Mierea de albine, un produs scump la preţ, dar şi la vedere anul acesta în Vrancea
0Mulţi apicultori nu vor putea nici măcar să-şi acopere cheltuielile în acest an, iar asta pentru că ei au ajuns în situaţia de a hrăni artificial albinele de teama de a nu muri de foame.
Vremea ploioasă din acest an a dat peste cap planurile apicultorilor, care sperau să se redreseze după un an 2013 destul de slab.
Astfel că producţia de miere abia dacă va fi la jumătate din ce s-a înregistrat anul trecut.
Apicultorul vrâncean Liviu Zota, care deţine o mică fermă apicolă în oraşul Mărăşeşti, confirmă faptul că anul 2014 este unul slab pentru acest domeniu, din cauza vremii potrivnice.
„Vremea a fost invers decât trebuia. Au fost în primăvară ploi reci, în perioada de cules a fost la fel rece, iar acum mă uit la albine că suferă de căldură şi florile nu mai au polen. Pot să spun că anul acesta nu fac nici jumătate din cantitatea de miere de anul trecut, care nici acea producţie nu a fost una grozavă”, spune Liviu Zota.
Apicultorul precizează că nu a înregistrat pierderi la familiile de albine, pentru că nu le-a lăsat să moară, suplimentându-le hrana, în lipsa polenului, cu pungi de miere cristalizată.
În privinţa preţurilor, apicultorul Liviu Zota spune că practică aceleaşi tarife la vânzarea mierii, respectiv între 22 şi 35 de lei/kg de miere, în funcţie de sortiment, dar recunoaşte că a văzut pe pieţele din ţară, la Bucureşti au Braşov preţuri între 25 şi 60 de lei/kg.
Mai puteţi citi:
Preţul unui kilogram de miere s-a dublat în acest an, după ce producţia apicultorilor a fost puternic lovită de condiţiile meteorologice nefavorabile polenizării.
An dezastruos pentru apicultorii din Sălaj. Preţul mierii se va dubla – avertizează ei
2014 pare să fi fost, în Sălaj, cel mai prost an pentru apicultură de când se ştiu cei ce practică acest meşteşug. Cum situaţia nu este mai bună nici în restul ţării şi nici în judeţele vecine, apicultorii anunţă a dublare a preţului mierii.