Peste 100 de cadre didactice din Vrancea, în pericol să-şi piardă posturile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constantin Ionescu este preşedintele FSLÎ Vrancea
Constantin Ionescu este preşedintele FSLÎ Vrancea

Ordinul este contestat de sindicatele din Educaţie, care ameninţă cu acţionarea în judecată a Ministerului Educaţiei, dacă nu îl retrage.

Un ordin dat de Ministerul Educaţiei, care nu a fost însă publicat în Monitorul Oficial, a pus pe jar învăţământul vrâncean.

Potrivit Ordinului care poartă numărul 4884/2018, ţinut la secret şi descoperit de sindicate, la nivel naţional ar trebui să fie desfiinţate peste 4.000 de posturi în învăţământ, personal didactic şi auxiliar, dar şi posturi din centrele judeţene de resurse şi asistenţă educaţională (CJRAE).

Vrancea se numără printre judeţele unde ar trebui să se facă disponibilizări masive, adică 122 de norme, din care 112 în învăţământul de masă şi 10 de la CJRAE.

De frică să nu se trezească cu şomeri în învăţământ, liderii celui mai mare sindicat din educaţie din judeţ spun că vor face presiuni pe noul ministru să anuleze acest ordin dat de fostul ministru care şi-a dat acum o săptămână demisia.

„Situaţia stă prost. Am arătat reprezentanţilor ministerului că acest Ordin 4884/2018 a apărut fără consultarea prealabilă a sindicatelor, aşa cum ar fi fost normal. Atunci când vrei să dai afară oameni, trebuie să consulţi sindicatele ori ministerul nu a făcut acest lucru. La prezentarea problemelor noastre, cei doi au ridicat din umeri. Ne-au promis verbal că, până la ocuparea scaunului ministerial de doamna Rovana Plumb, prevederile ordinului nu vor fi aplicate. După asta, în două, trei zile, problema va fi rezolvată”, potrivit lui Constantin Ionescu, liderul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ  Vrancea (FSLÎ).

Potrivit acestuia, la începutul anului şcolar au fost eliminate deja norme din categoria personalului nedidactic, iar o nouă disponibilizare nu mai este posibilă, întrucât şcoala a început şi posturile sunt ocupate cu persoane.

Ionescu susţine că un asemenea ordin afectează grav stabilitatea relaţiilor de muncă şi are un impact mare asupra salariaţilor din sistemul educaţional.

Alte judeţe afectate de acest ordin sunt Alba, Argeş, Bacău, unde ar trebui să dispară peste 200 de norme didactice, fiind şi multe judeţe unde numărul posturilor avute în vedere a se desfiinţa se cifrează la sub 100.

Singurul judeţ care stă linişti din acest punct de vedere este Giurgiu.

ordin
Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite