Consultaţiile la cabinetul de Pediatrie, doar cu banul jos

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Consultaţiile la pediatru îi lasă pe părinţi fără câteva sute de lei
Consultaţiile la pediatru îi lasă pe părinţi fără câteva sute de lei

Manopera pentru o injecţie intravenoasă costă opt lei, iar consultaţia la medicul specialist, 40 de lei. Părinţii micuţilor care au nevoie de îngrijiri medicale în cadrul Unităţii de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean, fără a avea bilet de trimitere de la medicul de familie, cotizează la bugetul unităţii sanitare.

Focşănenii care sunt nevoiţi să treacă pragul cabinetului de pediatrie din cadrul UPU, nu o pot face decât dacă au în buzunare câteva sute bune de lei. Şi pentru ca aceştia să-şi pregătească suma fixă, pe uşa cabinetului îşi face veacul, la vedere, o listă întreagă cu taxe, care mai de care mai piperate.

Citiţi şi: Din ce în ce mai puţini medici aleg să lucreze în spitalele vrâncene

De exemplu, consultaţiile fără bilet de trimitere îi costă pe părinţi între 40 şi 50 de lei, o injecţie intravenoasă ajunge la nu mai puţin de opt lei, iar una intramusculară la cinci lei.

Toate aceste taxe, o parte din ele percepute şi anul trecut, au fost majorate cu aproximativ 40% începând cu 1 ianuarie, creştere justificată de conducerea Spitalului Judeţean printr-o nevoie acută de realizare a veniturilor proprii.

„Având în vederea necesitatea realizării de venituri proprii pentru buna desfăşurare a activităţii spitalului s-a luat decizia ca toate taxele să fie majorate", declară Oana Racu, purtător de cuvânt al Spitalului Judeţean „Sfântul Pantelimon".

Părinţii sunt nemulţumiţi

Părinţii micuţilor care ajung la cabinetul de pediatrie spun că s-au săturat să plătească medicii pentru orice intervenţie minoră.

„Fetiţa se simţea cam rău şi am zis că ar fi mai indicat să vin la un medic pediatru. Am dat 40 de lei pentru o consultaţie de cinci minute. Iar pe o injecţie, care anul trecut costa şase lei, preţ în care erau incluse serul şi branula, acum dau opt lei doar pe manoperă. Până şi leocoplastul trebuie să-l aduc de acasă", spune Cristina Paraschiv.

Şi Aurelia Popa se declară a fi dezamăgită de acest sistem taxabil. „Noi contribuim la CAS, dar copiii noştri nu au parte de consultaţii gratuite. Şi în spital dacă stau internată trebuie să plătesc tratamentul", se plânge femeia.


Coplată pentru serviciile medicale

Sistemul de coplată, amânat până acum în repetate rânduri, a intrat în vigoare de la 1 martie. Prin introducerea coplăţii, pacienţii vor fi nevoiţi să plătească o parte din serviciile medicale, lege care l-ar putea determina pe directorul Spitalului Judeţean „Sfântul Pantelimon" să renunţe la taxele percepute în ultimii ani.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite