Ignatul, zi liberă pentru pomana porcului. Vezi aici obiceiurile acestei sărbători

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Porcii au fost sacrificaţi la orele dimineţii
Porcii au fost sacrificaţi la orele dimineţii

Obiceiul tăierii porcului a fost atestat în Europa numai la romani şi aromani, iar în Asia la indieni. Încă din trecut, tăierea porcului avea loc într-o anumită zi, la Ignat, pe 20 decembrie şi într-un anumit moment al zilei, de obicei în zori sau dimineaţa.

Ca orice sărbătoarea românească, de Ignat se leagă o serie de obiceiuri şi superstiţii. Se spune că în noaptea dinaintea Ignatului porcul îşi visează cuţitul sau se visează cu mărgele roşii la gât. În ziua de 20 decembrie nu se lucrează, ci doar se taie porcul, eveniment la care trebuie să asiste mai mulţi oameni.

„Tradiţiile legate de Ignat nu sunt foarte numeroase. Această zi se petrece alături de rude sau vecini care ajută la sacrificarea porcului, iar după tăiere şi tranşare, se face pomana porcului la care trebuie să participe toţi cei prezenţi. De regulă, Igantul se petrece cu ţuică fiartă sau cu vin", ne-a spus Adela Petre, meşter popular.

CITEŞTE AICI ARTICOLUL COMPLET

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite