FOTO VIDEO Iadul alb a lovit pentru al treilea an consecutiv Vrancea
0Judeţul Vrancea este şi în acest an printre cele mai afectate de căderile masive de zăpadă, motiv pentru care s-a instituit stare de alertă.
De sâmbătă de la prânz, circa 38.000 de persoane din nouă comune ale judeţului au rămas complet izolate de restul lumii, după zăpada căzută în cantităţi impresionante, dar mai ales viscolul au blocat căile de comunicaţii care leagă localităţile în cauză de civilizaţie.
Cele nouă comune sunt Băleşti, Ciorăşti, Gologanu, Măicăneşti, Năneşti, Sihlea, Tătăranu, Vînători şi Vulturu. Spre exemplu, în comuna Măicăneşti, oamenii spun că nu au mai văzut niciodată nămeţi aşa de mari, nici măcar la ninsorile istorice din anul 2012, zeci de gospodării fiind practic „îngropate” în zăpadă.
„Din ce-mi dau seama acum, situaţia este mult mai dificilă decât în 2012. O zi întreagă am dat la lopată să deszăpezesc gospodăria şi tot nu am reuşit să dovedesc. În spatele casei, unde bate viforul, omătul are peste trei metri. Noroc că avem electricitate şi tot ce ne trebuie acasă”, ne-a spus o localnică din comună.
Edilul comunei Măicăneşti, Costel Necula, spune că de două zile, neîntrerupt, cu echipele de la primărie, încearcă să facă faţă situaţiei, dar munca este în van.
„Avem pe raza comunei şapte sate, toate blocate. Cu utilaje proprii am încercat să desfacem satele Măicăneşti, Tătaru şi Belciugele, dar viscolul pune înapoi zăpada pe care o înlăturăm noi. Acum timpul e un pic mai bun, dar s-ar putea să ningă din nou. Am avut şi cazuri de persoane cu dializă, pe care le-am ajutat azi noapte să ajungă la spital, cu sprijinul celor de la ISU. În rest, oamenii se descurcă, au alimente, magazinele din comună s-au aprovizionat bine înainte de viscol”, ne-a spus primarul comunei Măicăneşti, Costel Necula.
Tuneluri în zăpadă la Ciorăşti
În comuna vecină, Ciorăşti, situaţia este aproape identică. După mai bine de 48 de ore de nins încontinuu, în unele locuri stratul de zăpadă măsoare doi metri şi jumătate.
„Am văzut case unde oamenii au făcut tuneluri ca să poată ieşi din locuinţă şi să ajungă la grajduri sau unde aveau nevoie. Am trimis şi noi cetăţenii care primesc ajutor social să-i ajute pe cei mai vârstnici săteni. Cu utilajele pe care le avem la primărie ne descurcăm deocamdată, dar singurul nostru impediment este că nu putem ieşi din comună şi îi aşteptăm pe cei de la judeţ să dea drumul la circulaţie. În schimb, avem trei brutării care fac pâine la foc automat şi nimeni nu moare de foame”, ne-a spus şi Nicolae Braicău, primarul comunei Ciorăşti.
Zăpadă cât casa poate fi întâlnită şi în comuna de câmpie Băleşti. Viscolul a izolat încă de sâmbătă seara localitatea, iar cazurile medicale urgente i-au dat ceva emoţii primarului localităţii.
„Am lângă mine aici o gravidă care ar urma să nască la termen şi nu pot să o ajut să ajungă la spital. O încurajez, încerc să-i dau încredere că va fi bine. Au încercat să pătrundă până aici şi şenilate, şi alte utilaje şi tot nu au reuşit. Acum ni s-a promis că vine un elicopter, pentru că mai avem şi alte persoane cu probleme medicale”, ne-a spus edilul Stancu Bălescu.
Între timp, luni la prânz, în Vrancea, s-a instituit stare de alertă, ceea ce va permite autorităţilor să acţioneze unitar pentru înlăturarea consecinţelor care ameninţă viaţa şi sănătatea populaţiei.
În judeţ sunt şase drumuri naţionale blocate şi zece drumuri judeţene, acţionându-se pentru deblocare cu 80 de utilaje. Alte 13 utilaje au fost relocate de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale şi urmează să intre în pâine de marţi dimineaţa.
Salvaţi de elicopter
În cursul zilei de astăzi, autorităţile din Vrancea au solicitat sprijin aerian pentru evacuarea a zece persoane cu probleme medicale din mai multe localităţi izolate unde nu s-a putut ajunge terestru.
Un elicopter al Ministerului Administraţiei şi Internelor a făcut mai multe curse la Băleşti, Voetin, Caiata şi Sihlea, de unde a preluat pacienţi care aveau nevoie de dializă, dar şi o gravidă şi o femeie în vârstă, care a căzut duminică de la 3 metri înălţime după ce s-a urcat cu pe o scară.
Femeia avea traumatisme la umăr şi torace şi acum se află internată la Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sf. Pantelimon” din Focşani. De precizat că elicopterul Ministerului de Interne a aterizat cu pacienţii în localitatea Dumbrăveni, aflată la E85, aceştia fiind apoi preluaţi de ambulanţe şi transportaţi la Focşani.
Focşănenii, solicitaţi de primar să iasă cu lopeţile
În oraşul Focşani, stratul de zăpadă căzut sâmbătă şi duminică măsoară aproape 70 de centimetri. Municipalitatea a scos la lucru 30 de utilaje, cele mai multe închiriate, pentru degajarea zăpezii de pe carosabil. Dacă duminică acţiunea de deszăpezire s-a limitat doar la curăţarea cât de cât a bulevardelor principale, în cursul zilei de luni puteau fi văzute utilaje şi pe străzile secundare.
Cu toate acestea, echipele de muncitori nu dovedesc să mute zăpada din loc, iar edilii fac apel la populaţie să iasă în faţa blocurilor să degajeze zăpada.
Mijloacele de transport în comun funcţionează normal, nu sunt probleme cu furnizarea căldurii, iar primăria a amenajat 120 de spaţii de cazare, în caz de necesitate.
Mai puteţi citi: