Craiova: Ţeapă la locuri de muncă în străinătate
0
Sute de doljeni au fost ţepuiţi în ultima perioadă de persoane sau firme care au pretins că îi pot ajuta să-şi găsească de lucru în străinătate. Patronul firmei Eurocop din Craiova a fugit în Italia cu comisioanele primite de la oameni.
Disperarea îi determină pe mulţi doljeni să cadă în plasa unor persoane sau societăţi comerciale care susţin că le pot găsi ceva de muncă în străinătate. Mânaţi de dorinţa de a face un ban cinstit, oamenii uită să se informeze dacă firma la care apelează şi căreia îi plătesc un comision gras este înregistrată. „Numărul cazurilor de acest gen a crescut în ultima vreme, aşa că şi controalele noastre s-au intensificat. Am găsit persoane fizice sau firme care desfăşoară activitate de plasare a forţei de muncă fără a respecta prevederile legii 156/2000, vânzându-le oamenilor iluzia că îi ajută să se angajeze în străinătate”, a spus Tiberius Mohora, şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Dolj.
Cel mai recent caz descoperit de inspectorii ITM este cel al firmei Eurocop din Craiova, care îşi avea sediul chiar la o aruncătură de băţ de ITM. Societatea a fost amendată cu 13.000 de lei pentru că nu a respectat legislaţia în domeniu plasării de forţă de muncă în străinătate dar şi pentru că avea angajaţi la negru. Oamenii care au plătit comision firmei şi trebuiau să plece săptămâna trecută în Anglia s-au trezit şi cu banii daţi şi fără serviciu. Aşa că au reclamat totul la poliţie. „În cursul zilei de vineri, în jur de 50-60 de persoane au venit şi au depus plângere împotriva acestei firme. Dosarul penal a fost înregistrat şi, probabil, în următoarea perioadă, vor veni şi mai mulţi oameni, însă va mai dura până se va clarifica situaţia ”, a declarat comisarul Leonard Băndoi, şeful Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul Poliţiei doljene.
Patronul a fugit cu banii în Italia
Oamenii care au căzut în plasa firmei au povestit faptul că patronul Adrian Jugănariu a fugit în Italia cu banii, iar firma a vândut-o unui cetăţean din Galicea Mare. „Am fost şi eu cu încă cinci prieteni şi ne-am înscris la firma Eurocop Group Craiova să plecăm în Anglia să facem şi noi un bănişor.Totul a decurs bine până în ziua de vineri, 26 noiembrie, când am primit un telefon de la un apropiat cum că ar fi o mare ţeapă. Am zis să mai sun şi eu la fetele de erau angajate la firma mai sus menţionată şi ne-au zis că patronul a fugit cu banii şi că nu mai este nici o plecare”, scrie una dintre victimele patronului pe site-ul craiovaforum.ro. Alţii îi îndeamnă pe cei care au luat plasă să îşi reclame drepturile la locuinţa patronului, din cartierul Brazdă. La adresa menţionată nu mai răspunde în prezent nimeni.
Inspectorii susţin că, din cauza lipsei de bani, oamenii se lasă mai uşor pe mâna celor care şi-au făcut o adevărată afacere din plasarea ilegală a forţei de muncă în străinătate şi, de multe ori, ajung să plece la adresele din străinătate indicate de ţepari, unde nu găsesc pe nimeni. Alte cazuri cu care se confruntă inspectorii ITM sunt acelea în care oamenii ajung să lucreze în ţări din Europa de Vest dar nu în condiţiile de cazare şi masă promise iniţial.
Cum să previi ţepele
În prezent, în Dolj sunt înregistrate la Registrul Comerţului 55 de firme care au ca principal obiect de activitate plasarea forţei de muncă în străinătate. Dintre acestea doar câteva mai sunt active. Pentru a verifica dacă firma la care doriţi să apelaţi este înregistrată la ITM, aşa cum prevede legea, puteţi intra pe site-ul itmdolj.ro. De asemenea, trebuie să intraţi la bănuieli dacă recrutarea este făcută de o persoană fizică sau de către o societate care nu are ca principal obiect de activitate plasarea forţei de muncă în străinătate (cod CAEN 7810). Contractul de muncă pe care plasatorul vi-l dă la semnat trebuie să conţină elemente-standard precum: funcţia, natura şi durata angajării; timpul de muncă şi de repaus; programul de lucru, salariul lunar şi datele de plată a acestuia; sporuri, ore suplimentare; durata, modul de acordare şi drepturile băneşti aferente concediului de odihnă; acordarea de despăgubiri în cazul accidentelor de muncă sau al decesului; condiţiile de cazare sau, după caz, de închiriere a unei locuinţe şi de asigurare a hranei; taxele, impozitele şi contribuţiile asupra veniturilor angajaţilor români, asigurându-se evitarea dublei impuneri sau a dublei perceperi de contribuţii de asigurări sociale; obligaţiile angajaţilor în străinătate.Agentul trebuie să asigure încheierea contractelor individuale de muncă şi în limba română.
Comisioanele plătite de cei care vor să plece la muncă în afara ţării le vor restituite parţial sau integral dacă firma nu reuşeşte să le găsească de lucru în termenul stabilit prin contract sau dacă beneficiarul renunţă la servicii înainte de expirarea contractului de mediere. Nu se pot perecepe alte taxe în afara celei de mediere prevăzute de legea 156/2000.