PORTRET: Liviu Nedelcu este un pictor de excepţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este membru al Uniunii Artiştilor Plastici Profesionişti din România şi de mai bine de 25 de ani participă constant la expoziţii şi simpozioane organizate atât în ţară, cât şi peste hotare.

Liviu Nedelcu se poate lăuda cu zeci de expoziţii personale, extrem de apreciate de iubitorii de artă, dar şi de critici. Primele lucrări, realizate sub îndrumarea profesorilor săi, maeştri în domeniu, Dan Hatmanu, Liviu Suhar, Dimitrie Gavrilean sau Ion Neagoe, au putut fi admirate în anul 1983 la Sala „Cronica" din Iaşi.

Apoi, an după an creaţiile sale au fost expuse în centre culturale din întrega ţară: Muzeul Literaturii Române şi Galeriile „Senso" din Bucureşti, Centrul Cultural Internaţional „George Apostu" şi Muzeul de Artă din Bacău, Galeriile de Artă „Cupola" din Iaşi şi bineînţeles Muzeul Vrancei şi Galeriile de Artă din Focşani. O bună parte din lucrările sale se află în colecţiile muzeelor din Bacău, Focşani şi Suceava, dar şi în colecţii particulare din străinătate.

Un nume în străinătate

De asemenea, a participat la expoziţii de grup, anuale şi bianuale, organizate atât în ţară, cât şi peste hotare, în Turcia, Germania, Polonia, Olanda, Finlanda, S.U.A., Suedia, Franţa, Cehia sau Republica Moldova. Pe focşăneni i-a încântat atât cu lucrările sale, cât şi cu cele ale unor artişti plastici de renume care şi-au expus creaţiile la Galeriile de Artă din municipiu: Marin Gherasim, Aurel Vlad, Daniela Frumuşeanu, Şerbana Dragoescu, Horia Paştină, Peter Jecza sau Ion Grigorescu.

Talentul şi dăruirea sa au fost răsplătite cu numeroase premii din partea Uniunii Artiştilor Plastici Profesionişti din România şi din Republica Moldova, fiind totodată nominalizat la Bienala „Lascăr Viorel" din Piatra Neamţ şi la vernisajul „Saloanele Moldovei".
Liviu Nedelcu pune suflet în toate lucrările la care munceşte ani la rând, tocmai pentru a realiza o expoziţie unitară.

„Cred foarte mult în profesia de artist plastic, în profesionalism şi nu în improvizaţie. Încerc să lupt împotriva manifestărilor artistice provinciale", mărturiseşte pictorul.

Tematica abordată de către artist este una diversă, de la natură statică, portret, compoziţie sau nud, până la sacralitate şi abstract.

„În realizarea unei lucrări, plec de la un concept pe care îl dezvolt şi în permanenţă mă gândesc la varianta finală a expoziţiei", mai spune Liviu Nedelcu.

Dascăl pentru tineri

Liviu Nedelcu se ocupă temeinic de pregătirea tinerilor pasionaţi de pictură, care vor să-şi dezvolte sensibilitatea şi gustul pentru frumos. „La Şcoala Populară de Artă vin tineri serioşi care îşi doresc să înveţe cât mai mult lucruri şi cu care se poate lucra foarte bine", adaugă artistul.

Întrebări şi răspunsuri

1. Ce proiecte de viitor ai?

În aprilie voi avea o expoziţie la Muzeul de Artă din Bacău. De asemenea, voi continua proiectul început în anul 2007 în parteneriat cu Consiliul Judeţean, prin care ne propunem să aducem la Focşani cei mai importanţi artişti plastici contemporani români. În funcţie de buget vor fi în jur de patru expoziţii.

2. V-au urmat copiii profesia?

Amândouă fetele sunt sensibile şi au urmat cursurile de pictură la Şcoala Populară de Artă. Fiica cea mai mare a fost admisă la Facultatea de Arte, însă a optat pentru Geografia Turismului. Iar celei mici îi place mai mult teatrul decât pictura.

Ce-i place

Îmi plac muzica, cinematografia şi literatura. Îmi place natura, să mă plimb, îmi place foarte mult să călătoresc, să cunosc locuri noi. Îmi plac oamenii, dar numai acei oameni frumoşi spiritual, de fapt îmi place tot ceea ce e frumos în general.

Ce nu-i place

Nu-mi plac subcultura, nesimţirea, obrăznicia, fanfaronada. Deasemenea, detest provincialismul şi amatorismul. De asemenea, nu-mi plac oamenii care mint şi nu-şi fac datoria, ascunzându-şi incompetenţa sub vorbe şi alte tertipuri menite să le aducă câştiguri nemeritate.

Profil
Născut. 26 februarie 1962, Petreşti, judeţul Bacău
Studii. Facultatea de Artă din Iaşi, secţia Pictură
Ocupaţie. Profesor la Şcoala Populară de Artă din Focşani
Familie. Doi copii

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite