Legea prin care se dau gratuit terenuri tinerilor, să-şi facă o casă, misiune imposibilă în oraşe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tinerii apelează la alte soluţii pentru a-şi construi case FOTO: Adevărul
Tinerii apelează la alte soluţii pentru a-şi construi case FOTO: Adevărul

În Vrancea, doar Primăria oraşului Odobeşti a rezolvat această necesitate. Puţini edilii au găsit soluţii la problemă şi în rural, iar cauza principală este un simplă: primăriile nu deţin terenuri în proprietate.

Legea 15/2003, privind acordarea de terenuri gratuite pentru tineri, reglementează atribuirea în folosinţă gratuită a unei suprafeţe de teren de maximum 300 de metri pătraţi tinerilor până în 35 de ani care vor să îşi ridice o locuinţă.

La Focşani, peste 300 de tineri au depus cereri la municipalitate  privind acordarea de terenuri gratuite în baza acestei legi, dar de ani de zile se lovesc de acelaşi răspuns. Nu sunt terenuri. Adică mai sunt câteva, dar sunt păstrate pentru cei care fac revendicări la legile proprietăţii.

„Până la soluţionarea notificărilor formulate în baza legilor proprietăţii, nu vom putea da curs solicitărilor formulate în baza Legii 15/2003", se arată într-un răspuns al Primăriei Focşani către unul dintre tinerii care a solicitat teren pentru construirea unei locuinţe proprietate personala.

Legea spune că atribuirea terenului se va face în folosinţă gratuită pe durata existentei locuinţei proprietate personală, în limita suprafeţelor disponibile, prin hotărâre a consiliului local al comunei, oraşului, municipiului în care este situat terenul.

În lipsa terenurilor, tinerii apelează la alte soluţii să-şi procure suprafaţa necesară construirii unei case, îndatorându-se la bănci pe toată viaţa.

Singurul oraş din Vrancea care a rezolvat această necesitate este odobeşti, acolo unde primăria a pus la dispoziţia tinerilor aproximativ 500 de loturi de teren, ce-i drept în cartierul Unirea, care eset în afara oraşului, dar terenurile beneficiază de toate utilităţile, respectiv gaze, curent electric, apă şi canalizare.

Nici la sate lucrurile nu merg mai bine, situaţia fiind descurajantă pentru tinerii care vor o casă.

O situaţie diferită se regăseşte în comuna Răstoaca, acolo unde primăria a cumpărat un teren de 3,5 hectare, care-l va pune la dispoziţie tinerilor.

„Am iniţiat deja PUZ-ul pentru 50 de loturi de casă. Vrem să dăm 500 de mp fiecărei familii de tineri şi tot acolo vrem să construim un bloc ANL. După ce iese PUZ-ul, vom trece la realizarea utilităţilor, drumuri, curent electric, apă curentă şi tot ce înseamnă utilităţi, apoi se va face lotizarea şi tinerii vor putea să-şi construiască casele”, ne-a spus David Chiriţă, primarul comunei Răstoaca.

Vă mai recomandăm:

Tinerii care au primit terenuri pentru a-şi construi case în Hunedoara au tras la sorţi pentru parcele

Comuna din România unde preţurile la terenuri şi case au crescut cu 40% într-un an

Focşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite