Primarul din Focşani face cetăţeni de onoare zeci de cadre medicale. Edilul a fost bolnav de Covid-19

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristi Valentin Misăilă, primarul municipiului Focşani FOTO: Ştefan Borcea
Cristi Valentin Misăilă, primarul municipiului Focşani FOTO: Ştefan Borcea

Conferirea titlurilor de cetăţeni de onoare pentru 62 de medici, asistente, infirmieri şi îngrijitori a fost aleasă pentru data de 24 ianuarie, când se sărbătoreşte Ziua Unirii Principatelor Române.

Primarul municipiului Focşaniul, Cristi Misăilă, şi-a propus să facă cetăţeni de onoare, pe 24 ianuarie, când se aniversează 162 de ani de la Unirea Principatelor Române, zeci de cadre medicale de la Secţia de Infecţioase a Spitalului de Urgenţe „Sf. Pantelimon” Focşani.

Vorbim despre nu mai puţin de 62 de medici, asistenţi medicali, infirmieri şi îngrijitori, pe care edilul îi consideră eroi în lupta cu coronavirusul ucigaş. Primarul Misăilă este unul dintre cei peste 7.300 de vrânceni care s-au infectat cu coronavirus, boală care a răpus 300 de locuitori ai judeţului.

„Am demarat procedurile să acordăm distincţia de cetăţeni de onoare tuturor medicilor şi personalului care funcţionează, care lucrează şi care se luptă ca într-un război continuu în Secţia de Infecţioase. Sincer vă spun, am avut ocazia să-i văd cum se zbat şi cum se sacrifică pentru sănătatea fiecărui pacient şi cum suferă când pierd câte un pacient. Eu fac această propunere şi aş vrea ca premierea să o facem într-un cadru festiv, respectând condiţiile impuse de situaţia pandemică, în ziua de 24 ianuarie, când aveam o zi importantă a municipalităţii”, spune primarul Cristi Misăilă.

Managerul Spitalului de Urgenţă „Sf. Pantelimon” ne-a declarat că a răspuns solicitării edilului şi a avizat toate documentele necesare conferirii distincţiilor pentru oamenii pe care-i conduce.

Numai caracterizări pozitive

„Am primit solicitarea de la Consiliul Local şi am făcut documente pentru toţi angajaţii Secţiei de Infecţioase, respectiv medici, asistenţi, infirmieri şi îngrijitori, în total 62 de persoane. A fost redactată câte o caracterizare pentru fiecare în parte, făcută de şefa secţiei”, ne-a spus Codruţa Neagu, managerul interimar al Spitalului de Urgenţă „Sf. Pantelimon”. 

În schimb, managerul ne-a declarat că doar jumătate din personalul Secţiei Infecţioase s-a vaccinat împotriva COVID-19, aştetându-se o reacţie favorabilă vaccinului şi din partea celorlalţi, unii fiind în covalescenţă după ce s-au infectat.

Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului de Urgenţă Focşani FOTO: Ştefan Borcea

infectioase sectie

De la înfiinţarea titlului de cetăţean de onoare, în anul 1992, 42 de personalităţi din municipiu sau care au contribuit la imaginea oraşului au primit distincţia, unii dintre ei post-mortem. Cu cele 62 de nume noi propuse de municipalitate, Focşaniul va depăşi 100 cetăţeni de onoare, în cazul în care consilierii locali vor fi de acord cu proiectul primarului.

De menţionat că tot în aceste zile edilul a pus în dezbatere publică un nou regulament privind conferirea titlului de cetăţean de onoare al municipiului Focşani, solicitând în acelaşi timp abrogarea celui vechi, adoptat în anul 2008.

Noutatea din regulamentul propus se referă la faptul că deţinătorilor titlului de cetăţean de onoare li se oferă un premiu pentru următorii trei ani, care constă în acordarea unei sume echivalente impozitului anual datorat pentru clădirea folosită ca domiciliu şi terenul aferent aflate pe teritoriul municipiului, dar nu mai mult de 2.000 de lei de persoană. Dreptul va fi valabil începând cu anul următor obţinerii titlului.

Cetăţenii de onoare au drept la cuvânt în şedinţele Consiliului Local la dezbaterea proiectelor care privesc comunitatea, pot participa la toate manifestările desfăşurate sub patronajul Consiliului Local, au gratuităţi la toate manifestările cultural-sportive organizate de instituţiile aflate în subordinea Consiliului Local.

Cine sunt persoanele îndreptăţite să primească titlul de cetăţean de onoare, potrivit noului regulament


Sunt îndreptăţite să fie propuse pentru acordarea titlului, categoriile de personalităţi care se găsesc în una din situaţiile următoare:
a)      persoane cu recunoaştere naţională sau universală care şi-au adus contribuţii la dezvoltarea municipiului Focşani şi a imaginii acestuia;
b)      personalităţi care, prin realizările lor deosebite, au făcut cunoscut numele municipiului Focşani, în ţară şi străinătate;
c)      persoane care, prin acţiunile lor, au preîntâmpinat producerea de evenimente deosebit de grave, sau prin sacrificiul suprem au salvat vieţile concetăţenilor lor, în municipiul Focşani, în ţară şi străinătate;
d)      persoane care, prin acţiunile lor dezinteresate (donaţii, acţiuni umanitare etc.), au produs o îmbunătăţire simţitoare a condiţiilor de viaţă a locuitorilor municipiului Focşani ;
e)      foşti deţinuţi politici sau veterani de război, care prin activitatea lor ulterioară au contribuit la imaginea pozitivă a municipiului Focşani în lume;
f)        unor sportivi sau artişti focşăneni, care au obţinut rezultate deosebite în competiţiile şi concursurile naţionale, europene, mondiale;
g) oricăror persoane care s-au remarcat în mod deosebit, în orice domeniu de activitate, iar acţiunile lor au dus la promovarea imaginii Municipiului Focşani sau României în lume.

Vă mai recomandăm:

Doi primari se întrec să-l facă cetăţean de onoare pe medicul-erou de la Piatra Neamţ. Edil: „Este un gest mic“

Galeria cetăţenilor de onoare îşi adaugă un nume nou. Cine este istoricul din Focşani care va primi acest titlu

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite