O nouă staţiune de tratament se naşte în Vrancea. Se caută oameni buni de muncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Macheta viitoarei baze balneoclimaterice FOTO: Primăria Vizantea Livezi
Macheta viitoarei baze balneoclimaterice FOTO: Primăria Vizantea Livezi

Investiţia se va realiza din fonduri guvernamentale în comuna Vizantea Livezi, Vrancea, acolo unde a existat o staţiune balneoclimaterică în urmă cu peste un secol.

Peste puţine zile vor începe lucrările la baza de tratament de la Vizantea Livezi, Vrancea, o investiţie de 37 de milioane de lei.

Autorităţile din comună, care au obţinut o finanţare importantă pentru proiect, aproximativ 37 de milioane de lei, vor să construiască o bază de tratament ultramodernă care va valorifica izvoarele de apă minerală din zonă, faimoase pentru proprietăţile curative.

Practic, 90% din finanţare este asigurată de Compania Naţională de Investiţii, iar diferenţa este suportată de la bugetul local al comunei Vizantea-Livezile, Vrancea. 

După parcurgerea tuturor etapelor de până acum, a fost desemnată şi constructorul care va realiza investiţia, o asociere de firme care are mare nevoie de forţă de muncă pentru acest obiectiv. Este vorba despre muncitori necalificaţi, şoferi, operatori de utilaje grele, fierar betonişti, instalatori, zidari. 

Primăria din comună şi-a îndreptat atenţia spre oamenii din localitate care nu au un loc de muncă, sugerându-le şi punând la bătaie întreaga logistică să acceseze posturile, oamenii fiind asiguraţi că vor avea stabilitate financiară timp de doi ani, dar şi oportunitatea de a lucra acasă.

Poate primi 400 de pacienţi

La Vizantea-Livezile se va construi în următorii doi ani un complex care poate caza 400 de pacienţi zilnic. Baza de tratament se va întinde pe o suprafaţă de aproape un hectar.

În baza de tratament va exista o piscină de kinetoterapie şi fizioterapie cu apă minerală, pentru boli reumatologice. Vor fi amenajate saloane de băi pentru mai multe afecţiuni, tratamente de electroterapie şi fizioterapie, precum şi o sală de sport.

De asemenea, va exista şi o piscină exterioară, un restaurant, precum şi bază hotelieră cu o capacitate de 60 de locuri. Autorităţile au obţinut între timp şi licenţa de exploatare pentru cele 17 izvoare cu apă minerală, certificată prin buletine de analize care indică volumul şi proprietăţile fizico-chimice.

S-au purtat discuţii cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, cu Direcţia de Sănătate Publică, cu specialişti în reumatologie de la Spitalul Judeţean, astfel încât baza de tratament să intre în contract cu Casa de Pensii, ceea ce va însemna că oamenii vor merge la tratament cu bilete subvenţionate de stat.

Se speră că odată cu realizarea acestui obiectiv zona va deveni şi mai atractivă şi se vor dezvolta agroturismul, în parteneriat public-privat, astfel încât localitatea să capete din nou statutul de staţiune.
 
Prima staţiune balneoclimaterică a fost construită la Vizantea în urmă 130 de ani. Datele statistice arată că peste 4.000 de persoane se tratau anual la Vizantea. Pe atunci comuna avea doar 300 de case şi puţin peste 1.300 de locuitori. 

Cu timpul, staţiunea a fost considerată printre cele mai importante din ţară şi şi-a păstrat prestigiul şi în timpul ocupaţiei germane din Primul Război Mondial, soldaţii nemţi găsind aceste izvoare drept o „mină de aur“. În timp, staţiunea s-a stins.

Vă mai recomandăm:

Istoria apelor sulfuroase de la Vizantea, unde oamenii mergeau să se trateze de sifilis. Germanii le numeau „mină de aur“

Ce s-a ales de băile Vizantea din Vrancea, locul cu ape minerale miraculoase care au tratat mii de oameni acum un secol

Focşani

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite