FOTO Trei obiective celebre din oraşele Mărăşeşti, Focşani şi Buşteni, opera unui mare arhitect al României

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vechea Prefectură Putna
Vechea Prefectură Putna

Trei monumente impresionante , cel puţin două fiind cunoscute în întreaga Românie şi chiar în Europa, sunt proiecte ale unui arhitect renumit. Este vorba de Crucea de pe Caraiman, Mausoleul de la Mărăşeşti şi acoperişul Palatului Prefecturii Vechi Putna din Focşani strada Republicii.

La proiectele tuturor acestor obiective, respectiv Crucea de pe Caraiman, Mausoleul de la Mărăşeşti şi acoperişul Palatului Prefecturii Vechi Putna, a  lucrat un arhitect renumit George(Georges) Cristinel (1871-1961), o personalitate care a lăsat urme în întreaga ţară.

Mausoleul de la Mărăşeşti a fost realizat după planurile arhitecţilor George Cristinel şi Constantin Pomponiu, declaraţi câştigători ai concursului de proiecte şi premiaţi cu 40.000 de lei aur.

image

Următorul obiectiv l-a reprezentat o lucrare mai puţin cunoscută , dar care în definitiv poartă amprenta marelui arhitect. Vechiul Palat Administrativ din Focşani construit înaintea Primului Război Mondial a suferit în martie 1948 de pe urma unui incendiu puternic, în urma căruia a fost distrus în totalitate acoperişul care îl făcea deosebit în zona de sud a Moldovei.

"Pentru că incendiul a influenţat şi anumite elemente din zona etajului acestui obiectiv , între anii 1948-1950 , cu contribuţia arhitectului George Cristinel , forma acoperişului a fost regândita, iar rezultatul a fost acceptabil, deşi puţin diferit faţă de cel iniţial .Noua învelitoare avea şi are un aspect impunător, cu atât mai mult cu cât a permis şi montarea unui ceas, clasic pe vremuri, în prezent digital", a precizat istoricul Florin Dîrdală, de la Arhivele Naţionale Vrancea.

2

Ţigla aşezată la început nu purta nici o adăugire de element, lucru care s-a petrecut după anul 1970, când pictoriţa focşăneanca Elena Stoiciu  a proiectat o broderie de motive populare peste anumite porţiuni din acoperişul Palatului, aspect ce i-au sporit cu siguranţă pe lângă frumuseţe şi vizibilitatea.

În fine, „Crucea de pe Caraiman“, ridicată la altitudinea de 2291 m, este cea mai înaltă structură metalică situată într-o zonă montană. În timp, imaginea acestui monument unic în Europa prin amplasament şi prin dimensiuni a devenit extrem de cunoscută.

1

Din opera acestuia se mai poate aminti biserica în stil bizantin Sfântul Nicolae de pe Calea Guşteriţei colţ cu Treboniu Laurean din oraşul Sibiu.

Tot George Cristinel a proiectat şi Liceul Carol I tot din Sibiu de pe strada Pedagogilor, gândit că o şcoală normală pentru băieţi a cărui piatra de temelie a fost pusă în 1934 de către regele Carol al II-lea şi Mihai Voievod de Alba Iulia.

Impunătoarea clădire a Catedralei Ortodoxe din Cluj-Napoca din faţa Teatrului Naţional a fost construită de asemenea după planurile arhitecţilor George Cristinel şi Constantin Pompoiu.

Focşani

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite