Eveniment de excepţie. Jurnalistul vrâncean Sorin Tudose lansează albumul fotografic "Focşanii de altădată"
0
Vineri, 3 iulie 2015, de la ora 18. 00, Ateneul Popular „Maior Gh. Pastia” Focşani găzduieşte lansarea albumului Focşanii de altădată – o istorie ilustrată (1899 – 1941).
Lucrarea, apărută recent la editura Noi Media Print Bucureşti, reuneşte în paginile sale 375 de imagini din istoria Oraşului Unirii, imagini care reprezintă edificii publice, dar şi case particulare. Ele au fost imortalizate în cărţi poştale şi fotografii, multe dintre acestea fiind adevărate documente istorice vizuale.
"Conceput ca o călătorie în timp şi spaţiu, albumul îşi va purta cititorii pe Strada Mare a Unirii, pe la Banca Economia, trecând prin vechea Piaţă a Moldovei cu hala, Biserica Domnească, în încercarea de a oferi o viziune de ansamblu a oraşului în care au vieţuit bunicii şi străbunicii noştri. Un oraş în care existau la tot pasul magazine de „coloniale şi delicatese”, „galanterie şi mercerie”, bodegi în care se comercializau „băuturi spirtoase”. Magazinele purtau numele proprietarilor sau denumiri precum „La Peştele de Aur”, „La Papagal”, „La Barza” ori „Carmen Sylva”.

Albumul conţine şi fotografii în care au fost imortalizate diverse momente din viaţa cotidiană a focşănenilor, precum cursuri de şcoală primară, serbări de grădiniţă, manifestaţii, petreceri, parade militare, nunţi sau cortegii funerare. Şi pentru că istoria este povestea oamenilor, ultimul capitol conţine portretele a peste 30 de figuri remarcabile, care şi-au lăsat amprenta peste semenii lor de pe plan local, naţional sau chiar de peste hotare. Îi amintesc aici pe Ion Mincu, părintele şcolii româneşti de arhitectură, Sergiu Huzum, operatorul regizorului Lucian Pintilie pentru filmul Reconstituirea, Anghel Saligny, binecunoscutul inginer şi proiectant de poduri, Petre Liciu, mare actor de teatru la începutul veacului trecut. Un loc special în cadrul albumului îl are Franz Xaver Koroschetz, cel mai important fotograf pe care l-au avut Focşanii vreodată, câteva zeci dintre imaginile tipărite aici poartă semnătura lui", se arat[ ]n descrierea albumului.
Fiecare fotografie din album este însoţită de o scurtă legendă în care sunt trecute informaţii precum anul/perioada din care datează poza, data inaugurării obiectivului, arhitectul, localizarea aproximativă în cazul imobilelor dispărute, evenimentul imortalizat. 17 edificii importante ale oraşului beneficiază şi de o descriere arhitecturală.
Albumul bilingv (român-englez) apare la 3 ani şi jumătate de la lansarea site-ului www.focsniulvechi.ro şi reprezintă efortul depus pentru redescoperirea Focşaniului antebelic.