Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa, unde şapte pacienţi au murit într-un incendiu, rămâne închis

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Călin Gavrilaş
FOTO: Călin Gavrilaş

Spitalul de Boli Infecţioase a fost închis în octombrie 2021, după ce o un incendiu a distrus Secţia ATI. Şapte pacienţi au murit. De atunci, administraţia locală a înaintat două termene pentru redeschiderea unităţii medicale, însă nici cel de-al doilea nu va fi respectat.

Medicul Claudea Cambrea, managerul instituţiei, a declarat pentru „Adevărul” că „din păcate, nu se deschide Spitalul de Boli Infecţioase pe 1 martie”.

Ea a precizat că proiectul electric este gata, depus de câteva zile la ISU Dobrogea pentru avizare, dar sunt o serie de materiale care vin pe comenzi speciale, fiind specifice spitalelor, şi durează două săptămâni până sosesc. „Şi nici nu sunt pe stoc”, adaugă managerul. 

Pe 11 ianuarie 2022, odată cu vizita ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila, la Constanţa, primarul oraşului anunţa că unitatea medicală se va putea deschide pe 28 februarie. Primarul a recunoscut că primul termen anunţat pentru redeschiderea parţială - 15 decembrie 2021 - a fost nerealist şi a înaintat un nou termen pentru redeschiderea unei zone cu 50 de paturi. „A fost nivelul meu de ambiţie data de 15 decembrie. Din păcate, îmi asum acest lucru, nu a putut fi respectat acest termen din motive obiective. 28 februarie este o prognoză optimistă”, a spus Vergil Chiţac, pe 11 ianuarie.

Ministrul Sănătăţii a insistat (în cadrul acelei vizite) pe tema menţinerii echipei de medici specialişti de la acest spital. „Am înţeles un lucru care este mai important decât momentul acesta al pandemiei: trebuie să ştim să ne păstrăm specialiştii în sănătate. O echipă competentă, rodată să lucreze împreună, este în pericol, în momentul de faţă, să se dezintegreze. Acest lucru a fost subliniat de reprezentanţii sindicatelor”, a adaugat Alexandru Rafila. 

Ministrul a explicat faptul că dispersarea personalului medical din acest spital reprezintă un pericol pe termen mediu şi lung. Aceşti oameni trebuie să aibă un spital în care să lucreze, arată ministrul, să trateze pacienţii, iar problema legată de patologia infecţioasă este dincolo de pandemia COVID-19.

La 1 octombrie 2021, un incendiu izbucnit în Secţia ATI a Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Constanţa a curmat vieţile a şapte femei internate cu COVID-19. 

Primăria Constanţa, deţinătoarea unităţii medicale, transmite că spitalul nu avea aviz emis de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi nici Autorizaţie de Securitate la Incendiu. În consecinţă activitatea lui a fost oprită până când cladirea va respecta regulile impuse de legislaţia cu privire la protecţia împotriva incendiilor.

Vă recomandăm şi: 

Ministrul Rafila, după vizita la Spitalul din Constanţa: „Echipa de medici specialişti este în pericol să se dezintegreze!”

Ministrul Sănătăţii, în vizită la Spitalul de Boli Infecţioase din Constanţa. De ce nu s-a redeschis unitatea după incendiul care a curmat şapte vieţi

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite