Un profesor universitar de la Constanţa spune că i-a fost falsificată semnătura pentru cartea unui deţinut

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Decanul Facultăţii de Istorie şi Ştiinţe Politice de la Universitatea Ovidius Constanţa, Emanuel Plopeanu, spune că va sesiza DNA după ce i-a fost falsificată semnătura pe recomandarea pentru o carte scrisă de un deţinut de la Penitenciarul Poarta Albă, precizând nu are nicio legătură cu acel volum.

Emanuel Plopeanu a declarat că va sesiza procurorii anticorupţie, după ce pe recomandarea pentru volumul “Comunicare şi manipulare”, scris de deţinutul Şenol Zevri, de la Penitenciarul Poarta Albă, apar numele şi semnătura sa despre care cadrul didactic susţine că a fost falsificată.

De asemenea, decanul Facultăţii de Istorie şi Ştiinţe Politice a precizat că nu îşi asumă titulatura de coordonator ştiinţific, cu care este trecut în cartea respectivă.

“Semnătura mea a apărut falsificată sub titulatura de coordonator ştiinţific pe care eu nu o asum. La sfârşitul recomandării apar numele meu, gradul meu didactic şi semnătura care nu-mi aparţine”, a afirmat Emanuel Plopeanu.

image

El a explicat că singura sa legătură cu acest caz este că a semnat un certificat prin care atestă că persoanele care au coordonat volumul respectiv sunt membri ai facultăţii pe care o conduce.

“Există o semnătura a mea pentru că mi s-a spus că din punct de vedere procedural trebuie să ofer un fel de contrasemnare, de certificare a faptului că cei care semnează, colegii mei care semnează, sunt membri ai acestei facultăţi”, a mai spus decanul Facultăţii de Istorie şi Ştiinţe Politice, precizând că nu a avut nicio legătură cu autorul lucrării.

Emanuel Plopeanu a menţionat că va sesiza ”cât de curând” procurorii anticorupţie în legătură cu această situaţie.

Şenol Zevri, autorul lucrării respective, este fost membru PDL şi fost director al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Constanţa. În mai 2014, el a fost condamnat definitiv la trei ani de închisoare pentru luare de mită. În 3 decembrie 2015, Judecătoria Medgidia a admis cererea de eliberare condiţionată formulată de Comisia de individualizare a regimului de executare a pedepselor privative de libertate de la Penitenciarul Poarta Albă, în cazul lui Senol Zevri. Hotărârea instanţei a fost atacată de procurorii DNA, iar contestaţia acestora urmează să se judece pe 3 februarie, la Tribunalul Constanţa.

Ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, a cerut Consiliului Naţional al Rectorilor (CNR) să solicite universităţilor o analiză punctuală a cazurilor în care profesorii din respectivele instituţii au dat recomandări pentru cărţi scrise de deţinuţi.

DNA a deschis dosar penal în cazul cărţilor scrise de către deţinuţi şi face verificări privind favorizarea făptuitorului, fiind vizaţi profesori universitari care au coordonat sau validat lucrările, reprezentanţii editurilor care le-au publicat şi funcţionari ai ANP care au propus eliberarea.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) s-au sesizat din oficiu cu privire la suspiciune săvârşirii infracţiunii de favorizarea făptuitorului, în modalitatea ajutorului dat unor persoane condamnate pentru infracţiuni de corupţie, în scopul de a îngreuna executarea pedepselor aplicate de instanţele de judecată.

"Potrivit procesului verbal de sesizare din oficiu întocmit de procurori, fapta ar fi fost săvârşită de mai multe persoane care au acţionat concertat în scopul de a crea aparenţa că sunt îndeplinite condiţiile legale pentru ca persoanele condamnate să fie liberate condiţionat. Dintr-o notă întocmită de Administraţia Naţională a Penitenciarelor, precum şi din datele existente în spaţiul public rezultă indicii că, în realitate, aceste condiţii nu erau îndeplinite în realitate, iar prin faptele săvârşite s-a urmărit exclusiv favorizarea persoanelor condamnate", arăta DNA, într-un comunicat de presă transmis marţi.

Potrivit procurorilor, printre persoanele condamnate la pedepse cu închisoarea pentru infracţiuni de corupţie se regăsesc deţinuţi care au executat sau urmează să execute cu până la 300 de zile mai puţin decât stabilise instanţa de judecată, "exclusiv ca urmare a activităţii infracţionale care face obiectul sesizării din oficiu".

Pe aceeaşi temă:
 

Cine sunt profesorii care au coordonat cărţile puşcăriaşilor: Laurenţiu Streza, Dan Voinea, ÎPS Teodosie, Dan Dungaciu, Dan Pavel

Cum sunt protejaţi prin lege preoţii care au colaborat cu fosta Securitate. Oficialii BOR susţin că sprijină deconspirarea turnătorilor în sutană

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite