Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale. Vezi catastrofele care au lovit Constanţa GALERIE FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Inundaţiile au lovit Tuzla în 2005
Inundaţiile au lovit Tuzla în 2005

 „Adevărul“ Constanţa face bilanţul fenomenelor ce au devastat Dobrogea de-a lungul timpului: cutremure, inundaţii, furtuni, secetă. În Dobrogea ne afectează atât cutremurele din Vrancea, cât şi din zona Şabla - Bulgaria.

Aici sunt cele mai secetoase veri, bate vântul cel mai aspru, iar apele Dunării ameninţă atunci când plouă mult. Astăzi este Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale. Dar sunt pregătite autorităţile să înfrunte catastrofele? 

În cazul unor astfel de situaţii, la nivelul Prefecturiii se dă alarma, iar Comandamentul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, din care fac parte toate instituţiile, se reuneşte pentru a stabili ce măsuri se iau.

Click pe poze pentru galerie foto de la cele mai mari catastrofe care au lovit Constanţa!

„Constanţa este predispusă la tot felul de dezastre naturale, mai puţin avalanşe. În rest nu se poate spune despre niciunul că ne-ar putea ocoli. Ba mai mult de atât, avem şi o particularitate: putem fi afectaţi de poluarea marină, pericol care ne paşte de fiecare dată se petrece un naufragiu. Dar suntem pregătiţi să intervenim“, a declarat prefectul de Constanţa, Claudiu Palaz.
Autorităţile spun, însă, că în astfel de situaţii ajutorul voluntarilor este esenţial, pe lângă munca celor de la Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.

Inundaţiile au unit lacul cu marea

Ultimele inundaţii devastatoare au avut loc în 2005, când Costineştiul şi Tuzla au fost înghiţite de ape. Cinci persoane au murit atunci, iar zeci de case s-au prăbuşit din cauza infiltraţiilor. Plaja din Costineşti a fost distrusă, iar simbolul staţiunii – Obeliscul - a fost şi el doborât de apele care au căzut cu furie din cer. Peisajul s-a schimbat de atunci în Costineşti: din cauza viiturii, lacul s-a unit cu marea şi apele nu s-au mai retras. Staţiunea a fost refăcută în numai un an.

Ravagiile vântului

Zeci de gospodării au fost devastate în aprilie 2008, chiar în săptămâna Paştelui, după ce o furtună puternică a măturat totul în cale. Cele mai afectate localităţi au fost Coslugea, Canlia, Oltina, Gârliţa, Seimeni, din sudul judeţului. Oamenii au crezut că a venit sfârşitul lumii. Vântul a şuierat cu putere şi a devastat tot ce i-a ieşit în cale. Furtuna, similară unei tornade, nu a durat mai mult de câteva minute. În urmă a rămas prăpădul: zeci de copaci smulşi din rădăcini, acoperişuri devastate, ziduri prăbuşite, geamuri sparte, garduri distruse. Oamenii s-au trezit fără agoniseala de-o viaţă în prag de sărbători.

Specialiştii atrag atenţia că un pericol mult mai mare ar putea rade Constanţa de pe harta României. Rămâi de constanta.adevarul.ro pentru a vedea care este acela!

Soarele pârjolitor

Seceta prelungită din acest an a transformat ogoarele din Dobrogea în pârloagă, iar Dunărea a secat periculos de mult, ajungând şi la adâncimi de 1,3 metri, minimul ultimilor cinci ani. Malurile Dunării s-au transformat în deşert, navele de marfă au rămas blocate. Seceta a pus în pericol însămânţările de toamnă şi a afectat plantele deja răsărite. „Solul a fost afectat până la o adâncime de 30 de centimetri. Şi, din păcate, situaţia este valabilă în tot judeţul Constanţa“, a spus Onoriu Bîrsan, reprezentant al Direcţiei pentru Agricultură Constanţa. Dobrogea s-a mai confruntat cu o astfel de secetă acum patru ani.

image
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite