Profesoara de artă florală: „Pentru ca florile adunate într-un buchet să transmită emoţii este nevoie de 90% transpiraţie şi doar 10% inspiraţie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dana State a acumulat o experienţă de peste două decenii în domeniul horticol şi de peste zece ani lucrează în designul floral.

Focşăneanca Dana State este de profesie inginer horticol şi până în anul 2005 s-a ocupat de spaţiile verzi din Focşani, din postura de angajat al Primăriei.

Făcea o activitate care nu o împlinea profesional, care însemna multă birocraţie şi pierdere de timp, aşa că într-o zi a decis să părăsească sistemul public, care-i oferea doar stabilitate pe post, pentru a se dedica cu adevărat pasiunii dobândite încă de pe băncile facultăţi, arta florală.

A intrat în afaceri şi şi-a deschis o florărie, dar dorinţa de a învăţa tot timpul lucruri noi a determinat-o să se instruiască permanent, considerând că în această meserie lucrurile sunt mereu în evoluţie.

image

A lucrat cu mari maeştri mondiali

“Am renunţat la doctorat, spre stupefacţia familiei, ca să mă şcolesc în artă florală. Cu banii pe care îi strânsesem pentru înscrierea la doctorat am mers la cursuri în Grecia şi am avut marea şansă în viaţă de a-a cunoaşte la lucru pe cel mai mare maestru de artă florală din lume, belgianul Tomas De Bruyne. Vă rog să mă credeţi că după ce lucrezi cu el nu-ţi mai doreşti să lucrezi cu altcineva. Ulterior, iarăşi am avut norocul să particip la cel mai mare concurs de artă florală organizat în România, sub patronajul Regatului Olandei, unde nu am luat o notă prea mare, dar se juriza separat creativitatea şi tehnica. Am luat 10 la creativitate şi nota 2 la tehnică. A fost practic momentul care mi-a dat curaj şi încredere, pentru că la tehnică se poate lucra”, ne spune Dana State.

Alţi maeştri ai artei florale care i-au confirmat Danei că este talentată în acest domeniu au fost Nicolae Agop şi Kristin Voreland, aceştia ajutând-o să-şi definească tehnica pentru a putea împărtăşi şi altora cunoştinţele.

FOTO: Nicolae Agop, maestru în artă florală şi "ucenica" lui, Dana State

image

Experienţa de zece ani în domeniul designului floral, dar şi dorinţa de a deschide poarta de acces spre un nou mod de gândire şi de lucru cu florile a determinat-o pe Dana ca din această toamnă să-şi deschidă la Focşani o şcoală de artă florală, în cadrul căreia pasionaţii acestui domeniu şi nu numai pot să-şi îndeplinească visul de a face carieră sau să-şi înceapă propria afacere, cursanţii având posibilitatea să descopere pas cu pas arta designului floral şi tehnica grădinăritului.

Propria şcoală de artă florală

Ne spune şi ce a mânat-o în luptă pentru a dezvolta acest domeniu aflat încă în fază de început la noi.

“Pe toate blogurile şi paginile de facebook găsim câte o poveste cu o fetiţă rătăcită într-o grădină de flori la bunici, cu parfum, amestec de culori şi multe alte fantezii. Şi totuşi, de la aceste fantezii la buchetele, aranjamentele şi decoraţiunile florale care ies din mâinile floriştilor, de multe ori anonimi, există multe ore de muncă, de studiu, de creaţie şi nu în ultimul rând câte o bucăţică de suflet pusă în fiecare. Dar pentru ca florile adunate într-un buchet să exprime o stare, să transmită emoţii, este nevoie de 90% transpiraţie şi doar 10% inspiraţie. Mai pe scurt, florarul are în spatele lui multe ore de studiu teoretic ale tehnicilor de bază, ale materialelor şi accesoriilor, şi mult mai multe ore de practică. Nu poţi să fii un florar desăvârşit dacă nu ai noţiunile de bază ale artei florale, dacă nu cunoşti plantele de lucru şi nu ştii nimic despre combinarea culorilor şi a materialelor”, este filozofia simplă a maestrei în artă florală.

image

Cursurile sunt deschise tuturor, dar şi celor care şi-au deschis ca afacere o florărie, fără să ştie prea multe despre flori, unii nici măcar denumirea lor.

Dana State va ţine cursuri şi ateliere pentru amatori, începători şi avansaţi, pe care le-a numit curs hobby, curs basic şi curs master class.

image

"La atelierele hobby, care sunt de 2-3 ore, vom avea teme despre cum confecţionăm o coroniţă, o coroană de flori, iar cursanţii sunt în general cel care vor să-şi petreacă timpul liber într-un mod plăcut, să se dezvolte personal. Pentru cei care îşi doresc mai mult de atât, pot urma cursurile Basic, unde cei care termină cursul care se întinde pe durata a 12 săptămâni vor şti ce să facă orice combinaţie din flori sau cursul Master Class, unde se va lucra minim 4 ore pe parcursul a 5 zile consecutive. Aici vor fi abordate teme complexe, doritorii intrând în contact cu ultimele tehnici şi se vor contrui toate tipurile de buchete de flori care există în lumea aceasta", mai spune Dana State.

image

Dana State are un renume în Focşani printre cei care lucrează în domeniu, fiind singura din oraş care achiziţionează flori direct de pe bursă, din Olanda, marfă care-i este livrată direct din ţara florilor.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite