FOTO De unde provin numele cartierelor din Foc┼čani

0
0
1
Foc┼čani, v─âzut de sus

Regimul comunist a reu┼čit s─â ┼čtearg─â vechile denumiri ale mahalalelor din Foc┼čani , disp─âr├ónd astfel nume ┬áprecum Asanache, Arion, Gramei , C─âlc├ói , Raion , Gr─âdinari, Cherestegii , Post─âvari, Pielari, Bl─ânari, Armeni, S├órbi, Israeli┼úi, C─âlug─âreasa, F├ón─âriei, ├Änsuratei,Bordeasca, Stamatine┼čti, S─âpunari, Sf├óntu Dumitru, Domneasc─â.

┬áCartierele Obor, Bahne, Gar─â,┬á ANL Sud ┼či Democra┼úiei ,Laminorul,┬á M├«ndre┼čti sunt cunoscute azi de to┼úi foc┼č─ânenii, dar foarte pu┼úini┬á cunosc cum s-au format aceste cartiere.┬á┬á

Zona Bahne a fost la ├«nceputuri un sat ├«ntr-o zon─â ml─â┼čtinoas─â, provenit─â de la ploi ┼či apa ce se scurgea din canalul desp─âr┼úitor al celor┬á dou─â provincii rom├óne┼čti.┬á Printr-o serie de lucr─âri, zona a devenit bun─â┬á pentru organizare de gr─âdini.

ÔÇ×Teritoriul a ajuns┬á cu timpul┬á o singur─â proprietate ├«n m├óna unui singur om , mai exact a dou─â femei, boieroaica┬á Ruxanda Stamatin p├ón─â pe la 1900 iar p├ón─â la 1945 a principesei Constan┼úa Ghica , acestea fiind de fapt┬á rude.┬á Dup─â dou─â reformele agrare, terenul a fost expropriat ┼či┬á acoperit┬á o parte┬á de o zon─â urban─â intens populat─â , iar cealalt─â parte┬á s-a transformat ├«n teren bun┬á pentru agricultur─â ├«n vremea comunist─â, prion ├«nfiin┼úarea IAS Foc┼čani, iar mai nou a devenit un loc propice dezvoltatorilor imobiliari . Zona aflat─â ├«n intravilan este par┼úial acoperit─â cu case, iar cealalt─â parte┬á cu blocuriÔÇŁ,┬áne-a precizat istoricul Florin D├«rdal─â, de la Arhivele Na┼úionale Vrancea.

┬á┬á Zona T─âb─âcari este evident c─â a primit aceast─â denumire de la meseria pe care o efectuau locuitorii acestei artere cunoscute din Foc┼čani. Ciudat este┬á c─â alte nume de meserii nu s-au mai p─âstrat ├«n nomenclatura urban─â, de┼či ora┼čul a fost plin cu bresle de meseria┼či.┬á

ÔÇ×Poate importanta str─âzii, poate lungimea ei, poate hotarul desp─âr┼úitor dintre principate, ce trecea exact┬á pe aici, au f─âcut ca aceast─â ├«ndeletnicire, t─âb─âc─âria, s─â┬á se transfere unei str─âzi ┼či unei zone urbane care s─â reziste p├ón─â ├«n prezentÔÇŁ, mai spune Florin D├«rdal─â.

┬áAmor┼úitu, un cartier situat ├«n nordul ora┼čului, a preluat acest nume de la viile pe care or─â┼čenii le aveau ├«n prelungirea ora┼čului, respectiva zona fiind denumit─â ├«n trecut Viile Amor┼úitu.

image

Foto

image

 
Cartierul Gar─â┬á este cel mai nou nume┬á dintre mahalalele vechi,┬á fiind creat┬á pe la finele secolului XIX, odat─â cu construc┼úia┬á liniei ferate ┼či a sta┼úiei CFR Foc┼čani, moment ├«n care zona a devenit din ce ├«n ce mai interesant─â┬á pentru┬á viitorii or─â┼čeni ┼či pentru un aglomerat ansamblu de blocuri ridicat cu voia ┼či resursele┬á regimului comunist.

Cartierul V├ólcele, cel at├ót de disputat at├ót de or─â┼čeni c├ót ┼či de comuna ├«nvecinat─â ora┼čului,┬á C├«mpineanca , are o semnifica┼úie ├«nc─â nedeslu┼čita.

Cartierul Sud a luat fiin┼ú─â ├«ncep├ónd cu anul 1970 , fiind dispus ini┼úial ├«n jurul Mausoleului Eroilor Neamului┬á ┼či extins apoi treptat, anticip├ónd ┼či satisf─âc├ónd┬á puternica deplasare de popula┼úie de la ┼úar─â la ora┼č din perioada de final a regimului comunist.

Cartierul┬á Obor a c─âp─âtat numele odat─â cu ├«nfiin┼úarea sa acum peste o sut─â de ani, c├ónd prin grija Prim─âriei or─â┼čene┼čti s-a ├«nfiin┼úat acest spa┼úiu larg ce facilita v├ónz─âri de animale. ├Än prezent, aici se mai comercializeaz─â, cu din ce ├«n ce mai pu┼úin succes, doar caii putere ai autovehiculelor autohtone ┼či de import, haine chineze┼čti, precum┬á ┼či ceva m─ârun┼úi┼čuri utile prin gospod─ârie.

┬áCartierul M├«ndre┼čti a preluat numele de la fosta comun─â cu acest nume care ├«n anul 1963┬á a devenit localitate component─â a ora┼čului, dup─â ce, vreo ┼čase ani, de pe la 1957 la 1963┬á a apar┼úinut de comuna R─âstoaca.
 

Vă mai recomandăm să citiţi:

Casele monument ale fostelor personalit─â┼úi din Foc┼čani zac ├«n uitare

Smaranda Apostoleanu, femeia care i-a dat imbold lui Gheorghe Apostoleanu în politica mare


 Ultima or─â

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite