Ce este mai nociv, soarele sau solarul? În ambele cazuri vă puteţi îmbolnăvi de cancer de piele
0
Medicii dermatologi ne atrag atenţia că expunerea la soare, dar şi solarul sunt uneori la fel de periculoase. Suprapunerea la soare poate afecta pielea şi ochii, iar solarul emite raze care pot provoca anomalii la nivelul celulelor.
Medicii dermatologi susţin că este indicat să ne expunem la soare de două ori pe săptămână aproximativ o jumătate de oră. „Persoanele care fac excepţie de la această regulă pot să aibă probleme cu ochii, iar pielea are de suferit. Este adevărat că expunerea la soare ajută organismul uman să producă vitamina D, dar în momentul în care exagerăm cu expunerea la soare trebuie să ştim că pot apărea probleme. Razele invizibile ale soarelui pot provoca arsuri şi leziuni ale pielii. Trebuie să ştim că expunerea la soare mai mult de două ori pe săptămână duce la apariţia ridurilor şi îmbătrânirea prematură a pielii, dar şi la apariţia cancerului de piele“, a spus medicul dermatolog Irina Ştefănescu.
Specialiştii au mai precizat că peste 90% din cazurile de cancer de piele sunt cauzate de expunerea la soare. „Un medic dermatolog poate să stabilească care este nivelul de toleranţă la lumina soarelui a unei persoane în funcţie de ten. Pielea albă sau pistruiată se va arde mereu în urma expunerii la soare, pielea măslinie se va arde uneori în urma expunerii la soare, iar pielea de culoare maro închis poate suferi foarte rar arsuri în urma expunerii la soare. Este indicat să verificaţi constant pielea pentru a vedea dacă sunt modificări (aluniţe asimetrice sau răni)“, a mai spus medicul dermatolog Irina Ştefănescu.
Efectele solarului se văd în timp
Specialiştii au declarat că în ultima perioadă tot mai multe persoane aleg să meragă la solar, dar nu înţeleg că de fapt efectele secundare apar în timp. „Solarul este mult mai nociv decât expunerea la soare. Scade imunitatea, creşte riscul apariţiei cataractei, predispune la apariţia cancerului de piele, îmbătrâneşte pielea şi creşte numărul ridurilor. Conform unui studiu, diagnosticul de cancer de piele ar putea fi mai des în cazul celor care folosesc solarul, decât cancerul de plămâni în cazul fumătorilor“, a mai precizat medicul dermatolog Irina Ştefănescu.
Cum alegem crema de protecţie solară corect:
- Trebuie să verificaţi întotdeauna eticheta cremelor pe care le cumpăraţi. Trebuie să conţină o protecţie de UVA+UVB.
- Trebuie să folosiţi o cremă potrivită pentru tenul dumneavoastră. Există formule non-comedogenice, dar şi formule hidratante şi hipoalergenice.
- Crema protectoare trebuie aplicată cu 20 de minute înainte de a pleca de acasă.