Video Șoferii drogați, spaima României. Nenorocirea de la 2 Mai, cel mai recent exemplu VIDEO
0Numărul șoferilor care conduc drogați a crescut dramatic în România. Iar cazul lui Matei Vlad Pascu, tânărul de 19 ani care a spulberat o fată și un băiat în satul 2 Mai, este un exemplu teribil de tragedie pe care o poate produce condusul sub influența stupefiantelor.

România este din nou cutremurată de o tragedie petrecută pe șosele de astă dată.
Un tânăr de 19 ani din București, drogat cu trei tipuri de stupefiante de mare risc, s-a urcat în zorii zilei de sâmbătă, 18 august 2023, la volanul mașinii cu care venise la mare, un Mercedes Benz decapotabil. A condus haotic din Vama Veche spre 2 Mai, iar aproape de 2 Mai a intrat într-un grup de opt tineri, studenți la Geografie în București.
O fată și un băiat au fost efectiv spulberați de bolid. Impactul a fost nimicitor, iar detaliile sunt greu de redat. Șoferul, care abia își luase permisul auto, a fugit de la locul accidentului, iar când a fost prins, în Vama Veche, era confuz și a spus polițiștilor că a lovit „o vrabie“.
Matei Vlad Pascu, escortat de polițiști Sursa A.I.
Pentru fapta sa, șoferul drogat va sta, cu siguranță, la închisoare. O lege nou adoptată, intrată în vigoare în iulie, prevede expres ca șoferii beți, drogați sau fără permis auto care produc accidente să fie băgați la pușcărie. Legea Anastasia (Legea nr. 213/2023) a fost denumită astfel în memoria unei fetițe de 4 ani din Iași, ucisă de Ziua Copilului, la 1 Iunie 2022, de o șoferiță cu niște cursuri auto făcute în Suedia.
Nenorocirea de la 2 Mai
Tragedia a avut loc la ora 5.25, în dreptul unității militare de la marginea satului 2 Mai. Grupul de tineri cu vârste de 20-21 ani, din București, era venit pentru prima oară la mare pe cont propriu. Toți erau studenți la Geografie și sărbătoreau ziua de naștere a unuia dintre ei. Ei sosiseră la mare cu o zi înainte, cu trenul.
Unul dintre băieți, Andrei Sebastian Olariu, dorise să vină cu mașina pe litoral, dar tatăl lui l-a rugat să n-o facă, pentru că e periculos. Băiatul își dorea mult să vină cu colegii la mare și a fost lăsat, în cele din urmă, deși tatăl a avut parcă o presimțire.
Mihai Drăgan, unchiul lui Sebi, Sursa A.I.
„Sebi a venit cu trenul la mare, tatăl său nu l-a lăsat să ia mașina, tocmai pentru că e foarte periculos. Copilul și-a dorit mult să meargă la mare, era ziua unui prieten din grup“, a povestit Mihai Drăgan, vărul tatălui lui Sebi.
Roberta Marina Dragomir, colega lui, era fericită să meargă la mare cu grupul. Alături de ea era și vărul ei, Ioan Nicolescu. „Era tare bucuroasă că și-a luat permisul auto. Am zis că vin acasă și îi cumpăr o mașină. Acuma îi cumpăr loc de veci, în loc de mașină“, spune îndurerat Cătălin Dragomir, tatăl Robertei.

Roberta și Sebastian au fost cei loviți în plin de bolidul lui Matei Pascu. Sebastian mergea în lateralul grupului, probabil ca să protejeze fetele din grup. Tinerii mergeau pe jos, lângă carosabil, pe fâșia de pământ avută la dispoziție. Mergeau spre Mangalia, acolo unde găsiseră cazare. Drumul le-a fost însă întrerupt năprasnic.
Roberta și Sebastian au murit instantaneu. Alți trei din grup - doi băieți și o fată - au fost răniți, având fracturi, escoriații și leziuni. Alți 3 au scăpat ca din urechile acului. Supraviețuitorii sunt însă traumatizați grav psihic, iar efectele nu sunt de neluat în calcul.
„Drogurile sunt viața mea“ și moartea altora
Testele au arătat că, înainte să urce la volan, Matei Vlad Pascu consumase droguri la greu, testul efectuat de polițiști ieșind pozitiv la trei substanțe interzise: cocaină, amfetamină și metamfetamină – un cocteil extrem de dur.
Băiatului nu-i era străin acest mod de distracție. Pe rețelele sociale se lăuda întruna cu banii săi, cu drogurile consumate, având chiar și un tricou pe care scria în engleză „Drogurile sunt viața mea“. Epata, de asemenea, cu mașinile de lux (cu numere de înmatriculare MBZ, de la Mercedes Benz) oferite de părinții săi, cu afaceri în imobiliare și în tranzacții cu mașini.

În fața anchetatorilor, tânărul a avut despre accident o explicație halucinantă. Le-a spus că a plecat de acolo pentru că a crezut că a lovit o vrabie; apoi s-a răzgândit: un câine, o vacă...
Dar cât de devastator a fost impactul se vede și pe mașina de 50.000 de euro, care, ironie, nu are nici asigurare obligatorie RCA. Mai mult, Pascu obținuse permisul de doar trei luni și urca deja la volanul unor bolizi.
Matei Vlad Pascu este acum în arest preventiv pentru 30 de zile, la decizia judecătorilor din Mangalia. Acuzat de ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă, inconștientul tânăr riscă mai mulți ani de închisoare prin Legea Anastasia, intrată în vigoare în iulie. Aceasta prevede că șoferii beți, drogați sau fără permis care produc accidente – mai ales de asemenea amploare – fac sigur pușcărie.
Ce prevede noua lege
„Având în vedere reglementările în vigoare, este imposibil să soliciți o altă măsură preventivă pe acest gen de infracțiuni. Am cerut în circumstanțiere să se aibă în vedere că este infractor primar, că este un accident și că urmează să se dovedească pe parcursul urmăririi penale dacă a existat sau nu acea situație reținută de facto“, a declarat Luminița Popescu, avocata lui Matei-Vlad Pascu.
Luminița Popescu, avocata șoferului Sursa A.I.
Ea mai susține că tânărul regretă „profund“ și este în stare de șoc, pentru că era „prima dată“ când consuma droguri.
„Atitudinea lui este una de regret profund, este în stare de șoc, plânge și îi pare rău. Părinții încearcă să ia legătura cu familiile victimelor pentru a-i ajuta. Nu este băiat de bani gata, părinții nu sunt oameni cu bani, care nu au ce face cu ei și îi dau copilului să se drogheze. Sunt niște oameni simpli, normali. Băiatul a recunoscut că a consumat droguri. Nu s-a mai drogat până acum. Urmează să vedem acum cine i-a dat drogurile. Le-a primit în Vama Veche. Este o poveste mult mai lungă și mai gravă, din punctul meu de vedere. A venit la o petrecere în Vama Veche, la ziua unei prietene, a întâlnit un necunoscut și mai departe știți povestea“, explică Luminița Popescu.
Despre autorii morali ai tragediei, părinții lui Matei-Vlad Pascu, care i-au dat pe mână asemenea mașini și nu i-au „tras frâna“ când au văzut că derapează atât de grav, avocata Popescu spune că „sunt distruși“.
„El a realizat că ce a făcut a fost o greșeală și îi pare foarte rău, iar acum urmează să suporte consecințele Părinții lui sunt distruși. Ce poți să mai spui ca părinte într-o astfel de situație? Mașina pe care a condus-o în Vama Veche este a tatălui său. Băiatul nu are nimic pe numele lui. Abia a terminat liceul și se pregătea să intre la facultate. El va suporta acum rigorile legii. Să nu credeți că este ușor să ai pe conștiință doi copii morți. Din partea părinților există deschiderea de a-i ajuta pe tinerii care sunt în spital și, bineînțeles, de a lua legătura și cu familiile celorlalte victime“, a declarat avocata.
Cătălin Dragomir, tatăl Robertei Sursa A.I.
Ținându-și firea și purtându-și durerea cu demnitate, tatăl Robertei, Cătălin Dragomir, știe ce simte pentru criminalul Pascu. „La ce droguri avea în el, nu era el la volan. Nu l-aș atinge nici c-o palmă. Este deja bătut de soartă“, a spus sec omul.
Avocat, despre Legea Anastasia
Odată cu promulgarea Legii Anastasia, nu mai există posibilitatea suspendării pedepsei sub supraveghere – cum se întâmpla adeseori până acum.
„Modificarea legislativă adusă articolului 91 din Codul Penal prevede faptul că: <Nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în cazul infracțiunilor prevăzute la art. 192 alin. (2) și (3), dacă acestea au fost săvârșite în condițiile art. 335 sau 336>. Astfel, conducătorul auto aflat sub influența băuturilor alcoolice, a substanțelor psihoactive ori fără a deține permis de conducere și care provoacă un accident rutier soldat cu decesul unei persoane, va fi condamnat la închisoare cu executare, acest lucru eliminând posibilitatea de a fi condamnat cu suspendarea executării pedepsei“, specifică avocatul Liviu Cristescu din Baroul Constanța.
În ceea ce privește infracțiunea de ucidere din culpă, prevăzută de articolul 192 alineatele 2 și 3 Cod Penal, pedeapsa prevăzută de lege este de la 3 la 10 ani și 6 luni. În măsura în care vătămările se încadrează în dispozițiile legale ce atrag răspunderea penală și se formulează plângere de către persoanele vătămate, pedepsele se pot situa între 8 luni și 4 ani, pentru fiecare persoană. În ceea ce privește conducerea sub influența drogurilor, pedeapsa ce poate fi aplicată este închisoare de la 1 la 5 ani sau amendă, iar pentru părăsirea locului accidentului pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani – menționează avocatul Cristescu.
„Având în vedere acest concurs de infracțiuni, pedeapsa pe care o riscă în prezent conducătorul auto, chiar și în situația parcurgerii procedurii simplificate, este una semnificativă, având în vedere regulile prevăzute pentru sancționarea unui concurs de infracțiuni, respectiv aplicarea unei pedepse pentru fiecare infracțiune în parte, urmând a se executa pedeapsa cea mai mare la care se adaugă un spor, obligatoriu, de o treime din suma celorlalte“, a conchis avocatul Liviu Cristescu, pentru „Adevărul“.
O particularitate ce trebuie avută în vedere este aceea că pedeapsa, chiar și dacă s-ar situa sub pragul de trei ani, urmează să fie obligatoriu cu executare efectivă în penitenciar.
„Familia își dorește să se facă dreptate. Avem încredere în autoritățile din România că își vor face treaba și că cel care a făcut asta să plătească așa cum spun legile. Îmi doresc ca șoferul ăsta să nu mai producă și altfel aste de tragedii“, arată Mihai Drăgan, unchiul lui Sebastian.
Ruxandra, bunica Robertei Sursa A.I.
„Vreau să facă pușcărie, să se căiască, și să vadă asta și alții, să ne lase pe noi în pace. Sper ca în pușcărie să realizeze ce a făcut. A făcut cu bună știință ce a făcut pentru că a luat droguri. Vreau să plătească în pușcărie până uit. Să simtă și părinții lui ce simțim noi. Deși e imposibil“, mărturisește Cătălin Dragomir, tatăl Robertei.
Primarul din Limanu nu lucrează în weekend: „Răspund luni întrebărilor“
Contactat de „Adevărul“, primarul Daniel Georgescu din comuna Limanu (de care aparțin satele 2 Mai și Vama Veche) a cerut răgaz pentru a răspunde unor întrebări necesare.
Cei care au trecut prin zonă știu că porțiunea dintre Vama Veche și 2 Mai este străbătută de pietoni pe o pistă de bicicletă făcută de fostul primar Nicolae Urdea, care pleacă de la marginea Vămii Vechi, însă se încheie la intrare în 2 Mai, cale de 2 kilometri.
Drumul continuă apoi cu un acostament, neîngrijit, plin de bălării, silind astfel pietonii să meargă mai spre marginea carosabilului. Zona nu este luminată, iar pe timp de noapte este un real pericol pentru trafic.
Pe lumină, șoferii fac slalom printre pietoni, iar pietonii printre mașini. Echipajele de Poliție Rutieră sunt o raritate la intrările/ieșirile din cele două sate, deși destinațiile de vacanță sunt arhicunoscute ca fiind ultrafrecventate și ultrapopulate.
„Vă răspund luni pe mail“, a transmis primarul Georgescu.
„Instituțiile statului sunt depășite de situație“
„Tragedia de la 2 Mai demonstrează încă o dată că astfel de cazuri nu mai sunt niște întâmplări izolate în România. Consumul de droguri în rândul adolescenților și al tinerilor a căpătat o amploare deosebita în ultimii ani, fapt care ar trebui sa ne pună pe gânduri cu privire la modul în care societatea românească se dezvolta și funcționează în acest moment, fiind mai degrabă în derivă, din punctul meu de vedere. Familia românească si instituțiile statului se află într-o criza fără precedent și sunt depășite de situație. Controlul social nu mai există, oamenii nu au reacție decât atunci când sunt șocați de evenimente precum acesta”, a declarat pentru „Adevărul“ psihologul Elena Sachelarie.
Ea consideră că avem nevoie de intervenție organizată cu scopul educării familiei, a părinților, tinerilor și a societății în general, cu accent pe instrumente și modalități clare despre cum anume se gestionează consumul de droguri.
„Iar aici am câteva exemple: cum și când le explică părinții copiilor despre pericolele consumului de droguri, ce pot face părinții atunci când suspectează sau afla că propriul copil este consumator sau cum un tânăr poate refuza consumul atunci când se află într-un grup care consumă droguri. Este cert însă că avem nevoie de măsuri fără întârziere, organizate, bine puse la punct, consumul de droguri în rândul tinerilor devenind un flagel ce se extinde cu repeziciune“, adaugă psihologul Elena Sachelarie.
Cătălin Țone, expert antidrog: „Prea mulți drogați la volan“
Cătălin Țone este expert antidrog și fost şef al Serviciului Antidrog din Brigada de Combatere a Criminalității Organizate Bucureşti. El spune că România trebuie să lupte mai intens cu fenomenul drogurilor care seceră tinerii.
„Este o certitudine că și România a început să aibă probleme cu dependențele și traficul de droguri, fapt ce a poziționat-o în peisajul european și mondial, din acest punct de vedere. În acest context, evenimentul din localitatea 2 Mai a șocat opinia publică, din mai multe puncte de vedere. În primul rând, prin gravitatea urmărilor: doi morți și trei răniți. În al doilea rând prin conturarea posibilelor cauze ale accidentului rutier, prim-planul fiind definit de acel amintit consum de droguri. Și, în al treilea rând, profilul autorului, în vârstă de 19 ani, care, din datele publicate în mass-media, pare un copil de bani gata, nefiind străin de substanțele stupefiante. Ceea este foarte clar, în ultimii ani, s-a înmulțit simțitor și numărul cazurilor de șoferi depistați drogați la volan și pe fondul acțiunilor insistente ale Poliției Naționale“, precizează specialistul antidrog.

Expertul antidrog consideră că ar fi foarte util ca toate autospecialele operative ale poliției, inclusiv cele de la secțiile rurale, să fie dotate cu aparate drug-test. De asemenea, pentru combaterea fenomenului traficului și consumului ilicit de droguri, autoritățile trebuie să întărească numeric și financiar forțele implicate în prevenire, combatere și tratarea dependențelor de droguri.
„Și, în acest demers, autoritățile trebuie să se preocupe insistent de instruirea actorilor implicați în educarea copiilor pentru a-i ține departe de dependențe. Și aici mă refer, în principal, la părinți și la cadrele didactice“, adaugă Cătălin Țone.
Mii de șoferi drogați depistați în 2022 în România
Fenomenul grav al șoferilor drogați ia amploare în România. Numai anul trecut, conform statisticilor oficiale, pe străzile din România au fost depistați peste 3.200 de șoferi drogați. În perioada 1 ianuarie 2022-30 iunie 2023, pe străzile din București au fost depistați și sancționați foarte mulți șoferi care conduceau drogați, nu mai puțin de 950. Potrivit psihologilor, canabisul încetinește reacțiile și concentrarea, în timp ce cocaina împinge șoferul să conducă periculos.
Conform unei statistici a Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare, țara noastră ocupă primul loc în Europa Centrală și de Est la accidente rutiere, cu cea mai mare rată de decese din UE în 2022 - 85,1 persoane la un milion de locuitori, pentru al șaselea an consecutiv.
Durerea celor din urmă
Familia Robertei Dragomir este lovită și de atitudinea Poliției Constanța, care n-a catadicsit să ia legătura direct cu ei pentru a anunța moartea fetei. „Am aflat de la verișorul ei, care și-a sunat mama. De la Poliție, nimeni, nimic. De aici de la Pompe Funebre ni s-a zis ce s-a mai întâmplat“, este indignat Cătălin Dragomir.
Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) a comunicat că informări către familii au fost făcute. „Aparținătorii persoanelor decedate au fost informați astfel: 1. Familia numitei Dragomir Roberta Marina a fost informată la orele 06.15 de către Niculescu Ioan Alexandru, care se afla în grupul de persoane care au suferit vătămări, şi care este vărul persoanei decedate, și care, de față cu şef Serviciului Rutier CT, a sunat-o pe mama persoanei decedatei. Din discuțiile cu acesta a rezultat că mama sa este soră cu mama persoanei decedate. Acesta a precizat că imediat după accident a mai sunat-o pe mama sa şi a informat-o despre decesul verișoarei sale. 2. Familia numitului Olariu Andrei Sebastian a fost informată în aceeași zi, în jurul orei 14.20, prin colegii de la IPJ Ilfov, deoarece în urma verificărilor în bazele de date nu au fost identificate telefoanele aparținătorilor", a anunțat IGPR.

La rândul său, IPJ Constanța transmite: „În timpul cercetării la fața locului, colegii noștri au relaționat cu persoanele prezente, care puteau oferi informații despre eveniment. Unul dintre cei prezenți în grupul care a fost accidentat a afirmat că este verișorul numitei D.R.M., mamele lor fiind surori și că a informat-o deja pe mama lui despre ce s-a întâmplat. Ulterior, la ora 06:15, în prezența unui ofițer de poliție rutieră, numitul N.I.A., a sunat-o și pe mama verișoarei lui (fetei care și-a pierdut viața), căreia i-a spus ce s-a întâmplat cu fata ei în acea dimineață, în urma accidentului rutier. Din păcate, datele de contact ale familiei numitului O.A.S. colegii noștri nu le-au obținut, la fața locului. De asemenea, nici în bazele de date nu au fost găsite numerele de telefon ale familiei acestuia. Astfel, după finalizarea cercetării la fața locului, a fost solicitat sprijinul colegilor de la IPJ Ilfov, care au anunțat familia victimei. Transmitem condoleanțe familiilor îndoliate și le asigurăm că desfășurăm toate activitățile, în vederea administrării probatoriului, necesar dispunerii măsurilor legale.“
Accidentele beizadelelor
* Mario Iorgulescu, fiul lui Gino Iorgulescu, președintele Ligii Profesioniste de Fotbal, a fost trimis în judecată în septembrie 2019, pentru un accident mortal comis beat pulbere și drogat. Familia și acoliții l-au făcut scăpat, el fiind internat în spital, transferat în Italia, de unde nu s-a mai întors în țară. Pe numele său există un mandat de arestare într-un alt caz, fiind condamnat în 2021 la 3 ani de închisoare cu executare pentru lipsire de libertate, loviri și alte violențe.
* În noiembrie 2013, Andrei Plăcintă, fiul fostei senatoare Sorina Plăcintă, a fost condamnat definitiv la patru ani şi jumătate de închisoare cu executare, pentru tentativă de omor şi ultraj. În seara zilei de 6 decembrie 2010, pe strada Berzei din Capitală, pe fondul unor neînțelegeri cu prietena sa, Andrei Plăcintă a lovit-o pe aceasta şi a deposedat-o de un telefon mobil, iar ulterior s-a urcat cu picioarele pe capota şi plafonul autoturismului tinerei, pe care l-a deteriorat, îndoind capota şi spărgând luneta. În momentul în care în apărarea fetei au intervenit doi bărbaţi, Andrei Plăcintă, aflat la volanul unui autoturism marca Renault, s-a urcat de mai multe ori cu maşina pe trotuar, cu intenţia vădită de a-i lovi. În aceste condiţii, în timp ce încerca să se ţină cu mâinile de capota maşinii, unul dintre bărbaţi a căzut în faţa autoturismului, iar Andrei Plăcintă, prin manevre succesive în faţă şi în spate, a trecut peste el, provocându-i mai multe leziuni traumatice care au determinat internarea la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti şi au necesitat, pentru vindecare, 40-45 de zile de îngrijiri medicale.
* Iustin Covei, fiu de judecător si nepot de procuror, a fost acuzat și condamnat pentru violenţe, dar si pentru fraude cu cardul. În 2002, acesta a distrus un Oltcit. Dosarul penal a fost soluţionat cu neînceperea urmăririi penale (NUP). În 2003, a fost depistat la volanul unui BMW neînmatriculat şi fără permis de conducere – tot NUP. În 2004, a intrat armat într-un bar, alături de 10 prieteni. Dus la Secţia 3 de Poliție, acesta a lovit un subofiţer. A fost condamnat la trei luni de închisoare cu suspendare şi 12 luni de supraveghere judiciară. În 2004, a produs un grav accident rutier, conducând cu viteză excesivă o mașină neînmatriculată. A fost condamnat la două luni de închisoare cu suspendare.
* Costi şi Alina Răducănoiu, copiii fostului prefect de Dolj, au făcut ani la rând legea în oraşul Craiova. În anul 1997 au intrat în vizorul oamenilor legii, când au bătut un poliţist care a încercat să îi legitimize. Subofiţerul Nestor Broncea a povestit că a fost lovit cu pumnul de Costi Răducănoiu. Fiul fostului prefect de Dolj a fost dat în judecată de omul legii, însă magistrații au îngropat dosarul. Costi şi Alina Răducănoiu, împreună cu alţi prieteni au snopit în bătaie doi tineri în anul 1996. Victimele au fost transportate la Spitalul Judeţean din Craiova cu multiple leziuni. Agresorii au fost condamnaţi de Tribunalul Dolj la patru ani de închisoare cu executare, dar Curtea de Apel le-a redus pedeapsa la doi ani de închisoare. Costi şi Alina Răducănoiu au beneficiat ulterior de o grațiere.