EXCLUSIV Cum a fost oprită recuperarea unor ajutoare sociale ilegale după un telefon dat de Claudiu Manda

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Claudiu Manda FOTO Facebook / Claudiu Manda
Claudiu Manda FOTO Facebook / Claudiu Manda

Un fost primar PSD din judeţul Dolj a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare după ce a recunoscut la DNA că a intervenit, prin fostul deputat PSD Claudiu Manda, în prezent europarlamentar, în favoarea a zeci de asistaţi social care au încasat ajutor social necuvenit.

Un acord de recunoaştere a vinovăţiei încheiat între fostul primar al comunei Bratovoeşti, judeţul Dolj, Ion Marin, şi DNA scoate la iveală modul în care zeci de decizii de recuperare a unor ajutoare sociale în valoare de peste 315.000 de lei plătite ilegal au fost anulate în urma intervenţiei făcute de preşedintele PSD Dolj, Claudiu Manda, în prezent europarlamentar, la directorul Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Dolj.

Potrivit acordului de recunoaştere a vinovăţiei, validat în octombrie 2020 de Tribunalul Dolj, faptele datează din anul 2015, când Claudiu Manda era deputat şi preşedinte al PSD Dolj, funcţie pe care o deţine şi în prezent. 

Totul a început în mai 2015, când Serviciul de Inspecţie Socială din cadrul AJPIS Dolj a efectuat un control privind legalitatea acordării venitului minim garantat (VMG) pentru locuitorii comunei Bratovoeşti.

În urma controlului s-a descoperit că peste 60 din cei 113 beneficiari de ajutor social au încasat în mod necuvenit, în diferite perioade de timp, venitul minim garantat. Practic, inspectorii AJPIS au constatat că zeci de beneificiari de ajutoare sociale din Bratovoeşti nu îndeplineau condiţiile legale pentru a primi banii.

Intervenţii politice pentru anularea deciziilor de recuperare a banilor

În urma controlului de la Bratovoeşti, AJPIS a emis decizii de recuperare a banilor cerându-le celor care au primit ajutoare sociale ilegal „să restituie în cel mai scurt timp sumele”. 

După ce au primit deciziile de restituire a banilor, beneficiarii s-au dus cu jalba în proţap la primarul Ion Marin (PSD), cerându-i să facă ceva pentru a-i scăpa de restituirea banilor.

Pentru că „era interesat să păstreze în continuare pentru sine şi PSD, partidul pe care îl reprezenta, spijinul electoral al acestor persoane”, primarul din Bratovoeşti a decis să intervină la directorul AJPIS Dolj, Marius Simcelescu, pentru anularea deciziilor de restituire a banilor.

Potrivit DNA, primarul ştia că directorul AJPIS este militant PSD, cunoscându-l de la întâlnirile de partid. Cu toate acestea, primarul din Bratovoeşti „a considerat că această relaţie bazată doar pe relaţia de apropiere faţă de acelaşi partid, PSD, nu este suficientă pentru a-l determina pe director în sensul dorit, fiind conştient că s-ar fi lovit de refuzul acestuia întrucât rezolvarea problemei presupunea o încălcare a legii”.

„Să stabilească împreună ce e de făcut”

Pentru a-l convinge pe directorul AJPIS să anuleze deciziile de impunere emise pe numele a zeci de asistaţi social din Bratovoeşti, primarul a apelat la preşedintele PSD Dolj, Claudiu Manda, care la vremea respectivă era deputat PSD.

Potrivit DNA, în data de 05.06.2015, primarul Marin Ion s-a întâlnit cu Claudiu Manda la sediul PSD Dolj, i-a spus preşedintelui PSD Dolj despre ce este vorba, iar Manda l-a sunat, în prezenţa primarului, pe directorul AJPIS Dolj căruia i-a cerut „să se întâlnească cu primarul şi să stabilească împreună ce e de făcut”.

Directorul AJPIS l-a asigurat pe Manda că a înţeles şi că o să rezolve problema, lucru care s-a şi întâmplat. Potrivit DNA, Claudiu Manda „a încercat să minimizeze implicarea sa în chestiunea respectivă”.

Cu toate acestea, se mai arată în acordul încheiat de fostul primar din Bratovoeşti şi DNA, Manda „nu s-a rezumat în a-l îndrepta pe primar către director, ci a decis să îl contacteze el însuşi, fiind conştient că numai astfel directorul va înţelege îndeajuns de limpede că de respectiva chestiune sunt interesaţi atât el cât şi partidul pe care îl reprezintă”.

Ce s-a întâmplat după telefonul lui Manda

Fostul director al AJPIS Dolj, Marius Simcelescu, a recunoscut şi el, la DNA, că a fost contactat de către Claudiu Manda, care i-a cerut să se întâlnească cu primarul din Bratovoeşti spunându-i că „are o problemă care este de competenţa sa”.

„Prin urmare, din acel moment, pentru Manda Iulian-Claudiu era limpede că orice demers al său pe lângă directorul AJPIS Dolj în legătură cu problema respectivă, în condiţiile în care ştia că are asupra acestuia o reală şi puternică influenţă şi autoritate din poziţia de preşedinte al PSD Dolj, a fost întreprins în primul rând cu scopul capacitării acestuia de a se implica în soluţionarea respectivei probleme. În plus, suspectul Manda Iulian-Claudiu a avut convingerea că directorul va rezolva favorabil problema şi a acţionat anume în acest scop”, mai susţine DNA.

Inspectorii AJPIS care au realizat controlul la Bratovoeşti au depus mărturie în care au arătat că „la începutul lunii iunie 2015, după finalizarea controlului şi emiterea deciziilor de recuperare a sumelor încasate necuvenit directorul Simcelescu Marius le-a cerut să modifice rezultatele controlului în sensul de a nu mai fi constatate nereguli la nivelul comunei Bratovoeşti”.

După ce a fost refuzat de subordonaţi, directorul de la AJPIS împreună cu asistentul social din Bratovoeşti şi cu primarul Ion Marin au găsit o altă soluţie: stornarea debitelor pe baza unei adrese care să ateste în fals că documentele care lipseau cu ocazia controlului efectuat de AJPIS existau şi au fost găsite ulterior.

Cât a contat intervenţia lui Manda

Din acordul de recunoaştere a vinovăţiei validat de Tribunalul Dolj reiese că Claudiu Manda ar avea în dosar calitate de suspect. 

Potrivit DNA, intervenţia „suspectului” pe lângă directorul AJPIS „nu avea nici o legitimare conferită de calitatea acestuia de deputat în Parlamentul României, ci a vizat exclusiv rezolvarea unor interese individuale şi de partid, în scopul de a obţine în mod necuvenit pentru sine, PSD şi Ion Marin (n.r. primarul din Bratovoeşti), sprijinul electoral al beneficiarilor de ajutor social şi de a le procura acestora tot în mod necuvenit un folos reprezentat de scutirea lor de a mai restitui sumele datorate către AJPIS Dolj”.

„Trebuie arătat că punctul de pornire a întregii construcţii infracţionale l-a constituit temerea sau mai bine spus certidudinea faptului că PSD va pierde sprijinul electoral al beneficiarilor de ajutor social de pe raza comunei Bratovoeşti, nemulţumiţi de faptul că fuseseră obligaţi să restituie unele sume încasate în mod necuvenit cu titlu de ajutor social.

Din materialul probator a rezultat că aceste persoane deveniseră chiar virulente la adresa primarului Ion Marin, căruia îi imputau situaţia creată”, se mai arată în document.

Astfel, potrivit DNA, Claudiu Manda „şi-a folosit influenţa şi autoritatea faţă de inculpatul Simcelescu Marius, inclusiv cu scopul de a obţine pentru PSD şi implicit pentru sine şi primar sprijin electoral din partea unor persoane”.

„Evident că scopul de a obţine sprijin electoral din partea unor persoane nu este în sine unul ilicit, însă modalitatea în care s-a urmărit atingerea lui de către Manda Iulian Claudiu este ilicită, prin întreprinderea de demersuri ce contravin legii, atât din perspectiva faptului că şi-a folosit influenţa şi autoritatea faţă de inculpatul Simccelescu, cât şi din aceea a faptului că demersul său avea ca finalitate urmărită procurarea unor avantaje patrimoniale determinate pentru unele persoane în schimbul obţinerii sprijinului electoral”, se mai arată în acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat între DNA şi fostul primar din Bratovoeşti.

Potrivit DNA, intervenţia lui Manda a cântărit decisiv, inspectorii sociali declarând că directorul AJPIS Dolj le-a cerut să anuleze deciziile de recuperare a banilor spunând că „nu este dorinţa lui personal, însă i s-a solicitat de la partid să rezolve problema de la Bratovoeşti”.

Greutatea intervenţiei lui Manda este confirmată şi de actualul primar al comunei Bratovoieşti, Ioan Oancea, fost viceprimar, care are calitate de martor în dosar. Potrivit edilului, la sfârşitul lunii mai 2015, imediat după ce a aflat că mai mulţi locuitori ai comunei Bratovoeşti, beneficiari de ajutor social, trebuie să restituie sumele încasate necuvenit s-a deplasat la sediul AJPIS Dolj pentru a se documenta în legătură cu situaţia creată.

Mărturia-cheie a actualului primar, fost viceprimar

Martorul a declarat că s-a întâlnit cu directorul AJPIS, Marius Simcelescu, care i-a spus că „la nivelul instituţiei pe care o conduce nu se mai poate face nimic, iar deciziile de recuperare a sumelor încasate necuvenit de persoanele respective au fost emise în urma unor controale ale inspectorilor sociali şi pot fi atacate doar la instanţa de judecată”.

„Se observă astfel că până la intervenţia lui Manda Claudiu Iulian, directorul se poziţionase de o manieră neechivocă în raport de situaţia debitelor stabilite în sarcina unor beneficiari de VMG, locuitori ai comunei Bratovoeşti, de altfel justificată şi firească, în sensul că, instituţia pe care conduce şi cu atât mai puţin el personal, nu pot întreprinde nici un demers legal prin care acestea să fie anulate sau diminuate.   

Faţă de aceste realităţi, se constată că Manda Claudiu Iulian nu numai că avea influenţă şi autoritate faţă de directorul Simcelescu Marius, lucru care de altfel este incontestabil, ci şi că nivelul acestora era unul enorm, condiţii în care, orice semnal din partea sa, sub orice formă, apt să releve cel mai mic interes în chestiunea respectivă, a reprezentat în realitate pentru cei doi, o comandă dată de Manda Claudiu Iulian şi corelativ o obligaţie a directorului, cel puţin de diligenţă, de se implica în rezolvarea favorabilă a acelei probleme”, mai arată DNA.

„Eu am vrut să ajut oamenii”

Contactat de „Adevărul”, fostul primar din Bratovoeşti a declarat că îi pare rău pentru ce s-a întâmplat. „Eu am vrut să ajut oamenii”, a declarat Ion Marin, care a explicat şi motivul pentru care a intervenit prin Claudiu Manda şi nu s-a dus direct la directorul AJPIS Dolj pentru a apăra cauza asistaţilor sociali. „Manda fiind preşedinte din partid, trebuia să o iau şi eu în ordine, nu?”, a declarat fostul primar din Bratovoeşti. 

Contactaţi de „Adevărul”, Claudiu Manda şi fostul director al AJPIS Dolj Marius Simcelescu au refuzat să comenteze dosarul. „Nu ştiu despre ce vorbiţi. Nu am ce să comentez şi nu am de ce să comentez”, a spus Manda. 

Actualul primar din Bratovoeşti, Ioan Oancea, care era viceprimar în 2015, a declarat pentru „Adevărul” că beneficiarii de ajutor social cărora AJPIS le-a cerut să restituie banii nu au avut nicio vină pentru că au încasat ajutoare sociale care nu li se cuveneau. „Mi se părea normal ca instituţia, fie primăria, fie AJPIS să înceteze plăţile la momentul la care ar fi trebuit, nu să se trezească după 10, cinci, doi sau trei ani că oamenii ăia nu trebuia să mai fie în plată. Eu i-am îndrumat la vremea respectivă să dea în judecată şi primăria. Din punctul meu de vedere ei au fost nevinovaţi. Mai departe nu a fost decizia mea”, a declarat actualul primar din Bratovoeşti.

Vă recomandăm să mai citiţi şi: 

Culise. Claudiu Manda şi deputatul Mitralieră, la un pas de bătaie în PSD

Reacţie dură a Olguţei Vasilescu la adresa Poliţiei, după ce Claudiu Manda a rămas fără permis auto din cauza vitezei: Este jenant

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite