VIDEO Marea cedează teren. 11.000 de metri pătraţi de pământ nou „au apărut“ în Portul Constanţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A fost nevoie de 62.000 de tone de piatră şi 24 milioane de lei, dar de ieri Portul Constanţa e mai mare. Teritoriul care până anul trecut era stăpânit de ape a fost transformat într-o dană de gabare.

Noul teritoriu al portului are aproape 11.000 metri pătraţi. Zona ar putea fi folosită atât pentru descărcarea celor mai mari nave care ajung la noi cât şi pentru construcţia de spaţii de birouri. 

Vasele cu marfuri care ajung în Dana de gabare vor avea un nou cheu de 170 metri liniari. 

Ideea de la care s-a pornit în realizarea proiectului a fost aceea a atragerii de noi investitori şi mărirea traficului de nave. Dana de gabare extinsă vine cu un nou cheu care are un front de acostare de 171 metri liniari. 

Proiectul este finanţat prin Programul Operaţional Sectorial în Transporturi (POS-T 2007 - 2013), Axa prioritară 2 – „Modernizarea şi dezvoltarea infrastructurii naţionale de transport în afara axelor prioritare TEN-T în scopul dezvoltării unui sistem naţional de transport”, domeniul major de investiţie 2.3 – „Modernizarea şi dezvoltarea porturilor maritime şi fluviale”.

Administraţia Portului Constanţa a cheltuit pentru această investiţie aproape 24,5 milioane lei. Banii vin de la Comisia Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Regională, dar şi de la bugetul de stat. Guvernul României a contribuit cu 15% din suma totală. 

Conform reprezentanţilor APMC s-au folosit 62.000 tone de piatră şi 88.200 metri cubi de pământ pentru obţinerea noului teritoriu de 10.900 metri pătraţi. Totodată s-au turnat şi montat 214 bucăţi de blocuri prefabricate din beton cu greutate de circa 100 tone / bucată. Acestea au fost montate suprapus şi au format nişte aşa numite pile independente de 5.50 metri lungime. 

"Blocurile prefabricate au fost montate pe un pat de fundare alcătuit la bază dintr-un strat de piatră spartă de 50 cm grosime şi două straturi de piatră brută sortată de 10-50 kg/bucata, iar la partea superioară, stratul de piatră brută fiind nivelat cu piatră spartă. Câte 6 pile sunt solidarizate la partea superioară cu un coronament din beton slab armat, turnat monolit. În coronament sunt înglobate accesoriile de cheu, respectiv bolarzi de 1.000 KiloNewtoni realizaţi din fontă, piesele metalice pentru prinderea amortizorilor, cămine pentru utilităţi, etc", spun reprezentanţii APMC. 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite