsabil de ceea ce s-a întâmplat la Focşani este dirigintele de şantier al Primăriei.

Afirmaţia arhitectului legată de faptul că dalele de granit ar fi trebuit montate pe nisip şi nu pe beton arată foarte clar că au existat interese majore ca unele firme locale să aibă de câştigat de pe urma proiectului finanţat în cea mai mare parte cu bani de la Uniunea Europeană.

Tot betonul din Piaţa Unirii a fost turnat de firma Mavi Beton, societate deţinută de oameni foarte apropiaţi preşedintelui Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan.

Acesta a dorit să minimalizeze ce s-a întâmplat în Piaţa Unirii, punând eşecul pe seama constructorului.

„Modul în care au fost executate anumite lucrări este de discutat. Probabil că nu au respectat tehnologia şi rosturile de dilataţie dintre plăci le-au jucat feste. Lucrarea este în garanţie şi va fi reparată din banii constructorului, iar aprecierile că banii populaţiei sunt aruncaţi pe geam sunt afirmaţii neadevărate", spune Marian Oprişan.

Lucrarea de modernizare a Pieţii Unirii şi Grădina Publică a fost executată, cu o întârziere de doi ani, de firma falimentară Unicom Galaţi şi a costat 9 milioane de euro, fonduri europene.

Contribuţia Primăriei Focşani la proiect a fost de 15%. De altfel, prin acest proiect sunt şi alte multe neajunsuri, cum este cazul aleilor din parc, care la prima ploaie devin impracticabile din cauza mocirlei, dar şi a chioşcurilor construite pentru comerţ pe care nu vrea nimeni să le închirieze.

Intră pe focsani.adevarul.ro ca să afli toate informaţiile zilei!

Focşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite