Datinile şi obiceiurile de iarnă din Vrancea arhaică, prezentate la Colegiul Tehnic "Edmond Nicolau"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau” Focşani şi Şcoala Gimnaziala „Neculai Jechianu” din Vrâncioaia derulează un parteneriat educaţional pe tot parcursul acestui an şcolar privind promovarea patrimoniului local, regional, naţional şi european, dar şi a tradiţiilor şi obiceiurilor de iarnă.

Joi, la Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau” Focşani s-a derulat una din activităţile din acest program educaţional început încă din toamnă, în care beneficiarii direcţi, elevii clasei a X-a A, au făcut cunoştinţă cu datinile şi tradiţiile din Vrâncioaia în prag de sărbători.

Liceenii au aflat de la o gospodină din localitatea de munte ce sunt “scutecele lui Iisus”, acele turte coapte pe plită de femeile de la ţară care sunt împărţite în ajunul Crăciunului, iar cadrele didactice şi elevii de la Şcoala Gimnazială „Neculai Jechianu” Vrâncioaia au pregătit un program artistic pentru gazde.

image

Momentul a fost urmat de o altă temă propusă de profesorul coordonator Cătălina Lupu, “Proces literar Ion Creangă”, elevii fiind provocaţi să fie creativi, să comunice, să-şi formeze preocupări literar-artistice, dar să-şi formeze şi o gândire critică.

În fine, ultima temă a proiectului de astăzi, “Măiestria costumelor populare”,  a stârnit atenţia elevilor, care au urmărit prezentări multimedia şi au aflat informaţii interesante despre tradiţiile şi obiceiurile de Crăciun.

image

La finalul activităţilor, elevii clasei a X-a E de la Colegiul Tehnic “Edmond Nicolau” coordonaţi de prof. Gabriela Daniela Marchitan vau oferit daruri simbolice cadrelor didactice şi elevilor de la Scoala Gimnaziala “Neculai Jechianu” Vrâncioaia.

image

“Activităţile s-au adresat elevilor de gimnaziu şi de liceu care au aptitudini artistice şi preocupări culturale, cu scopul de a familiariza tânăra generaţie cu  tradiţiile şi obiceiurile la romani, încurajând astfel tinerii să păstreze şi să ducă mai departe  componentete definitorii ale tezaurului cultural românesc. Considerăm ca patrimoniul din Ţara Vrancei reprezintă o oglindă a identităţii noastre şi o moştenire pentru viitor. El ni se aseamănă şi ne reuneşte, iar misiunea noastră este de a-l valoriza şi de a-l conserva pentru generaţiile viitoare”, au afirmat coordonatorii proiectului.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite