FOTO Staţiune celebră acum 130 de ani, reconstruită în Vrancea. Cât de apreciate erau altădată apele minerale din Vizantea
0Autorităţile din comuna vrânceană Vizantea-Livezile au primit autorizaţie pentru construirea unei baze de tratament ultramoderne care va valorifica izvoarele de apă minerală din zonă, faimoase pentru proprietăţile curative.
Una dintre staţiunile româneşti celebre la începutul secolului XX, abandonată în anii celui de-Al Doilea Război Mondial, este pe cale să redevină la strălucirea de odinioară. Autorităţile locale din comuna vrânceană Vizantea-Livezile au primit autorizaţiile necesare de la Compania Naţională de Investiţii (CNI) pentru un proiect menit să valorifice turistic izvoarele minerale cu calităţi curative din localitate.
Apele sulfuroase folosite acum mai bine de un secol în tratarea reumatismului, a bolilor de stomac, de ochi şi chiar a celor ginecologice vor fi exploatate în cadrul unei baze de tratament construite de la zero. Este vorba despre un complex care poate caza 400 de pacienţi zilnic. Baza de tratament se va întinde pe o suprafaţă de aproape un hectar. Este o investiţie de 37 de milioane de lei, finanţată 90% de CNI, diferenţa fiind suportată de la bugetul local al comunei Vizantea-Livezile.
17 izvoare resuscitate
În baza de tratament va exista o piscină de kinetoterapie şi fizioterapie cu apă minerală, pentru boli reumatologice. Vor fi amenajate saloane de băi pentru mai multe afecţiuni, tratamente de electroterapie şi fizioterapie, precum şi o sală de sport. De asemenea, va exista şi o piscină exterioară, un restaurant, precum şi bază hotelieră cu o capacitate de 60 de locuri. Până a ajunge la stadiul de proiect, autorităţile locale au început demersurile în urmă cu zece ani. A fost necesară obţinerea licenţei de exploatare pentru cele 17 izvoare cu apă minerală, certificată prin buletine de analize care indică volumul şi proprietăţile fizico-chimice.
„Este un proiect extraordinar de frumos, care va revitaliza zona noastră şi tot judeţul Vrancea, cred eu. Sperăm ca în următorii doi ani să finalizăm investiţia. Cred eu că vara aceasta va avea loc licitaţia pentru desemnarea constructorului pentru proiectul tehnic şi execuţie. Avem două luni de zile pentru realizarea proiectului tehnic şi 24 de luni pentru construcţia efectivă“, a spus Dragoş Ciobotaru, primarul comunei Vizantea-Livezi.
Pacienţi veniţi prin Casa de Pensii
Edilul a precizat că este o chestiune de zile până când proiectul va fi semnat şi la Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei. Autorităţile spun că totul a fost gândit şi s-au purtat discuţii cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, cu Direcţia de Sănătate Publică, cu specialişti în reumatologie de la Spitalul Judeţean Foşcani, astfel încât baza de tratament să intre în contract cu Casa de Pensii, ceea ce va însemna că oamenii vor merge la tratament cu bilete subvenţionate de stat.
„Nu avem nicio emoţie referitor la funcţionalitatea bazei de tratament, iar odată cu începerea efectivă a lucrărilor vom demara şi câteva proiecte de dezvoltare a agroturismului în sistem integrat. Pe această parte dorim să sprijinim cetăţenii pentru deschiderea de mici afaceri care vor ajuta la dezvoltarea zonei şi la asigurarea multor locuri de muncă“, mai spune primarul Ciobotaru, care crede că ulterior realizării bazei de tratament vor exista şi proiecte care se vor derula în parteneriat public-privat, astfel încât localitatea să capete din nou statutul de staţiune.
Mii de oameni se tratau anual la Vizantea
Prima staţiune balneoclimaterică a fost construită la Vizantea în urmă 130 de ani. Datele statistice arată că peste 4.000 de persoane se tratau anual la Vizantea. Specialiştii spun că valoarea terapeutică a acestor ape rivalizează cu cele din staţiuni celebre din lume, precum Weisbaden, Karlovy Vary sau Enghien Les Bains. Izvoarele au fost certificate pentru proprietăţile curative în 1869. A fost anul în care primul pacient a fost trimis acolo de medici să facă băi pentru reumatismul cronic de care suferea. Documentele arată că omul s-a pus pe picioare în doar o lună, cu ajutorul apelor sulfuroase. Vestea s-a întins iar Vizantea a fost declarată staţiune în anul 1886.
Ilustraţie veche din Băile Vizantea FOTO Wikipedia
Pe atunci comuna avea doar 327 de case şi puţin peste 1.300 de locuitori. Cu timpul, staţiunea a fost considerată printre cele mai importante din ţară şi şi-a păstrat prestigiul şi în timpul ocupaţiei germane din Primul Război Mondial, soldaţii nemţi găsind aceste izvoare drept o „mină de aur“.
Înfiinţarea Oficiului Naţional de Turism printr-o lege din 29 februarie 1936 a făcut ca şi Vizantea să aibă noi forme de administrare, prin crearea oficiilor judeţene de cură şi turism. S-au făcut proiecte mari pentru staţiune, care au rămas însă pe hârtie. Războiul bătea la uşă şi nu s-au găsit bani pentru construirea unui nou bazin pentru captarea apelor minerale sau ridicarea unui hotel cu cazino. În anii comunismului, doar oamenii locului îşi aduceau apa cu bidoane, în gospodăriile proprii, pentru a se trata, lucru care se mai întâmplă şi azi la scară foarte redusă.