Cele mai mari podgorii din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele mai mari podgorii din România. Ţara noastră este una dintre puterile viticole mondiale, cu o tradiţie de cel puţin 2.000 de ani în cultivarea viţei de vie.

Ţara noastră are aproximativ 190.000 de hectare de culturi de viţă de vie, deşi acum 30 de ani suprafaţa viticolă înregistra aproape 300.000 de hectare.

România are mai multe regiuni viticole, plecând de la Podişul Transilvaniei, al Moldovei, al Banatului, dar şi 39 de podgorii, dintre care cele mai cunoscute sunt cele de pe Târnave, de la Cotnari, Huşi, Panciu, Odobeşti, Dealu Mare, Murfatlar, Recaş.

La nivelul ţării, Vrancea este judeţul cu cea mai mare suprafaţă cultivată cu viţă-de-vie, dar şi cu cei mai mulţi oameni ocupaţi în acest domeniu. Aici sunt cultivate 22.000 de hectare cu viţă-de-vie nobilă, ceea ce înseamnă mai mult de 10% din suprafaţa viticolă a ţării, aproape 80.000 de vrânceni fiind ocupaţi în acest sector. Singura problemă a podgorenilor este faptul că nu au piaţă de desfacere, întrucât lucrează se lucrează pe suprafeţe mici, fărămiţate.

Cele mai mari podgorii din România: Odobeşti

Podgoria Odobeşti se întinde pe raza localităţilor Boloteşti, Jariştea şi Odobeşti, arealul viticol fiind de aproximativ 7.000 hectare.

image

Este una din cele mai renumite şi mai vechi podgorii româneşti, primele menţiuni documentare despre Podgoria Odobesti datând din secolul al XVII-lea.Soiul de vin care a făcut cunoscută Vrancea în toată lumea este Galbena de Odobeşti, adorată de marii boieri pe timpuri. Întrucât este un soi pretenţios, vulnerabil la boli şi greu de întreţinut, producătorii viticoli vrânceni au renunţat puţin câte puţin la Galbena de Odobeşti. Astăzi, doar 150 mai sunt cultivate cu Galbenă de Odobeşti din care 12 sunt ale Staţiunii de Cercetare Vitivinicolă din Odobeşti.

Cele mai mari podgorii din România: Panciu

Podgoria Panciu este iarăşi extrem de cunoscută în ţară şi lume, cu o întindere de aproximativ 10.000 de hectare. Este situată într-o zonă temperată, ceea ce face ca vinurile, atât albe, cât şi roşii, să aibă o aromă specială.

Vinurile din Podgoria Panciu mai pot fi catalogate drept vinuri cu un caracter vioi obţinut atât din soiuri de struguri autohtoni, precum Plăvaie, Galbenă, Băbească Neagră, Fetească Albă şi Fetească Neagră, dar şi din alte soiuri de struguri de vin, precum Feteasca Regală, Rieslingul Italian, Aligoté, Sauvignon, Muscat Otonel, Pinot Noir şi Merlot, care au devenit la fel de renumite în podgorie.

image

În prezent, Podgoria Panciu este profilată pe producerea vinurilor albe-seci care sunt folosite şi pentru a obţine vinul spumant.

Cele mai mari podgorii din România:Dealu Mare

Podgoria Dealul Mare este una dintre emblemele viticulturii româneşti, fiind renumită mai ales pentru soiurile roşii. Aflată în zona cu dealuri din Carpaţii Meridionali, podgoria se întinde pe o suprafaţă compactă de 14.500 de hectare, fiind răsfăţată din plin de soare.

Soiurile cele mai renumite de vinuri roşii  sunt Cabernet Sauvignon, Feteasca Neagră, Pinot Noir, Merlot, dar şi vinurile albe sunt bine reprezentante, precum Riesling, Fetească Albă, Pinot Gris sau Sauvignon Blanc. Ele sunt produse în centrele viticole Boldeşti, Valea Călugăreasca, Urlaţi, Ceptura, Tohani, Breaza, Pietroasa, Merei, Zoreşti.

Supraproducţie  de struguri la  Valea Călugărească

Specialiştii de aici spun că în Podgoria Dealul Mare soarele este prezent cu 14 zile mai mult decât în restul ţării, ceea ce-i oferă vinului aromă.

Pentru a pune în valoare regiunea, autorităţile au demarat proiectul „Drumul Vinului“, o incursiune printre podgorii faimoase ale judeţului, de-a lungul căruia lui regăseşti şi conace, curţi domneşti şi mănăstiri. „Drumul Vinului“ trece prin localităţile Filipeştii de Târg, Băicoi, Boldeşti, Bucov, Pleaşa, Valea Călugărească, Iordăcheanu, Urlaţi, Ceptura, Fântănele, Tohani, Gura Vadului, Călugăreni.

Cele mai mari podgorii din România: Târnave


Podgoria Târnave, din judeţul Alba, este iarăşi un nume consacrat, fiind cea mai mare din Transilvania, respectiv aproape 3.000 de hectare. Ea cuprinde localităţile Blaj, Bălcaciu, Jidvei,  Cetatea de Baltă, Valea Lungă, Şona, Crăciunelul de Jos, Cenade, Ohaba, Roşia de Secaş. Mai mult de jumătate din suprafaţă o deţine cel mai mare producător din ţară în domeniu, Jidvei.

Printre soiurile cultivate se remarcă mai ales cele pentru vinuri albe: Feteasca Albă, Feteasca Regală, Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel, Riesling Italian.

Între 1972-1974 s-a construit  complexul de vinificaţie de la Jidvei. Viile ocupă o suprafaţă de peste 1.000 ha din care anual se reînoiesc aproximativ 200 ha, odată cu replantaţiile de viţă făcându-se şi înlocuirea sortimentelor de mare productivitate cu cele de calitate.

Podgoria Târnave a firmei Jidvei

Aici se cultivă pe suprafeţe întinse, soiuri precum Feteasca regală, Riesling, Savignon Blanc, Muscat Ottonel, Feteasca albă, Traminer şi Chardonay, Pinot gris, Ezerfrut.

Cele mai mari podgorii din România: Cotnari

Vinul de Cotnari este unul dintre cele mai vândute licori ale lui Bachus, iar acest secret stă în soiurile deosebite care se cultivă în podgoria de lângă Iaşi. Celebrul epigramist, dar şi oenolog Păstore Teodoreanu a elogiat cel mai bine vinul de Cotnari:

“Dacă apa din fântână
S-ar preface-n vin Cotnar,
Aş lăsa limba română
Şi m-aş face... fântânar!”

image

Podgoria Cotnari datează cel puţin de la 1450 şi a cunoscut atât mărime, cât şi decădere, iar astăzi este din nou pe culmi. Astăzi, podgoria se întinde pe o suprafaţă de peste 1750 de hectare, aflate în proprietatea producătorului de vinuri Cornari, care a reuşit printr-o politică managerială foarte serioasă să facă cunoscut în toată lumea vinurile de calitate de aici.

Mare parte din producţie pleacă la export, în Europa, dar şi în ţări precum SUA, Canada, Japonia, Rusia sau China. Pe lângă soiurile clasice, Grasa de Cotnari, Frâncuşa, Tămâioasa Românească şi Feteasca Albă, Cotnari are în podgorie 105 hectare cu Fetească Neagră şi 40 de hectare cu Busuioacă de Bohotin.

Cele mai mari podgorii din România: Murfatlar

O altă podgorie de renume din România este Murfatlar. Se întinde pe aproape 3000 de hectare, pe care şi le împart patru mari producători, Murfatlar România, Staţiunea de cercetare Murfatlar, Fruvimed Medgidia şi Vinex Cernavodă.

Calitatea deosebită a vinurilor de Murfatlar se datorează, în primul rând, condiţiilor de climă şi de sol ale regiunii.

Podgoria este vestită pentru vinurile sale dulci şi demidulci. Astfel, soiuri albe precum Pinot Gris şi Chardonnay sau soiurile roşii Merlot şi Cabernet Sauvignon îşi iau dulceaţa din soare, şi aici, ca şi în Podgoria Dealu Mare, soarele fiind extrem de generos.

image

La acestea se adaugă Muscatul Ottonel, Tămâioasa românească, Sauvignon, Riesling italian, Columna, pentru soiurile albe, iar pentru cele roşii Pinot Noir şi Fetească Neagră, paleta fiind extrem de variată, de la vinuri dulci la cele seci.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite