Ziua Prematurității. S-a născut la 28 de săptămâni, cântărea 600 de grame, dar avea multă poftă de viață
0Sute de copii s-au născut prematur în Spitalul Județean de Urgență din Constanța. Medicii au relatat cazurile a doi bebeluși ce s-au grăbit să vină pe lume deși nu cântăreau nici măcar un kilogram.

17 noiembrie este Ziua Prematurității, prilej pentru cei din Spitalul Județean de Urgență Constanța să facă un scurt bilanț a bebelușilor care s-au născut mai devreme.
„342 de bebeluşi s-au grăbit să vină pe lume anul acesta. Mai bine de 10% din totalul naşterilor înregistrate în spitalul nostru au fost înainte de termen”, spun medicii constănțeni.
Cel mai devreme s-a născut o fetiţă, la numai 28 de săptămâni de sarcină. A avut doar 600 de grame şi „multă poftă de viaţă”. Trei luni a fost intens monitorizată de personalul medical din compartimentul Terapie Intensivă Neonatală care i-a devenit, pur si simplu, familie. La sfârșitul lui martie a plecat acasă sănătoasă şi cu o greutate de peste trei kilograme şi jumătate.
„O altă minune s-a născut pe 7 ianuarie, în zi sfântă. Avea 27 de săptămâni petrecute în pântecul mamei şi cântărea 800 de grame. După patru luni trăite la Terapie Intensivă a plecat acasă, lăsând deosebitul pătuţ unui alt bebeluş grăbit să cunoască lumea”, relatează medicii.
În acest moment, în Spitalul Județean Constanța primesc îngrijiri de specialitate 17 bebeluși prematuri, 10 sunt la Terapie Intensivă, iar cel mai mic pacient al Spitalului Județean cântărește 900 de grame. Este o fetiță născută la începutul lunii noiembrie.
„Şi ei, şi celorlalţi micuţi care au venit mult prea repede pe lume, le urăm din tot sufletul ani mulţi şi sănătoşi. Întreaga echipă din Secția Clinică Neonatologie va fi mereu la datorie, pregătită să îi preia şi să îi îngrijească aşa cum se cuvine pe cei mai mici dintre pacienţi”, adaugă medicii constănțeni.
Ziua Naţională a Copilului Prematur din România a fost instituită prin Legea nr. 189/2020 publicată în Monitorul Oficial nr. 767 din 21 august 2020. Proiectul de lege a fost adoptat de Camera Deputaţilor, for decizional, la 27 iulie 2020.
''Ziua Naţională a Copilului Prematur din România poate fi marcată de autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, precum şi de organizaţiile neguvernamentale prin organizarea de evenimente dedicate copiilor prematuri'', potrivit articolului 2 al Legii.
''În săptămâna care include data de 17 noiembrie, Ministerul Sănătăţii prezintă în faţa comisiilor de sănătate reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor un raport privind situaţia copiilor prematuri din România, precum şi progresele înregistrate în acest domeniu'', potrivit articolului 3 al Legii 189/2020.