UPDATE Val de incendii la mirişti. Ţăranii dau foc câmpurilor pentru a pregăti terenul de cultivat
0Un val de incendii la mirişti a izbucnit în sud-estul ţării, ca în tot restul ţării, punând pompierii la grea încercare, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă primeşte solicitări pe bandă rulantă pentru stingerea focurilor care devastează sute de hectare.
UPDATE „De la începutul lunii martie până astăzi s-a acţionat pentru lichidarea a 58 de incendii in tot judeţul. Din acestea, 39 au fost la vegetaţie uscată, gunoi, stuf, miriste sau vita de vie. La fiecare incendiu au intervenit peste 7 pompieri cu autospeciale de stingere din cadrul tuturor subunitatilor. Au fost distruse peste 540 de ha. Cauza probabilă a fost fie ţigara aruncată la întâmplare, fie foc deschis“, a transmis ISU Dobrogea după încheierea zilei de 5 martie.
UPDATE „Până la ora 19.00, începând de dimineaţă, au fost nu mai puţin de 20 de incendii. Astăzi absolut toate subunitatile din judeţ au acţionat la incendii de vegetaţie uscată“, a precizat Anca Chiriţă, purtător de cuvânt ISU Dobrogea.
Incendierea miriştilor, pentru pregătirea culturilor, este o tactică des folosită de ţărani pentru a scăpa de resturile vegetale şi de a curăţa astfel repede şi simplu terenul. Metoda este însă interzisă pentru că provoacă distrugeri şi pe alte suprafeţe care nu sunt neapărat agricole, reprezentând şi un pericol pentru aşezări, construcţii sau pentru trecători.
De la finele lui februarie, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea primeşte zilnic câteva solicitări de acest gen, pentru stingerea unor incendii izbucnite la vegetaţie uscată, în tot judeţul Constanţa. Sunt astfel de focuri inclusiv în oraşe, inclusiv în reşedinţa de judeţ. Într-o singură zi, de exemplu, cum este marţi, 5 martie, până la ora 15.00, au fost înregistrate 5 incendii la vegetaţie uscată. Au ars porţiuni din terenul de lângă Autostrada Soarelui (A2), în dreptul Medgidiei, sau în zona poligonului Mangalia sau pe alei din municipiul Constanţa.
„Nu am avut vreme nici de statistici, pompierii noştri aleargă din foc în foc. Incendiile pot izbucni şi de la o ţigară aruncată pe un drum. Dar ca anul acesta nu ni s-a întâmplat niciodată“, a declarat Anca Chiriţă, purtătorul de cuvânt ISU Constanţa.
Pe aceeaşi temă:
Elevi evacuaţi din cauza unui incendiu. Centrala termică a liceului a luat foc
Incendiu devastator la un ansamblu de locuinţe. 25 de persoane s-au autoevacuat