O nouă metodă de fentare a Fiscului: utilaj evaluat la preţ de navă spaţială

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fiscul doljean acuză experţii evaluatori pentru că au umflat năucitor valoarea unor active deţinute de firme.

Potrivit directorului Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj, Eugen Călinoiu, experţii evaluatori supraevaluează vizibil utilaje, mijloace de transport şi terenuri, în favoarea unor firme. Spre exemplu, un mijloc de transport vechi de 24 de ani a fost evaluat la jumătate de milion de euro.

„Păi, ce, e navă spaţială?”

„Rapoartele de evaluare nu respectă nicio normă în vigoare. Este ca în filmele SF. Nu se poate ca un mijloc de transport din 1968 să fie evaluat la 500.000 de euro. Să demonstreze unde se găseşte aşa ceva. Este aberant! Tinde să se generalizeze acest fenomen. Păi, ce, e navă spaţială?”, a declarat şeful Fiscului doljean, Eugen Călinoiu.

Acesta mai dezvăluie faptul că expertizele sunt atât de umflate încât chiar şi un "nepriceput şi-ar da seama de manevră”. „De la începutul lui februarie au venit cu zeci de cereri de amânare la plată, în condiţiile legii. Agenţii economici care solicită aceste amânări sunt obligaţi să aducă rapoarte de evaluare care sunt întocmite de persoane autorizate. Însă, sunt aduse tot felul de rapoarte halucinante, care frizează până şi bunul simţ”, acuză Călinoiu.

Conform modificărilor aduse OUG nr. 92/2009, societăţile care cer amânarea la plată a datoriilor pe o perioadă de maximum şase luni trebuie să prezinte garanţii materiale de 40 la sută din sumele pentru care cer amânarea la plată, iar evaluarea activelor aduse garanţie se face doar de către evaluatori independenţi.

Sesizare penală împotriva evaluatorilor

Nu numai utuilajele sunt supraevaluate ci şi terenurile intra sau extravilane, mai susţin finanţiştii. “Vin cu terenuri evaluate la 6-700 de euro pe metrul pătrat care nici măcar nu se află în zone centrale ale oraşului”. De altfel, şeful Fiscului a avertizat recent că va sesiza Asociaţia Naţională a Evaluatorilor din România (ANEVAR) . „Ne vom adresa inclusiv organelor de cercetare penală. Nu putem lua în calcul asemenea aberaţii”, a concluzionat Eugen Călinoiu.

Preşedintele ANEVAR, Filip Stoica, a declarat public că în momentul în care se va constata că evaluatorii au raportat sume exagerate în privinţa valorilor activelor firmelor, prin încălcarea legilor, va solicita cercetarea în comisia de etică, dar şi cercetarea penală a acestora.

Gaj legal

OUG 92/2009, aprobată cu modificări prin Legea 363/2009, prevede că firmele care, în condiţiile crizei economico-financiare, nu-şi pot achita la termen obligaţiile fiscale pot solicita amânarea la plată, pe o perioadă de cel mult o jumătate de an. Conform Articolului 4, contribuabilii vor constitui garanţii sub forma scrisorii de garanţie bancară şi/sau vor oferi bunuri libere de orice sarcini în vederea instituirii măsurilor asiguratorii.

Garanţiile constituite şi/sau bunurile oferite în vederea instituirii măsurilor asiguratorii vor reprezenta: a) 20 la sută din suma amânată la plată şi dobânzile datorate pe perioada amânării la plată, dacă amânarea se acordă pe o perioadă de până la 3 luni inclusiv; b) 40 la sută din suma amânată la plată şi dobânzile datorate pe perioada amânării la plată, dacă amânarea se acordă pe o perioadă mai mare de 3 luni.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite