Urmaşul lui Mazăre la cârma Primăriei: „Voi fi primarul Constanţei, nu al staţiunii Mamaia“. Ce planuri are noul edil pentru oraşul de la malul mării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Decebal Făgădău FOTO Ahivă personală
Decebal Făgădău FOTO Ahivă personală

Noul primar al Constanţei, Decebal Făgădău, spune că Mamaia trebuie să intre în agenda Constanţei şi nu Constanţa în agenda staţiunii.

După demisia lui Radu Mazăre de la Primăria Constanţa, destinele oraşului de la malul mării se află în mâinile lui Decebal Făgădău (42 de ani), fostul viceprimar.

Omul din umbra primarului emblematic al Constanţei şi-a pus semnătura pe zona peninsulară a Constanţei, care a fost reabilitată. Faleza a îmbrăcat elemente de Art Nouveau, înconjurând bătrânul Cazino în ruină. Noul primar al Constanţei, ales luni de cosilierii locali cu 16 voturi pentru şi şapte abţineri, spune că emblema oraşului, cazinoul, va fi renovat cât de curând.

Peste câteva zile, pe data de 26 iunie, se va cunoaşte câştigătorul licitaţiei lucrărilor. Va urma o perioadă de trei luni de proiectare, iar execuţia va dura 24 de luni.

Problemele care au apărut în structura pavelelor vor fi rezolvate. „Am luat legătura cu constructorul şi i-am dat grafic de remediere. Îi asigur pe constănţeni că nu vom cheltui niciun ban public pentru repararea problemelor care au apărut. Lucrările au o garanţie de cinci ani“. Alte 21 de străzi vor fi reabilitate.

„Niciun centimetru pătrat din parcul Tăbăcăriei nu va fi ciuntit“

Noul primar al Constanţei spune că va continua proiectele bune ale lui Radu Mazăre, însă va veni cu propria amprentă. Parcul Tăbăcărie, un alt punct sensibil al oraşului, după ce s-a permis construirea unui mall pe spaţiul verde, va rămâne, promite el, neciuntit. „Niciun centimetru pătrat din parcul Tăbăcăriei nu va fi ciuntit“, spune primarul.

Mai mult decât atât, a demarat un proiect de deschidere a parcului pentru accesarea fondurilor europene şi de închidere a lui în faţa asaltului autoturismelor, betoanelor şi vandalismului. Aici va fi amenajat un nou loc de joacă pentru copii, un traseu de minicar electric şi o pistă de biciclete. Separat, va fi un spaţiu unde constănţenii să-şi plimbe animalele de companie. O altă zonă va fi destinată aparatelor de fitness şi una pentru persoanele cu dizabilităţi.

Vor începe proiecte pentru amenajarea a noi parcuri: unul pe Valea Portului, altul în cartierul CET şi unul în Faleză Nord. „Vrem să compensăm poluarea de la CET cu o perdea verde“. În zona Faleză Nord, spaţiul verde va fi amenajat între cartierul FINCOGERO şi turnurile Spectrum. „Vrem în zonă să realizăm un proiect fără precedent: o parcare subterană, iar deasupra un parc şi un mic centru de servicii pentru cartier“, spune primarul Constanţei.



Big Brother în cartierul Henri Coandă

Vor continua şi proiectele sociale. Cât de curând se va face o cartare a zonelor periferice ale Constanţei pentru a se cunoaşte exact numărul persoanelor fără adăpost sau care locuiesc în spaţii insalubre şi vom construi încă şase noi blocuri: trei pentru chiriaşii evacuaţi şi trei pentru locuinţe sociale, dar şi un bloc ANL în cartierul Palazu Mare“.

Cum plângerile constănţenilor care locuiesc în preajma campusului social Henri Coandă sunt din ce în ce mai multe, Făgădău s-a gândit să monitorizeze întreaga zonă. „Infracţionalitatea de aici este peste medie. M-am gândit la un sistem de supraveghere video în tot cartierul, concentric, plecând de la campus. Cine va fi prins că fură sau tâlhăreşte va fi evacuat din campus“, spune el.

Din punctul lui de vedere, o problemă în oraş este siguranţa copiilor care merg la şcoală. Legat de aceasta, este situaţia câinilor fără stăpân, la care încearcă să găsească o rezolvare, împreună cu toţi factorii interesaţi. Din punctul lui de vede, taxa de linişte, atât de hulită, este necesară şi, fiind o taxă specială, drumul banilor pot fi cu atât mai uşor de urmărit.

De curând, Liceul cu program sportiv Nicolae Rotaru a primit un microbuz de 16 locuri care să-i transporte pe viitorii sportivi la cantonamente şi competiţii. „Cluburile din Constanţa au format valori recunoscute internaţional. Constanţa se conjugă cu Gheorghe Hagi, cu Andrei Pavel, cu Elena Frâncu, cu Horia tecău, cu Răzvan Florea, cu Simina Halep“.

El spune că proiectele care vizezează oraşul vor fi transparente şi pe site-ul instituţiei vor fi postate şi toate proiectele de hotărâre ale Consiliului Local. „Dezbaterile publice găzduite de municipalitate vor fi făcute publice“, spune el.

„Nu mă văd trăind în alt oraş“



Întrebat unde şi-ar duce prietenii la plimbare în Constanţa, Decebal Făgădău a răspuns fără ezitare: zona peninsulară: acolo unde scria Ovidiu când alte aşezări nu erau nici măcar barbare, acolo unde este şi biserica ortodoxă, şi catolică, şi geamia şi sinagoga. „Un loc binecuvântat de Dumnezeu sau de Allah“.
„Nu mă văd trăind în alt oraş decât Constanţa“, spune el, deşi recunoaşte că vechiul Tomis nu arată poate atât de bine ca alte oraşe. Crede că investiţiile au stagnat şi din cauza crizei, dar şi din cauza Opoziţiei. „Oraşele-port sunt primele care percep criza“, este concluzia primarului.

Consideră că situaţia nu se poate schimba peste noapte, dar vrea să se asocieze şi cu cei mai înfocaţi contestatari ai săi. Împreună cu primarul independent al comunei Peştera, Valentin Vrabie, vrea să demareze un proiect energetic pe fonduri europene.

Născut la Mina Altân Tepe



Decebal Făgădău s-a născut pe 14 martie 1973 la Mina Altân Tepe, din Tulcea, un adevărat orăşel, care avea la acea vreme cinematograf de 300 de locuri, bibliotecă cu 8.000 de volume, bază sportivă care cuprindea un teren de volei, unul de atletism, dar şi o popicărie, bazin de înot, plajă la intrarea în pădure, dar şi o trambulină. Din toate acestea nu a mai rămas nimic. Toate au dispărut, iar mina s-a închis în 2003. Mama sa, Teodora, era educatoare, iar tatăl, Vasile, contabil la exploatarea minieră.

Copilăria şi-a împărţit-o între dealul de aur al minei şi Constanţa, oraşul unde venea în fiecare vacanţă. Aventurile continuau în Tulcea, unde escalada Munţii Măcin, dar unde plecase şi în căutarea Arcei lui Noe, după ce aflase legenda potopului.

Când a fost să dea examen la liceu a ales Liceul 5, de mine, însă diriginta i-a cheat pe părinţi la şcoală şi le-a spus că băiatul este mult prea bun şi le-a recomandat să încerce la Mircea cel Bătrân, unde a intrat fără nicio meditaţie.

După absolvirea liceului, împreună cu alţi prieteni şi-a dus dosarele la Universitatea Maritimă Constanţa, unitate de învăţământ nou înfiinţată, de prietenii săi Radu Mazăre, Nicuşor Constantinescu şi Sorin Strutinsky. „Visam să fim marinari, dar realitatea ne-a demolat visul şi după trei ani am renunţat la cursuri şi am absolvit apoi Facultatea de Ştiinţe Economice din Craiova“, rememorează primarul.

De la cartator la... primar

Prima meserie pe acre a avut-o a fost aceea de cartator: „Mă trezeam la două noaptea şi mă duceam în gară să aştept presa, care venea cu trenul. Eu trebuia să număr ziarele, să le repartizez. Nu era uşor. Apoi am început să învăţ tehnici de comunicare“, spune el.

image
image
image

I-a făcut campanie lui Ion Raţiu

Erau primii ani şi de libertate politică şi aşa l-a descoperit pe Ion Raţiu. „Vreau să vă zic faptul că el mi-a dictat stilul vestimentar pentru restul vieţii. Majoritatea cravatelor mele au buline“, spune el. Admiraţia trecuse de îmbrăcăminte şi, alături de alţi prieteni a umblat pe străzi şi i-a făcut campanie electorală, împărţind fluturaşi, pungi şi prezervative în Costineşti.

În 2004 a intrat în politică, după ce a avut discuţii cu mai mulţi oameni. „Mi-a zis cineva atunci «Sintagma om politic înseamnă 99% să fii om şi 1% să fii politician»“, îşi aminteşte Făgădău. A ales PSD pentru că era o vreme când Radu Mazăre scosese Constanţa din beznă, străzile fuseseră asfaltate şi tot atunci se înnoise şi parcul auto.

În 2005 a fost numit director adjunct la Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Constanţa. El trebuia să stingă un conflict apărut legat de gestiunea instituţiei. A crescut numărul vizitatorilor după ce a încheiat parteneriate cu şcoli şi grădinişe din oraş, a creat un logo şi a făcut un site. A schimbat regulile de susţinere ale concursului şi în comisie a adus specialişti de la Muzeul Grigore Antipa şi de la alte instituţii cu renume.

După ce a adus complexul pe linia de plutire, în 2009, Radu Mazăre i-a propus să fie viceprimar, funcţie pe care a acceptat-o. L-a avut coleg în toţi aceşti ani pe Gabi Stan.

Decebal Făgădău este căsătorit şi are doi băieţi: Alexandru Gabriel de 7 ani şi Andrei Teodor de 4 ani.

Vă mai recomandăm:

Pe dealul de aur al minei Altân Tepe. Citeşte povestea ultimului ortac al minei

Carnavalul Mamaia, o amintire ? Primăria renunţă la defilarea carelor alegorice


 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite