Classic for Teens: festival de muzică pentru tinerii din Focșani, ajuns la a patra ediție. Programul evenimentului
0Adolescenții și tinerii din Focșani sunt invitați la a patra ediție a festivalului Classic for Teens, care vine cu o abordare inedită. Peste 130 de voluntari au lucrat pentru a oferi publicului spectacole complexe, departe de curentele comerciale cu care s-au obișnuit.

Classic for Teens este un festival dedicat tinerilor din Focșani și a ajuns în acest an la cea de-a patra ediție. În perioada 20-28 septembrie, publicul „tânăr și foarte tânăr” din oraș va avea oportunitatea de a participa la un eveniment care le aduce o propunere culturală complexă, care îmbină cultura, muzică clasică și artele vizuale.
„Scopul proiectului este de a crea oportunități pentru tineri de a-și dezvolta și cultiva abilitățile artistice și de creștere personală, atât prin participarea la evenimente artistice de înalt nivel organizate în cadrul festivalului, masterclass-uri de perfecționare muzicală, susținute de artiști de talie internațională și alți specialiști în domeniu, cât și prin crearea unor contexte în care, prin învățare experiențială, aceștia să aibă șansa de a pune în practică cunoștințele dobândite la nivel teoretic. În același timp, împreună cu alți actori sociali, festivalul încearcă să promoveze ideea de voluntariat prin abordări inovatoare și creative care să ducă - la creșterea numărului de tineri voluntari în sectorul cultural”, transmite Asociația PropatriaVOX, organizatoarea evenimentului, într-un comunicat.
Concerte susținute de invitați de renume
In ediția de anul acesta, vor avea loc zece concerte de muzică clasică susținute de muzicieni și artiști din nouă țări (România, Franța, Austria, Italia, Republica Moldova, Ucraina, Venezuela, China și Coreea de Sud), o expoziție dedicată marelui compozitor român George Enescu, cu vernisaj și trei conferințe. Programul de concerte va fi completat de șapte masterclass-uri gratuite (pian, flaut, compoziție, acordeon, percuție/marimba).
Toate activitățile din cadrul proiectului sunt gratuite, la fel ca și accesul publicului la concertele programate. Directorul artistic al festivalului este pianista Mara Dobrescu (România/Franța). Activitățile specifice proiectului vor fi găzduite în incinta Ateneului Popular Mr. Gh. Pastia, Teatrul Municipal Focșani, sălile Liceului Gheorghe Tăttărescu, Biserica Catolică Sfinții Petru și Pavel și Galeria de Artă.
Concertele vor fi susținute de invitați prestigioși: ansamblul Violoncellissimo condus de Maestrul Marin Cazacu, Orchestra de camera a Conservatorului Santa Cecilia de la Roma, pianista Adela Liculescu (Austria), Maestrul Daniel Jinga, managerul Operei Naționale București, pianistii Cătălin Răducanu (Romania), Filippo Tenisci ( Italia), percuționiștii Irina Radulescu și Razvan Florescu (Romania), Ghenadie Rotari (Rep. Moldova/ Italia), Maeștrii Lea Pavarini, Emanuela Salucci și Roberto Giuliani de la Conservatorul de Muzica Santa Cecilia, Italia, corpul de balet al Studioului de Balet pentru copii și tineret al Operei Naționale București, pentru a face doar câteva exemple.
Oamenii care au făcut posibilă organizarea festivalului
Evenimentul nu ar fi avut loc fără implicarea voluntarilor, care au organizat în detaliu toate activitățile din timpul festivalului pentru a le asigura tinerilor o experiență culturală completă.

Totodată, inițiativa i se datorează și unei românce întoarsă în țară după ce a locuit în Italia.
Mioara Moraru, cu o vastă experiență în domeniul promovării culturale, și-a propus să facă posibil un astfel de eveniment și în orașul său natal, Focșani.

„Noi începem să pregătim festivalul încă din luna aprilie, începem campania de recrutare a voluntarilor și conturăm ușor prioritățile și logistica din spatele evenimentelor”, spune Ana Hornea, coordonatoarea echipei de voluntari care acoperă tot ceea ce înseamnă logistica festivalului. Pe latură creativă, echipa de voluntari este coordonată de Teodora Mirică, o altă tânără voluntară.
Anul acesta, numărul de voluntari adunați depășește 130 de persoane.

La prima ediție, toată echipa a numărat mai puțin de 30 de persoane, își amintește Ana Hornea, în vârstă de 20 de ani, care s-a ocupat de toate cele patru ediții ale festivalului. Tânăra face voluntariat de la vârsta de 12 ani.
Anul acesta, este încântată de masterclass-urile pentru studenți, la care vor veni tineri din toată țara pentru a-și perfecționa abilitățile.
Evenimentul, organizat sub egida unor instituții prestigioase
Încă de la primele ediții, festivalul a fost realizat sub egida mai multor instituții, printre care Ambasada Republicii Argentina în România, Ambasada Republicii Austria în România, Forumul Cultural Austriac din București, Ambasada Regatului Spaniei în România, Ambasada Italiei la București și Centrul Cultural Italia, Ambasada Republicii Moldova în România, Conservatorul de muzică Santa Cecilia din Roma, Muzeul Național George Enescu, etc., având susținere financiară din partea Administrației Fondului Cultural Național la prima ediție și a Consiliului Județean Vrancea pentru edițiile următoare.
Pe scena festivalului au fost susținute concerte și recitaluri de pian, canto, vioară, etc., cu intrare liberă, susținute de artiști de talie mondială, printre care s-au regăsit: Leontina Văduva (soprană/ Franța), Thanos Mitsalas (chitarist/Grecia), duetul din Franța Ramona Horvath (pianistă jazz) – Nicolas Rageau (contrabas), Filippo Tenisci (pianist, Italia), Ghenadie Rotari (acordeonist/Rep. Moldova), Valentina Vargiu (pianist/Italia), pianistul Horia Mihail (România), violonistul Gabriel Croitoru (Romania), violoncelistul Răzvan Suma (România), baritonul Nicholas Lupu si pianista Anta Agavriloae – Barbu (România), actorii Sorin Francu (România), Roxana Lupu (România) si Silviu Biris (România), soprana Rodica Vică (Austria), pianistul Daniele Terribile (Italia), flautistul Matei Ioachimescu (Austria), pianista Mara Dobrescu (Franța)-directorul artistic al festivalului, violonceliștii Mircea Marian și Ștefan Cazacu (România), pianistul Eugenio Abruzzese (Italia), pianista Lea Pavarini (Italia), violonista Clara Cernat, pianistul și compozitorul Thierry Huillet (Franța), pictorii Igor Sava (România) și George Cristea (România), muzicologul Luminița Arvunescu ( România).