Craiova: Incubator de afaceri de şase milioane de euro în Parcul Industrial
017 firme vor funcţiona în noul incubator de afaceri, acestea fiind obligate să creeze cel puţin 77 de noi locuri de muncă pentru craioveni. Valoarea proiectului realizat cu fonduri PHARE este de aproape şase milioane de euro.
Tinerii craioveni de până în 35 de ani care vor să-şi deschidă o afacere cu bani puţini au de astăzi posibilitatea de a se aşeza în noul incubator de afaceri din Parcul Industrial Craiova. Clădirea are o suprafaţă de 3.000 de metri pătraţi şi va putea adăposti 17 firme de tip start-up sau firme care vor să-şi reducă o parte din cheltuielile de funcţionare. Potrivit directorului Parcului Industrial, Marin Nicoli, firmele vor avea o contabilitate centralizată, faxuri şi telefoane, vor beneficia de reţele de utilităţi nou-nouţe şi vor putea face afaceri cu celelalte societăţi care s-au aşezat deja în Parcul Industrial.
Pe lângă celule de incubare noi, în Incubator au fost reabilitate patru hale de producţie care au aparţinut în trecut fabricii de avioane. Toate drumurile de acces către infrastructura de afaceri inaugurată astăzi au fost modernizate din bani europeni, valoarea totală a proiectului ajungând la 5,8 milioane de euro. Potrivit Marilenei Bogheanu, directoarea Agenţiei de Dezvoltare Sud Vest Oltenia, firmele care vor veni în noua clădire vor fi obligate să creeze cel puţin 77 de locuri de muncă. „Anual, cel puţin trei firme vor fi incubate în această clădire”, a spus Bogheanu.
Preşedintele Consiliului Judeţean, Ion Prioteasa, a precizat că firmele mici şi mijlocii care vor veni aici vor puteasă asigure servicii pentru celelalte societăţi aflate în incinta Parcului Industrial. „Este o mare bucurie pentru noi realizarea acestui proiect", a spus preşedintele.
Şcoală de afaceri pentru tineri
În noua clădire a parcului industrial vor veni numai tineri cu vârsta până în 35 de ani care vor să înceapă o afacere de la zero. Aceştia vor trebui să prezinte un plan de afaceri care va fi analizat de o comisie formată din reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Dolj dar şi din oameni de afaceri şi, în cazul în care afacerea este considerată viabilă, tânărul va urma gratuit timp de un an cursurile unei şcoli de management.
Marin Nicoli a mai spus că aceştia vor putea inclusiv să îşi pună pe picioare afacerea prin intermediul unei firme de leasing. „Am încheiat un parteneriat public-privat cu firma Overland care va asigura consultanţă gratuită prin realizarea unui studiu de fezabilitate pe care firma care vrea să vină la noi în Incubator îl va primi în cel mult un an. În plus, Overland va putea finanţa realizarea afacerii, pe care firma o va putea cumpăra în leasing”,a spus Nicoli.