Cum se dădeau, în timpul comunismului, creditele pentru apartamente şi ce neajunsuri reclamau oamenii în locuinţe: closete montate greşit, plafoane curbe
0La repartizarea apartamentelor aveau prioritate familiile cu mulţi copii sau cei care ale căror locuinţe fuseseră demolate în conformitate cu prevederile decretelor de expropriere din acele timpuri.
După venirea la putere a lui Nicolae Ceauşescu, în anul 1968, lua fiinţă Oficiul Judeţean de Construcţie şi Valorificare a Locuinţelor Vrancea, o instituţie prin care erau puse în vânzare locuinţe din fondul de stat.
Istoricul Florin Dîrdală, de la Arhivele Naţionale Vrancea, a găsit prin documentele vremii informaţii interesante despre repartizarea apartamentelor şi care erau problemele pe care le întâmpinau oamenii atunci când preluau locuinţele.
"Cu toate că nu mai poate ajuta cu ceva sau pe cineva, acum când zeci şi sute de mii de români gem apăsaţi de credite ipotecare, nu strică să ne amintim de o fostă instituţie de care încă mai sunt legaţi, dacă nu juridic, cel puţin sentimental, numeroşi focşăneni. Este vorba de Oficiul Judeţean de Construcţie şi Valorificare a Locuinţelor Vrancea, unitate aflată în perioada 1969-1977 în subordinea Consiliului Judeţean Popular şi care s-a înfiinţat în baza legii nr. 9/1968 publicată în Buletinul Oficial al R.S.R. nr 57- 58 din mai 1968 şi a legii nr. 4/1973, publicată în Buletinul Oficial nr. 46/1973, acte normative care vizau dezvoltarea construcţiei de locuinţe şi vânzarea de locuinţe din fondul de stat către populaţie.
Avand de 20% din valoarea locuinţei
Pe lângă date mai mult sau mai puţin tehnice, se stabilea şi modalitatea prin care se acordau cetăţenilor, pe termene de 15- 25 de ani, credite cu o dobândă anuală simbolică, cu condiţia ca beneficiarii să desfăşoare o profesie şi să depună un avans minim de 20- 30 % din valoarea locuinţei, în funcţie de salariul tarifar sau venitul brut lunar pe care îl realizează. Aveau prioritate la primirea locuinţelor familiile cu mulţi copii sau cei care fuseseră demolaţi în conformitate cu prevederile decretelor de expropriere din acele timpuri. Pentru aplicarea acestor acte normative a fost înfiinţat în fiecare judeţ câte un Oficiu de Construcţie şi Valorificare a Locuinţelor care, cel puţin la noi în judeţ, nu a fost ferit de surprize, acesta având multe neînţelegeri cu constructorul reprezentat de colosala Întreprindere Judeţeană de Construcţii Montaj Vrancea , cu sediul în Focşani, strada Comisia Centrală nr. 74.
Parchet neraşchetat, closete montate greşit
În urma lucrărilor de construcţii şi instalaţii efectuate de respectivul şantier, beneficiarii nemulţumiţi au întocmit numeroase petiţii în care reclamau plafoane curbe, tâmplărie nechituită şi vopsită în mod necorespunzător, uşi lovite, parchet raşchetat mecanic cu multe aşchii rămase la vedere, mozaic spart şi nefrecat, plinte neexecutate, ţevi de apă rece neizolate, closete montate greşit, becuri poziţionate prea jos, contoare de electricitate aşezate strâmb, acoperişuri neizolate şi fără pantă de scurgere ce favorizau băltirea apei şi înfiltrarea prin plafon, balcoane cu parapeţi scunzi şi periculoşi pentru copii.
Un alt cetăţean reclama fisuri largi apărute sub grinzile de beton, plafoane crăpate, umezite, coşcovite şi gata să cadă, pereţi înnegriţi de mucegai, parchet rărit în camere sau umflat de umezeală, cu colţurile ieşite şi multe alte neajunsuri care au umplut de indignare presupuşii fericiţi ce primeau după ceva aşteptare locuinţa mult dorită pentru care nu plăteau tocmai puţin. Preţul a ajuns în anul 1975 în jurul sumei de 137.000 de lei, valoare de cele mai multe ori împumutată, cu scadenţa tocmai în anul 2001, dacă vremurile nu ar fi luat întorsăturile cunoscute de noi toţi.
Sistemul PCR egal Pile, Cumetrii, Relaţii
În prezent nu există cartier în Focşani care să nu aibă câteva blocuri cumpărate de la fostul Oficiu Judeţean de Construcţie şi Vânzare a Locuinţelor. Din poveştile beneficiarilor care au obţinut locuinţe prin O. J.C.V.L se mai poate afla şi despre jocurile de culise, atât de apreciate şi azi de focşăneni şi folosite pentru a ajunge un pic mai în faţă pe lungă listă de aşteptare a doritorilor.
Rău sau bun, după cum pot considera unii sau alţii, vechiul sistem comunist de achiziţie a locuinţelor proprietate personală pare o joacă de copil faţă de încâlcita variantă actuală de credite în valută europeană sau pe bază de monedă exotică, care a aruncat asupra concetăţenilor noştri puţină bucurie la început şi ani grei de suferinţă după aceea", menţionează Florin Dîrdală.