Mitropolia Olteniei plafonează taxele bisericești. „E scump și să mori în ziua de azi”
0Consiliul Eparhial al Arhiepiscopiei Craiovei a hotărât un plafon maxim pentru slujbe. Este pentru prima dată când oamenii știu concret cât trebuie să scoată din buzunar pentru o cununie, un botez sau o înmormântare.
Mitropolia Olteniei a transmis către toate parohiile hotărârea luată în cadrul Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Craiova privind stabilirea cuantumului contribuțiilor de cult.
„S-a hotărât stabilirea unui plafon maxim în ceea ce privește contribuțiile credincioșilor pentru slujbele de cununie, botez și înmormântare la nivelul tuturor parohiilor din cuprinsul Sfintei Arhiepiscopii a Craiovei, după cum urmează:
a. Cununie: maxim 600 de lei;
b. Botez: maxim 500 de lei;
c. Înmormântare: 500 de lei (incluzând aici și slujbele de până la 40 de zile", se arată în adresa transmisă preoților parohi.
Totodată, aceștia au fost înștiințați că „este interzisă condiționarea oficierii slujbei înmormântării de plata oricărei taxe sau contribuții benevole fixate de organismele parohiale, ca donații din partea familiei pentru întreținerea bisericii parohiale (…) mai ales în cazul familiilor sărace“.
Ce spun enoriașii
Părerile despre decizia Arhiepiscopiei Craiova sunt împărțite. Unii enoriași sunt convinși că prin această hotărâre nu se vor mai perceape la slujbe tarife foarte mari.
„Sunt preoți care îți spun, când ai nevoie de ei pentru o slujbă, să dai cât vrei, cât poți. Dar, tu știi foarte bine că nu poți să dai 5 - 10 lei. Eu cred că e foarte bine că s-a dat această decizie. Acum nu vor mai putea să ceară 1.500 de lei la o nuntă, de exemplu. Verișoara mea atât a plătit", a declarat Luminița Todorescu din Craiova.
Victor Marica, un alt enoriaș, crede că este foarte bine că au fost plafonate prețurile acestea. „Se sărise calul prea mult. Sper ca preoții să respecte decizia Arihiepiscopiei", a declarat Marica.
La rândul său, o altă craioveancă a spus că, în opinia sa, și printre preoți sunt „oameni și oameni”.
„La o înmormântare un preot a cerut 1000 de lei unor părinți care-și înmormântaseră copilul, la alta preotul nu a acceptat niciun leu. Depinde cât de oameni sunt. Oricum, mă bucur că Arhiepiscopia a luat această decizie", a declarat Sorina Croitoru, din Craiova.
„Când au un necaz în familie, popa îi rupe”
Cei mai mulți dintre enoriași, însă, nu au încredere că hotărârea Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Craiovei va fi respectată.
„Dintotdeauna, în foarte multe parohii de oraș prețul acestor slujbe depășește lejer sume din patru cifre. În mediul rural, situația stă altfel. Bătrânii merg la biserică, dar nu au bani să cotizeze lunar așa cum mulți preoți pretind. Iar când au un necaz în familie, popa îi rupe. Nu de puține ori s-a întâmplat ca rudele unei persoane decedate să fie obligate să achite sume exagerate, considerate cotizații pe mai mulți ani, pentru ca preotul să fie de acord să oficieze slujba de înmormântare. La noi în familie s-a întâmplat un astfel de caz. Nu cred că hotărârea asta va schimba ceva. La fel vor proceda", a fost părerea lui Laurențiu Simion din Craiova.
Un alt enoriaș a spus că cele mai grele situații sunt mai ales când este vorba despre înmormântări.
„Biserica te jupoaie, asta este părerea mea. Cel mai urât este atunci când ai un deces în familie. Sunt preoți care nu vin să țină slujba de înmormântare dacă nu-și primesc banii. Poate banii ăstia de care vorbește Arhiepiscopia sunt cei de pe chitanță, dar trebuie să dai și pentru buzunarul preotului ceva. E scump și să mori în ziua de azi, ăsta este adevărul", a declarat Marin Paraschiva.