Câte persoane pot supravieţui în adăposturile  de protecţie în cazul unui dezastru. Strategia locală se rezumă la ridicarea taberelor de sinistraţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Singurele blocuri consolidate din Focşani, L1 şi L2
Singurele blocuri consolidate din Focşani, L1 şi L2

În Focşani există doar nouă buncăre autorizate pentru evacuarea populaţiei în situaţii de calamitate, care pot adăposti maxim 2.000 de persoane.

Vrancea este cunoscută ca având cea mai activă zonă seismică din Sud-Estul Europei.

Chiar dacă în ultimii 20 de ani am fost ocoliţi de cutremure majore, astfel de fenomene sunt imprevizibile şi cu efecte care pot fi dramatice.

Deşi autorităţile au pus pe hârtie planuri de apărare şi de intervenţie bine întocmite, confruntarea cu o situaţie reală schimbă radical datele problemei.

Cea mai delicată problemă cu care se confruntă Focşanii în caz de dezastru este cea a adăposturilor.

În municipiu sunt doar nouă astfel de adăposturi care pot fi folosite în bune condiţii, în sensul că sunt dotate aşa cum scrie la carte.

Din păcate, acestea pot găzdui în jur de 2.000 de persoane, în condiţiile în care populaţia stabilă a municipiului numără 80.000 de locuitori.

Cel mai nou buncăr pentru dezastre se află la subsolul clădirii Inspectoratului Şcolar Vrancea şi poate adăposti aproximativ 200 de persoane.

Acesta este dotat cu sistem de ventilaţie, cu instalaţii de căldură, de telecomunicaţii. Are o intrare protejată printr-o cameră tampon, cu trei încăperi de adăpostit şi cu o capacitate de 60 de locuri fiecare, care comunică între ele.

Alte buncăre bine echipate mai sunt la Casa de Cultură Leopoldina Bălănuţă şi la BancPost.

Strategia locală în caz de cutremur nu se rezumă doar la adăposturi şi spune că în eventualitatea unui mare cutremur există  un plan de evacuare a populaţiei într-o zonă liberă, unde se vor ridica tabere de sinistraţi.

Subsolurile blocurilor ar putea să repreyinte o soluţie din acest punct de vedere, dar cele mai multe dintre acestea sunt insalubre şi pline de apă.

O singură clădire cu grad seismic I Singura clădire din Focşani încadrată la grad seismic I este cea a Tribunalului.

Alte 70 de clădiri de locuit multietajate au fost expertizate cu gradul seismic II şi III şi pot suporta lucrări de consolidare.

În ultimii 20 de ani, doar două blocuri din Focşani au fost consolidate, acestea fiind blocurile Turn din Cartierul Sud.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite