Centrul Militar Judeţean Vrancea, 45 de ani de la înfiinţare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aceasta  structura militară  a continuat tradiţiile specifice Comisariatelor Militare Raionale, prin transformarea şi includerea în organizare a Comisariatelor Raionale Adjud, Panciu şi Focşani din cadrul fostului  Comisariat Militar al Regiunii  Galaţi.

Anul     acesta    s-au      împlinit      45 de     ani      de      la    înfiinţarea     Centrului      Militar  Judeţean Vrancea (CMJ), constituit în baza Legii nr. 2 din 16 februarie 1968 privind organizarea administrativă a teritoriului României  şi a Ordinului Ministrului Apărării.

Pe parcursul existenţei sale, C.M.J.  Vrancea a constituit în permanenţă interfaţa dintre societatea civilă şi Ministerul Apărării Naţionale, având rolul de a promova profesia militară, a recruta candidaţi pentru cariera militară, de a asigura pe timp de pace repartizarea resurselor umane şi materiale în plan judeţean, selecţia şi încorporarea recruţilor (până în 2007), luarea în evidenţa militară a cetăţenilor încorporabili, evidenţa rezerviştilor, selecţia psihologică a tinerilor în vederea angajării ca militari profesionişti şi pentru formarea cadrelor militare în rezervă.

Totodată, a asigurat acordarea ajutorului de deces cuvenit cadrelor militare în rezervă sau familiilor acestora, acordarea drepturilor legale pentru rezerviştii cu domiciliul pe raza judeţului, gestionarea arhivelor cu datele de evidenţă militară a rezerviştilor.

Printre atribuţiile ce revin Centrului Militar Judeţean Vrancea se numără şi consilierea şi reconversia profesională a cadrelor militare în rezervă, activitate foarte importantă, dat fiind numărul mare de militari trecuţi în rezervă înainte de vârsta de pensionare.

„Sediul în care a funcţionat aceasta instituţie , situat pe B-dul Unirii fost în trecut B- dul Carol,  iar în vremea comunistă de început, B-dul Stalin, este o  veche şi interesantă clădire  ridicată de către Ministerul de Război acum 120 de ani.  În prezent a trecut în patrimoniul Consiliului Judeţean  şi aşteaptă banii necesari pentru o reabilitare corespunzătoare şi, poate, introducerea într-un tur turistic  al oraşului.  Impozantul sediu a adăpostit mai bine de jumătate de veac, până la anul 1950, când au apărut Comisariatele Militare Raionale  de inspiraţie sovietică, Comandamentul Diviziei a 6 a Infanterie  cu unităţile din subordine, dispuse pe atunci la marginea de sud a oraşului”, a precizat istoricul Florin Dîrdală, de la Arhivele Naţionale Vrancea. 

Această Divizie  cu forţele componente    era  unitatea  militară stabilită în regiune  de către Guvernele vechi ale timpului, pe terenurile actuale, pe care   Ministerul de Război le-a primit de la Primăria Focşani cu acte de proprietate încă din anul 1884.

În primul război mondial   Divizia din Focşani  a intrat   în componenţa  Armatei  a 2-a Română.

Mai puteţi citi:

Militarii Brigăzii 8 LAROM au făcut fericiţi 70 de copii fără părinţi

Militarii vrânceni, gata pentru o nouă misiune în Afganistan 


 

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite