Cum a devenit comuna lui Moş Ion Roată faimoasă pentru corupţie
0Primarul şi viceprimarul comunei Cîmpuri, concubina şi fratele edilului, şeful de post şi pădurarul, toţi au grave probleme penale din cauza tăierilor din pădure.
Comuna Cîmpuri este cunoscută în Vrancea şi în ţară drept localitatea în care s-a născut şi a trăit un personaj emblematic al Micii Uniri de la 1859, ţăranul Ion Roată, deputat în divanul ad-hoc.
Moş Ion Roată a fost un conducător exemplu în satul său, a trăit toată viaţa sa în cinste şi demnitate şi a murit aşa cum s-a născut: sărac. Nu acelaşi lucru se poate spune despre urmaşii săi din zilele noastre.
Nu mai departe de săptămâna trecută, primarul Costel Mateiu a fost arestat după ce procurorii l-au acuzat că folosea asistaţi social pe "moşia" concubinei sale şi că ar fi încercat să plătească din bani publici o amendă primită de firma de exloatare forestieră a partenerei sale de viaţă. Edilul a stat doar cinci zile după gratii, pentru că instanţa a decis arest la domiciliu în cazul său.
Oamenii legii spun că faptele primarului au produs o vătămare intereselor primăriei pe care acesta o conduce, producând un folos necuvenit firmei concubinei, de 40.000 de lei.
În urma descinderilor procurorilor, concubina edilului a fost pusă sub urmărire penală, la fel şi viceprimarul comunei, Vlad Ion.
Toporatorul, în puşcărie
Tăierea ilegală de lemne din pădure i-au adus probleme penale serioase şi lui Florin Mateiu, fratele edilului PSD al comunei Cîmpuri, cunoscut sub numele de "Toporatorul".
Acesta a fost condamnat definitiv la închisoare în luna martie a acestui an, într-un dosar de evaziune fiscală. Fratele primarului va sta după gratii un an şi jumătate, dar acesta este un vechi client al oamenilor legii, făcând parte din mafia lemnului din Vrancea. În trecut, Mateiu a mai fost condamnat la doi ani de închisoare pentru tăiere ilegală de păduri.
Şeful de post, mână în mână cu pădurarul la furăciuni
În urmă cu un an, agentul şef Gabriel Avram, şeful postului de poliţie din Cîmpuri, a fost arestat şi acum se află sub control judiciar pentru infracţiunile de luare de mită, abuz în serviciu şi favorizarea făptuitorului.
Anchetatorii spun despre el că a primit în mod repetat de la pădurarul comunei Cîmpuri diferite cantităţi de material lemnos provenit din tăieri ilegale de pădure din proprietatea ocolului silvic privat Iri, aparţinând puternicei companii IKEA.
În schimb, poliţistul avea rolul de a acoperi delictele silvice săvârşite de pădurar. Mai mult decât atât, pădurarul a fost protagonistul unui accident de motocicletă, în timp ce conducea fără permis vehiculul neînmatriculat, iar prietenul său, poliţistul, l-a ajutat să ascundă urmele infracţiunilor.