Cu caiacele pe Siret, la „vânătoare” de deșeuri din plastic. Acțiune inedită de ecologizare a apei, în Vrancea VIDEO

0
Publicat:

Voluntari ai unei asociații de conservare a biodiversității au strâns, îmbarcați în caiace, deșeurile din material plastic care pluteau pe suprafața râului Siret. Acțiunea face parte dintr-un program mai amplu privind impactul negativ al plasticului asupra mediului înconjurător

voluntarii acdb au folosit caiacele pentru ecologizare

Mai mulți voluntari ai Asociației pentru Conservarea Diversității Biologice (ACDB) din Focșani încearcă, printr-un proiect ambițios derulat în perioada martie – octombrie 2023, să reducă poluarea în zona Luncii Siretului Inferior.

deseurile sufocau malurile raului siret

Cu obiective clare și măsuri concrete, voluntarii asociației din Vrancea încearcă, prin proiectul intitulat „Râul Siret cu ape curate pentru natură și comunitate”, să explice impactul devastator al deșeurilor din material plastic asupra mediului și comunităților locale situate între Trotuș și Putna.

În acest sens, ei sunt hotărâți să sensibilizeze atât cetățenii care locuiesc din localitățile riverane Siretului, cât și administrațiile locale din șapte unități administrativ teritoriale, cu privire la consecințele devastatoare ale poluării.

actiunea inedita a acdb a durat pe parcursul unei zile

Voluntarii ACDB nu se limitează doar la sensibilizare și activism, ci se implică direct în acțiuni de curățare a malurilor râului Siret. Recent, într-o acțiune inedită,  echipele de voluntari s-au îmbarcat în caiace și au reușit să colecteze nu mai puțin de 24 de saci cu deșeuri din plastic.

Acțiunile de curățare a acestor zone frumoase nu se pot face fără a intra în apă. Sunt zone mai greu accesibile ce sunt cel mai des uitate de autorități. Siretul pare destul de curat atunci când îl privim de sus dar pe măsură ce intrăm în stuf observăm un covor de plastic de diferite dimensiuni și în diferite stadii de descompunere.

Acumulări mari de deșeuri au fost observate îndeosebi la gurile de vărsare ale afluenților Siretului în lacurile de acumulare, acolo fiind formate „delte” dintr-un amalgam de plastic și sedimente cu granulometrii diferite. Dorința noastră de a vedea râul Siret fără plastic ne-a motivat să curățăm zonele în care gunoaiele transportate de apă sunt ignorate. Într-o singură acțiune de ecologizare am strâns din apă 24 de saci de deșeuri”, au transmis voluntarii ACDB Focșani.

zeci de saci cu deseuri din plastic au fost stransi de pe siret

 Prin proiectul „Râul Siret cu ape curate pentru natură și comunitate”, ei demonstrează determinarea și angajamentul față de conservarea mediului înconjurător, invitând și alte organizații sau simpli cetățeni să se alăture eforturilor de a face din Lunca Siretului Inferior un loc mai curat pentru generațiile viitoare.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite