Cum a eşuat un proiect ambiţios care le promitea elevilor diplome de muncitori calificaţi: niciun adolescent nu s-a înscris

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Campania iniţiată de cea mai mare frmă de confecţii nu a dat roade  FOTO: Pandora
Campania iniţiată de cea mai mare frmă de confecţii nu a dat roade  FOTO: Pandora

Niciun elev nu s-a înscris la prima clasă de învăţământ dual realizată în parteneriat între Colegiul Tehnic „Gh. Asachi“ din Focşani şi fabrica de confecţii Pandora.

Colegiul Tehnic ”Gh. Asachi” din Focşani şi cea mai mare fabrică de confecţii din Focşani, SC Pandora Prod SRL, firmă care are peste 1.000 de angajaţi, au semnat la începutul anului un contract de parteneriat pentru formarea profesională a elevilor din învăţământul dual.

Practic, din noul an de învăţământ 2018-2019, în cadrul unităţii de învăţământ, unde 80% din elevi provin din mediul rural, ar fi trebuit să funcţioneze, pentru prima dată după 1989, o clasă de 20 de locuri de învăţământ dual, cu specializarea “operator-confecţioner”.

Scopul era ca la finele proiectului, prevăzut să se deruleze pe o perioadă de 41 de luni, să fie pregătiţi muncitori calificaţi pentru industria confecţiilor textile. Cointeresată în această acţiune pe termen lung, firma Pandora, care-şi doreşte formarea de muncitori calificaţi, s-a implicat în organizarea unei campanii de informare în tot judeţul Vrancea, prezentându-şi oferta şcolară în nu mai puţin de 15 unităţi gimnaziale.

invatamant dual

“Scopul şcolii duale este acela de a dezvolta abilităţi practice în rândul elevilor care urmează să se înscrie la cursuri, respectiv să îi ajute pe tinerii care sunt responsabili şi perseverenţi să înveţe o meserie cât mai temeinic, iar după terminarea şcolii, să le ofere, cu prioritate, un loc de muncă stabil în cadrul companiei Pandora”, potrivit  reprezentanţilor firmei.

Conducerea fabricii de confecţii susţine că la ora actuală există o criză a resursei de muncă, atât din cauza exodului forţei de muncă spre Occident, cât şi faptului că elevii îşi doresc la finalizarea liceului să se îndrepte către o facultate sau să muncească în străinătate, pe bani mai mulţi.

Tocmai de aceea, acest proiect, de inspiraţie germanică, care îmbină teoria cu practica şi care a prins foarte bine în zona Ardeal, în industria auto, ar fi reprezentat o şansă pentru elevi de a primi o educaţie în spiritul muncii, aşa cum se întâmplă prin alte părţi. Doar că ceea ce s-a întrevăzut a fi un succes răsunător s-a dovedit în final un eşec total.

După prima etapă de înscrieri la Şcoala Duală, rezultatul este dezastruos: niciun elev nu doreşte să urmeze o şcoală profesională la finalul căreia să fie sigur de un loc de muncă. 

“Nu îmi dau seama acum care sunt cauzele pentru care nu a venit nimeni să se înscrie. Suntem dezamăgiţi, pentru că noi am făcut tot ce ne-a stat în putinţă pentru realizarea acestei clase de învăţământ dual. Sperăm ca la următoarea perioadă de înscrieri, de la sfârşitul lui august şi începutul lui septembrie să existe pretendenţi”, ne-a declarat Maria Dragu, director al Colegiului Tehnic ”Gh. Asachi” din Focşani.

Imagine indisponibilă

Avantajele proiectului

Demn de menţionat este că proiectul prevede avantaje pentru toate părţile, în special pentru elevii care intră din toamnă la liceu.

Timp de trei ani aceştia vor beneficia de o bursă de 400 de lei/lună, dar şi de transport gratuit la sediul firmei de confecţii, unde se efectuează practica, precum şi o masă gratuită. 

Conducerea unităţii de învăţământ susţine că părinţii vor realiza în timp că învăţământul dual va reprezenta o soluţie pentru elevii care nu au iubit foarte mult cartea şi cărora li se potriveşte mai bine să înveţe o meserie. Iar în Vrancea, domeniul confecţiilor este cel mai dezvoltat şi există nevoie mereu de forţă de muncă.

De menţionat că în realizarea Şcolii Duale s-a implicat şi Primăria Municipiului Focşani, care s-a obligat să asigure cheltuielile pentru funcţionarea în bune condiţii a procesului de educaţie şi formare profesională, dar să participe şi la planificarea strategică a unităţii de învăţământ.

Primarul Focşaniului susţine că mai sunt şanse ca învăţământul profesional să prindă şi în această zonă.

“Ştim foarte bine că în Focşani acest domeniu este foarte bine dezvoltat şi suntem deschişi pentru o colaborare. Aşteptăm şi alţi parteneri care să se alăture pentru că, învăţământul profesional aplicat este strict necesar”, a declarat primarul Cristi Misăilă.

Va mai exista şi o a doua perioadă de înscriere la şcoala duală, în intervalul 31 august-3 septembrie.

Imagine indisponibilă
Focşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite