Ce şefi din Primăria Focşani sunt vizaţi de ancheta DNA. Investiţiile pe bani europeni, verificate la sânge de procurori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Descinderile procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie, structura centrală de la Bucureşti,   la Primăria Focşani, au avut loc la prima oră a dimineţii de miercuri, 9 martie, când funcţionarii nici nu ajunseseră la serviciu.

Practic, aceştia au fost luaţi ca din oală, iar birourile de la etajul I şi etajul II au fost sigilate şi închise publicului. Mai mult decât atât, viceprimarul Gabriel Necula, care se afla în concediu, a fost chemat de acasă pentru verificarea biroului, la fel cum s-a întâmplat şi în cazul celuilalt viceprimar, Marius Iorga.

Cei doi se pare că nu au nicio implicare în acest dosar, din moment ce au fost lăsaţi să plece şi să-şi deruleze atribuţiile de serviciu. Procurorii au anunţat că fac cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie şi asimilate celor de corupţie, comise în perioada 2013-2014.

Potrivit informaţiilor noastre, ancheta procurorilor se desfăşoară în jurul unor contracte privind reabilitarea pe fonduri europene a unor unităţi de învăţământ, dar şi contracte încheiate cu societăţi comerciale pentru servicii la reţeaua de iluminat public din centrul Focşaniului.

image

”În cursul zilei de 09 martie 2016, ca urmare a obţinerii autorizărilor legale de la instanţa competentă, sunt efectuate percheziţii domiciliare în 7 locaţii situate în municipiul Bucureşti şi judeţele Vrancea şi Ilfov, din care una este sediul unei instituţii publice, restul reprezentând sediile unor societăţi comerciale. În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei. Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare", se precizează într-un comunicat de presă al Direcţiei Naţionale Anticorupţi. Nici purtătorul de cuvânt al instituţiei, Lidia Săplăcan, nu a putut să ne ofere mai multe amănunte, făcând însă câteva clarificări.

“Nu există până acum mandate de aducere, nu se fac nici audieri. Se face doar verificarea documentelor la faţa locului şi ulterior se vor dispune măsuri”, ne-a spus Lidia Săplăcan.

Cercetările cele mai amănunţite s-au derulat în biroul primarului Decebal Bacinschi, proaspăt revenit în instituţie, după o convalescenţă de patru luni, ca urmare a unei intervenţii chirurgicale pe cord. Acesta şi-a chemat de dimineaţă avocatul, pe Luminiţa Nicolau, care până în anul 2006 a fost secretarul municipiului Focşan (foto jos).

image

De menţionat că procurorii au ridicat documente de la trei direcţii, respectiv Direcţia Economică, reprezentată de Carmen Grosu, Serviciului de Investiţii-şef serviciu Cristina Costin şi Serviciul Juridic-Liviu Pogorevici. Nu mai puţin de patru saci cu acte au fost duse în maşina DNA, pe unul dintre ele fiind scris “Investiţii-Cristina Costin”.

image

Ancheta este condusă de un ofiţer anticorupţie extrem de meticulos, după cum ne-a declarat o sursă apropiată anchetei.
La ora redactării acestui material, verificările erau în toi şi se pare că nu se vor încheia foarte devreme.

image

Ce şcoli au fost reabilitate

În ultimii ani, în Focşani au fost reabilitate cu Fonduri Europene nu mai puţin de cinci şcoli. Este vorba despre Şcoala “Ştefan cel Mare”, care a avut o beneficiat de un contract de 17 milioane de lei, Şcoala “Nicolae Iorga”, a cărei reabilitate a costat patru milioane de lei, Colegiul Naţional “Unirea”, Şcoala “Alexandru Vlahuţă” şi Şcoala Nr. 3. Se pare că cele mai mari probleme au fost la Şcoala “Ştefan cel Mare”, unde constructorul, firma Hidro Salt B 92 SRL din Bucureşti, a dat în judecată Primăria Focşani pentru că nu i-a plătit o parte din lucrări, respectiv gardul împrejmuitor de la terenul de sport al unităţii de învăţământ. În urma judecăţii, Primăria Focşani a fost obligată la plata a aproximativ 600.000 de lei către firma bucureşteană, bani pe care îi plăteşte în tranşe de la începutul acestui an.

Foarte multe probleme, despre care ziarul Adevărul a relatat pe larg, au existat şi la Şcolile Alexandru Vlahuţă şi Şcoala Nr. 3, unde contribuţia municipalităţii la proiect ar fi trebuit să fie de doar 2%, dar s-a ajuns ca bugetul local să contribuie chiar şi cu 20%, în urma “omiterii” unor lucrări despre care Primăria Focşani a spus că ar fi neeligibile.
 

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite