Cum a murit ziaristul Lahovary într-un duel cu liderul unui partid. Procuror: „A fost un asasinat“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fântâna construită în memoria jurnalistului Lahovari  FOTO: wikipedia
Fântâna construită în memoria jurnalistului Lahovari  FOTO: wikipedia

Gheorghe Emanuel Lahovary (1854-1897), eminent ziarist şi diplomat, de la sfârşitul secolului al XIX-lea, cu studii juridice făcute la Paris, a murit în urma unui duel cu un adversar politic.

Unul dintre duelurile celebre ale sfârşitului de secol XIX a avut loc la Bucureşti, între ziaristul deputat conservator Gheorghe Emanuel Lahovary şi cel care avea să devină mai târziu preşedintele Partidului Conservator, Nicolae Filipescu.

Disputa dintre cei doi fruntaşi politici a avut loc în contextul în care Lahovary l-a atacat în mod frecvent în ziarul conservator "L’Indépendance Roumaine" pe Filipescu pentru modul cum face politică, acuzându-l, totodată, într-un alt ziar că este duplicitar şi că, de fapt, urmăreşte o apropiere faţă de liberali.

Ofensat de afirmaţiile colegului său de partid, care nu înceta cu acuzaţiile, Nicolae Filipescu, un împătimit al sălilor de scrimă, l-a provocat pe Lahovary la duel. Colegii de partid şi prietenii au considerat că nu există motive care să ducă la o astfel de dispută, iar Lahovary a găsit de cuviinţă să-şi ceară scuze faţă de personajul pe care l-a calomniat, încercând astfel să evite confruntarea. În zadar însă, pentru că Filipescu a rămas ferm pe poziţie şi a cerut insistent să-şi repare onoarea, o soluţie la modă în epocă.

Cei doi protagonişti au ales ca armă a duelului spada, mai ales că ambii erau buni spadasini, confruntarea desfăşurându-se în sala de tir pe care Filipescu o folosea la antrenamente. Prin urmare, se poate spune că acesta din urmă era familiarizat cu locaţia, care avea însă o problemă: nu respecta mai multe reguli din Codul Dueliştilor. Adică era la jumătate ca lungime decât normele în vigoare. Duelul a durat doar două reprize şi s-a încheiat printr-o lovitură mortală aplicată lui Lahovary. Martorii care au asistat la dispută au povestit că a fost o lovitură aplicată cu furie, încât vârful spadei s-a îndoit în corpul lui Lahovary.

“Două degete de fier îi ajung adversarului, dacă ai putut să-l atingi”, spunea Codul Dueliştilor, iar expertiza medicală a stabilit că alta a fost cauza îndoirii spadei. La procesul care a urmat jumătate de an mai târziu, procurorul general a declarat că martorii la duel sunt la fel de vinovaţi: "Puteau ei să facă o astfel de fandare într-un câmp deschis? Putea lovitura să ajungă într-o aşa profunzime? Nu. Aşadar, Filipescu a trebuit să aibă putinţa ca să sară în primul moment. Ce furie de atac şi ce siguranţă de teren a trebuit să aibă Filipescu ca să facă acest salt, căci salt e în realitate şi, cu toată romparea lui Lahovary, să intre cu arma în corpul adversarului său 20 de centimetri. Aceasta dovedeşte că acuzaţia adusă martorilor, în ceea ce priveşte sala de scrimă, e adevărata cauză a nenorocirii întâmplate. Martorii nu trebuiau să autorizeze acest duel; ei au produs, deci, această împrejurare şi lor trebuie să li se impute faptul petrecut”, a spus procurorul Ştefan Stătescu la proces, menţionând mai târziu că nu a fost un duel, ci un asasinat.

În urma procesului, Nicolae Filipescu a fost condamnat la şase luni de închisoare, dar a fost graţiat mai devreme de Regele Carol I, revenind ulterior în politică fără nicio problemă. În memoria lui Gh. Lahovary, prinţesa Zoe Şuţu a ridicat un monument, combinat cu o fântână, în faţa sălii de tir, locul unde acesta şi-a pierdut viaţa.

Ulterior, statuia a fost demontată şi instalată în Piaţa Operetei, fiind cunoscută ca Fântâna Lahovary.

Vă mai recomandăm:

Duiliu Zamfirescu, maestrul duelurilor. Cum îşi apăra onoarea scriitorul şi cum era poreclit datorită pasiunii sale

Femeile frumoase, marea slăbiciune a cronicarului vieţii mondene, Duiliu Zamfirescu. Avea ciudă pe cucoanele cu ifose, pe care le defăima în ziar

FOTO: Wikipedia

lahovary
Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite