Doi prieteni şi-au făcut club de echitaţie în inima Ţării Vrancei. „Prin călărie se face educarea spiritului uman”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un executor judecătoresc şi un avocat, ambii îndrăgostiţi de cai, au deschis un club de echitaţie, departe de zgomotul oraşului, aproape de munţii Vrancei.

Singurul club de echitaţie din judeţul Vrancea, numit „Caballus“, se află la 65 de kilometri de oraşul Focşani, în staul Podu Nărujei din comuna Năruja, iar prorprietarii lui sunt doi prieteni: executorul judecătoresc Corneliu Bercariu şi avocatul Marcel Soare.

Amândoi susţin cu tărie că prin echitaţie se poate face educare spiritului uman. Clubul e destinat atât celor care au mai călărit, cât şi celor care nu au mai avut niciodată o asemenea experienţă. Iar instructorii autorizaţi pentru această activitate sunt chiar cei doi amici care au înfiinţat clubul.

„Toată copilăria mea am tânjit după un cal. Părinţii mei nu aveau, dar în schimb avea un vecin, iar eu, când prindeam calul, una-două îl călăream. Aşa că, atunci când s-a ivit posibilitatea să deschidem acest club, am fost cel mai bucuros. Am vizitat câteva centre din ţară şi am pornit de la doi cai, un mascul şi o femelă. Ulterior am mai adus un cal din rasa Huţul, singura rasă autentic românească, iar astăzi avem în total 11 cai, dintre care doi ponei. Consider această activitate mai mult o pasiune şi mai puţin o afacere. Din echitaţie nu poţi să fii milionar decât dacă ai fost miliardar. Echitaţia este un sport nobil, care necesită costuri substanţiale, nu un sport de masă“, spune Corneliu Bercariu.

El adaugă că, împreună cu colegul său, se străduieşte să transmită tuturor oamenilor această pasiune, încercând că demonstreze în primul rând cât de inteligenţi sunt caii.

image

După cum dau asigurări cei doi vrânceni, caii ar fi şi superiori câinilor, prin fidelitatea lor şi prin modul în care răspund la comenzi.

Pentru că cei doi prieteni sunt extrem de ocupaţi în viaţa de zi cu zi, nu pot fi prezenţi la club decât în perioada weekend-ului, timp pe care însă îl folosesc la maximum.

Echitaţie, un sport solicitant

„Avocatura este de luni până vineri, iar de vineri după-amiaza şi până duminică seara venim la cai. Este mai mult decât o pasiune. Unii vor maşini, alţii vor motociclete, alţii vor să schieze, iar eu mi-am dorit cai. Înainte de a fi avocat, am făcut Facultatea de Zootehnie şi Medicină Veterinară, deci sunt şi inginer zootehnist şi cunosc foarte bine calul. Sportul călare este iubit de foarte multe persoane, dar foarte puţini îl şi practică. Este un sport solicitant. După 20-30 de minute pe cal, resimt acelaşi efort pe care l-ar face cei care aleargă şapte ture de stadion“, explică şi avocatul Marcel Soare.

Potrivit proprietarilor clubului, în echitaţie trebuie să fii foarte precis, foarte ferm şi foarte categoric, iar punctualitatea este un element esenţial. Şefii Clubului „Caballus“ ţin să-i asigure pe cei care sunt dornici să vină să călărească că echitaţia nu este o simplă joacă alături de cai, ci un sport nobil, care presupune atenţie şi dăruire. De aceea, o mare grijă este acordată cailor, diversificaţi ca rasă, care zilnic sunt plimbaţi pentru a fi relaxaţi şi a oferi satisfacţie maximă clienţilor.

„Pasiunea noastră pentru cai ne ajută să facem totul cu maximă plăcere. Potcoavele, suplimentele alimentare, vaccinurile şi deparazitarea sunt lucruri pe care le avem permanent în atenţia noastră. Eu zic că cei care vin aici sunt încântaţi şi mulţumiţi, bucurându-se atât de cai, cât şi de frumuseţea zonei. Este o linişte deplină. Recent, am fost asaltat de elevi de la mai multe şcoli din judeţ, dar şi de copii cu dizabilităţi. Pe toţi i-am ajutat să călărească şi parcă a funcţionat ca o terapie această activitate“, adaugă Corneliu Bercariu.

Infrastructura, un obstacol

Pentru a atrage turiştii în zonă, locaţia dispune şi de locuri de cazare, zece în prezent, anul viitor urmând să fie deschisă o nouă cabană, de patru locuri. Speranţa celor doi vrânceni este să realizeze cu primăria din localitate un parteneriat pentru obţinerea de fonduri europene necesare realizării lucrărilor de infrastructură, în momentul de faţă iubitorii de drumeţii şi de cai ajungând destul de greu la club, din cauza drumului plin de bolovani pe o distanţă de aproximativ doi kilometri.

image

Tot anul viitor, se doreşte diversificarea activităţilor cu caii clubului, urmând să fie organizate drumeţii călare către stâna europeană aflată în proprietatea Obştii Năruja, la opt kilometri de club, cu posibilitatea înnoptării turiştilor la stână, pentru a avea parte şi de un tratament gastronomic tradiţional.

Asociaţia de echitaţie din Vrancea este o organizaţie non-guvernamentală specializată şi numără în prezent 45 de membri cotizanţi. Cei care doresc să devină membri plătesc o cotizaţie de înscriere de 20 de lei. Odată obţinut acest statut, de membru al asociaţiei, persoanele care vin să ia cursuri de echitaţie plătesc 60 de lei pentru o oră de instruire pe cal. Pentru persoanele din afara asociaţiei, tariful pentru o oră de călărit este de 80 de lei.

Cum se ajunge la Clubul „Caballus“

Traseul pe care se poate ajunge la cabană este următorul: Focşani – Boloteşti – Vidra – Valea Sării – Năruja – Podu Nărujei (drum asfaltat). În Podul Nărujei, pe drumul spre Nistoreşti, se face un drum de ţară la stânga, într-o mică intersecţie în care se găseşte o troiţă. De acolo se mai merg 2 kilometri şi se ajunge la club.
 

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite