Oraşul acoperit de cabluri aeriene. Canalizaţiile subterane create în ultimii ani putrezesc în pământ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cablurile aeriene nu sunt numai inestetice, ci şi periculoase FOTO: Ştefan Borcea
Cablurile aeriene nu sunt numai inestetice, ci şi periculoase FOTO: Ştefan Borcea

Operatorii de comunicaţii ignoră o hotărâre de consiliu local adoptată în urmă cu patru ani. Termenul a expirat de mult, fără nici un rezultat.

Prin proiectele cu fonduri europene puse până acum în operă la Focşani s-au creat premisele trecerii în subteran a cablurilor electrice şi reţelelor de comunicaţii. Aşa se întâmplă în oraşe civilizate din ţară, ca să nu mai vorbim de străinătate, unde acest aspect e trecut demult la capitolul realizări.

În urmă cu mai bine de patru ani, în Consiliul Local Focşani a fost adoptat un proiect care viza coborârea în subteran a cablurilor, aşa cum se întâmplă de mulţi ani în alte oraşe.

„Toate reţelele de comunicaţii se vor realiza în canalizaţii subterane amplasate în zona spaţiilor verzi şi a trotuarelor. În situaţia în care se impune subtraversarea străzilor, canalizaţia subterană se va realiza prin foraj orizontal dirijat, iar în cazul în care condiţiile tehnice nu permit, se va face cu săpătură deschisă, cu justificarea întemeiată a soluţiilor adoptate de către proiectantul lucrării. În situaţia traversării se va instala tub de protecţie”, se arată în proiectul de hotărâre adoptat în 2018.

Termenul stabilit atunci de aleşi a fost de trei ani, motivat de faptul că investiţiile sunt costisitoare şi este nevoie de timp pentru coborârea lor în subteran.

cabluri focsani

Ba chiar o primă soluţie convenită acum patru ani cu furnizorii de servicii din domeniul comunicaţiilor electronice, transmisii de date şi imagini, dar şi de telefonie şi electricitate a fost ca până la sfârşitul 2018, în Cartierul Sud, să se coboare toate cablurile în subteran, pentru că exista deja o infrastructură care permite acest lucru.

După patru ani, situaţia nu s-a schimbat cu nimic, în ciuda faptului că primarul oraşului singur s-a angajat să taie cablurile de pe stâlpi dacă nu se respectă hotărârea consiliului local.

„Am încercat să facem un album al municipiului Focşani cu clădirile reprezentative. Credeţi-ne că fotografii nu găseau poziţii astfel încât în fotografie să nu apară snopul de cabluri. Ca să nu mai spun de pericolul pe care îl reprezintă”,  s-a plâns, tot atunci, neputincios, primarul Cristi Misăilă.

În Focşani sunt în plină derulare ample lucrări de reabilitare a străzilor din oraş, atât în Cartierul bahne, cât şi pe bulevardele principale, lucrări care prevăd inclusiv coborârea cablurilor în subteran, dar operatorii din domeniul comunicaţiilor nu se grăbesc să se achite de sarcini, invocând costuri ridicate.

Singurele investiţii publice unde au fost eliminate cablurile de pe stâlpi sunt acolo unde s-au făcut reabilitări complete, cum ar fi Parcul Bălcescu, piaţetele Teatru, Balada şi Milcov.

Toată lumea este de părere că oraşul va deveni mai aerisit dacă se va reuşi, în sfârşit, coborârea cablurilor în subteran.

Vă mai recomandăm:

Operaţiunea „ghilotina” se poate relua la Timişoara. Cablurile rămase pe stâlpi vor fi tăiate. Cetăţenii din zonă sunt rugaţi să se plângă firmelor cu care au contracte

Primele rezultate ale operaţiunii „ghilotina”, declanşate de Nicolae Robu la lăsarea întunericului. Inspectoratul Şcolar Timiş, lăsat fără internet

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite