Craiova: Creşte tarantule veninoase în apartament
0
Dan Lucian Stanca povesteşte că tarantulele s-au obişnuit cu el şi că nu îl mai consideră o ameninţare. Un tânăr de 28 de ani din Craiova are o pasiune mai puţin neobişnuită. În ultimii trei ani şi-a cumpărat patru păienjeni uriaşi pe care îi consideră animale de companie.
Păienjenii pe nume Jenny, Angelina, Smith şi Copilul au fost aduşi din Ungaria, iar fiecare exemplar a costat câteva sute de euro. „Decât să am în casă papagali sau canari, mai bine îngrijesc tarantule. Sunt foarte cuminţi, nu fac gălăgie şi nici mizerie. S-au obişnuit cu mine, după miros mă recunosc şi pentru ele nu mai reprezint o ameninţare. Recunosc că cei care se joacă tot timpul cu ele sunt inconştienţi, pentru că în orice moment îşi pot împrăştia veninul şi să intri în şoc anafilactic“, a spus olteanul.
Pot sta ore întregi nemişcate
Dan Lucian Stanca povesteşte că tarantulele veninoase sunt greu de găsit. Nu oricine este dispus să crească astfel de specii. „Dacă au temperatura corespunzătoare în terariu şi sunt hrănite atunci când trebuie, nu au nevoie de absolut nimic. De obicei le hrănesc cu mâncare vie. Nu mă deranjează să văd cum mănâncă dintr-un animal viu. În sălbăticie nu se întâmplă la fel? Cel mai puternic învinge. Prietenii mei la început au fost reticienţi când au văzut că am tarantule. Acum însă vin în vizită la mine doar să vadă tarantulele“, a mai spus tânărul care creşte tarantule veninoase în apartament.
„ Vreau să dezvolt o afacere“
Tânărul de 28 de ani s-a gândit serios să împerecheze tarantulele, iar mai apoi să le vândă. „La noi foarte greu se găsesc. În Craiova nu sunt singurul crescător. Un exemplar la maturitate poate ajung până la 700 de euro“, a precizat Dan Lucian Stanca.Olteanul pasionat de tarantule a mai povestit că în momentul în care a cumpărat primul exemplar, câteva nopţi a dormit cu frica în sân. Am stat mai mult treaz şi m-am uitat în continuu la acvariu ca nu cumva Jenny să evadeze. „Când o vedeam cum stătea nemişcată pe sticlă, mă cam speriam, dar încet, încet m-am obişnuit cu ideea că am un păianjen veninos în casă. Acum ştiu că nu îmi pot face nimic rău, nu au cum să iasă din terariu, dacă eu sunt atent. Dimineaţa, uneori când mă trezeam, număram păienjeni“, a mai declarat Lucian.
Fiecare specie necesită o îngrijire specială. O pereche de tarantule face între 1.000 şi 2.000 de pui, însă ajung la maturitate la cinci ani. Există pericolul ca masculul să fie devorat de femelă după împerechere. „Din păcate la noi în România nu găseşti prea multe informaţii despre tarantule. Eu m-am documentat mai mult pe internet şi mi-am comandat câteva cărţi. Am aflat că o tarantulă poate fi hrănită şi odată la două săptămâni“, a mai precizat Lucian.
Tânărul care creşte tarantule ca animale de companie a mai spus că nu poate pleca de acasă mai mult de câteva zile. Nimeni din familie nu ştie cum să îi îngrijească pe cei patru păianjeni. Mai mult, le este teamă să se apropie prea mult de ei.