Oprişan strigă „Hoţii!“ După opt ani de amânări, baronul de Vrancea se plânge că DNA îi tergiversează judecata

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marian Oprişan, preşedintele CJ Vrancea, se judecă de opt ani
Marian Oprişan, preşedintele CJ Vrancea, se judecă de opt ani

Şeful CJ, Marian Oprişan, îi acuză pe procurorii DNA, printr-o scrisoare deschisă adresată mai multor instituţii ale statului, dar şi Ambasadei SUA la Bucureşti şi Comisiei Europene, că îi tergiversează deliberat procesul de corupţie. Asta după ce, timp de opt ani, avocaţii baronului PSD au apelat la toate chichiţele posibile pentru a amâna pronunţarea verdictului în dosarul „Căprioara“.

Marian Oprişan, preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, a trimis o scrisoare deschisă în care acuză-i acuză pe procurorii DNA că sunt singurii vinovaţi de tergiversarea procesului de corupţie care-l vizează pe baronul social-democrat. Documentul a fost adresat Parlamentului României, Consiliului Suprem al Magistraturii, ministrului Justiţiei, Ambasadei SUA şi Comisiei Europene.

„Cum se poate numi altfel decât tergiversare faptul că în acest dosar politic DNA a făcut nu mai puţin de patru cereri de strămutare, ultima pe 26 august 2014! Când spun că cea care tergiversează procesul politic în care sunt implicat este DNA am dreptate căci, iată, au făcut cea de-a patra cerere de strămutare. Pentru DNA n-au fost buni judecătorii de pe raza judeţului Vrancea, nici cei de pe raza judeţelor Brăila şi Galaţi. Acum iată că nu mai sunt buni nici judecătorii de pe raza judeţului Cluj“, scrie Marian Oprişan.

Este vorba despre dosarul „Căprioara“, un proces început pe 5 iunie 2006, în care baronul de Vrancea este judecat pentru abuz în serviciu, utilizarea creditelor în alte scopuri, fals şi uz de fals.

Procurorii cer strămutarea dosarului

Scrisoarea lui Oprişan vine după ce, în cursul săptămânii trecute, procurorii anticorupţie au depus la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie o nouă cerere de strămutare. Magistraţii arată că, deşi procesul se desfăşoară la Cluj-Napoca de patru ani, judecătorul n-a avut în vedere să soluţioneze cu celeritate cazul. Cererea va fi analizată pe data de 8 septembrie.

„Din anul 2010 au fost acordate termene nenumărate pentru audierea martorilor. Subliniem de asemenea că, de la un termen la altul, pe parcursul celor patru ani de când dosarul se află pe rolul Judecătoriei Cluj-Napoca s-au acordat termene de la 49 de zile, 56 de zile şi chiar 105 zile de amânare de la un termen la altul, pentru audierea celor 72 de martori. Pe parcursul cercetării judecătoreşti, judecătorul fondului nu a dispus nicio măsură pentru a judeca cu celeritate, deşi cunoaşte că dosarul cauzei este de peste opt ani pe rolul instanţelor de judecată, iar din cei opt ani, de patru ani se află pe rolul acestei instanţe“, se arată în cererea de strămutare depusă de procurori.

August 2010

Cererea DNA este făcută după o tentativă nereuşită de recuzare a judecătorului Lucian Buta, împotriva căruia inspecţia judiciară va întreprinde în perioada următoare o cercetare cu privire la posibile abateri disciplinare săvârşite în dosarul „lotului Oprişan“.

În acest proces au fost audiaţi toţi martorii, iar la termenul din luna iulie 2014 judecătorul a admis cererea avocaţilor lui Oprişan de a se realiza o expertiză financiar contabilă din care ar urma să reiasă dacă au existat prejudicii aduse bugetului Consiliului Judeţean Vrancea. Următorul termen a fost stabilit pe 26 septembrie, dar până atunci se va şti dacă dosarul se mută sau nu la o altă instanţă.

Martori aduşi cu mandat la proces

Deşi are dreptate când afirmă că dosarul său s-a plimbat de mai multe ori între instanţe la cererea DNA, baronul de Vrancea nu menţionează şi tertipurile la care au recurs avocaţii săi, în cei opt ani de proces, ca să amâne cât mai mult pronunţarea unei soluţii.

„Adevărul“ a scris despre faptul că, de-a lungul anilor, au fost audiaţi peste 70 de martori, 41 intre ei fiind primari, în marea majoritate subordonaţi lui Oprişan. De la refuzul acestora de a se prezenta în faţa judecătorului altfel decât cu mandat de aducere şi până la neîndeplinirea sarcinilor de către mai mulţi poliţişti din comună, amendaţi de instanţă în repetate rânduri pentru că nu au pus în executare mandatul de aducere al martorilor la proces, toate aceste lucruri au însemnat amânări succesive ale judecăţii pe fond.

În plus, s-a apelat la chichiţe avocăţeşti de genul „solicitare de termen pentru angajare de avocaţi“. Judecătorul Lucian Buta, cel inscriminat de către DNA, a avut, pe de altă parte, un ritm extrem de lent de a judeca această cauză, audiind câte doi martori şi acordând de fiecare dată termene mai mari de o lună, unele dintre ele depăşind chiar şi 100 de zile.

În scrisoarea sa, Marian Oprişan  îl introduce în ecuaţie şi pe preşedintele ţării, Traian Băsescu, care printr-o afirmaţie  făcută în iulie 2005, în timpul inundaţiilor catastrofale din Vrancea,  înainte de începere instrumentării dosarului, ar fi influenţat procurorii să-i „confecţioneze“ un dosar.

  Dosarul „Căprioara“

Marian Oprişan este acuzat de către procurorii DNA ca, în 2004-2005, „a negociat şi achiziţionat, fără hotărârea necesară a Consiliului Judeţean şi fără avizele de specialitate ale comisiilor din consiliu, Complexul Turistic «Caprioara», în jurul căruia deţinea, împreună cu membrii familiei, 8 hectare de teren“.

image

Şeful CJ Vrancea ar fi alocat ilegal 1,7 milioane de lei din fondurile publice ale instituţiei. În plus, Oprişan ar fi întocmit şi o adresă falsă, prin care a solicitat 300.000 de lei din fondul de rezervă al Guvernului. Pretextele invocate în adresa ar fi fost false, banii primiţi fiind utilizaţi tot pentru achiziţia complexului.

Mai puteţi citi:

Cum fuge „hăituitul” Oprişan, de şapte ani, de justiţie, în „Dosarul Căprioara”: prefecţi amnezici, poliţişti aroganţi cu instanţa, primari audiaţi cu forţa

Învinuirile în „Dosarul Căprioara”: abuz în serviciu, utilizarea în alte scopuri a banilor de la stat, fals şi uz de fals, cu un prejudiciu adus la buget de 1,9 milioane de dolari.

Expertiza financiar-contabilă admisă învinuiţilor din dosarul "Căprioara"  vizează nouă obiective. Judecătorul din dosarul lui Marian Oprişan a fost recuzat

Dosarul de corupţie a lui Marian Oprişan, care se judecă la Judecătoria Cluj-Napoca, bate în continuare pasul pe loc, deşi au trecut mai bine de opt ani de la trimiterea sa în judecată.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite