Şapte constănţeni au fost depistaţi pozitiv cu noua tulpină Delta. O persoană nevaccinată a murit

0
0
delta covid

Şapte pacienţi din judeţul Constanţa au fost depistaţi pozitiv cu noua tulpină Delta. Este vorba de şase femei şi un bărbat.

Şapte pacienţi din judeţul Constanţa au fost depistaţi pozitiv cu noua tulpină Delta. Este vorba de şase femei cu vârsta între 10 ani şi 68 de ani şi un bărbat cu vârsta de 21 de ani. Dintre cei 7 pacienţi, 6 erau nevaccinaţi.

Dintre cei şapte pacienti starea a şase dintre ei este stabila, însă, din păcate, o pacientă în varsta de 68 de ani a murit.

La unele cazuri au fost identificat origini din import, fiind veniţi din străinătate, însă sunt pacienţi şi fără istoric de călătorie, anunţă Direcţia de Sănătate Publică din Constanţa.

Varianta Delta a coronavirusului a devenit tulpina dominantă în majoritatea Europei, a anunţat, luni, Centrul European pentru Prevenirea şi Combaterea Bolilor.

„Valul 4 va fi mult mai agresiv decât valurile de până acum, diferenţele fiind legate de nivelul de imunizare din populaţie. Cu cât numărul, şi procentul, persoanelor vaccinate este mai mare (mă refer îndeosebi la persoane vulnerabile), cu atât consecinţele negative – traduse prin numărul de persoane spitalizate, numărul de persoane admise la terapie intensivă şi numărul de decese – vor fi mai mici. Cu cât numărul de persoane vulnerabile este mai scăzut ca acoperire vaccinală, cu atât riscul de creştere a numărului de persoane spitalizate cu forme severe este mai mare”, a arătat col.dr. Valeriu Gheorghiţă.

Cel mai mare procent de imunizare se înregistrează în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 60 şi 69 de ani, spune şeful CNCAV: 38%. Pe locul 2 se află grupa de vârstă 50-59 de ani - 35,37%, iar pe locul 3, grupa 70-79 de ani - cu 35,15%. 

„Nu este suficient”, a completat col.dr. Valeriu Gheorghiţă, pe parcursul conferinţei CNCAV, cu referire la imunizarea pe grupe de vârstă.

Cât de periculoasă este tulpina Delta 

Riscul persoanelor nevaccinate de a ajunge la spital în urma infectării cu tulpina Delta este de 2,5 ori mai mare decât era în valurile precedente, avertizează şeful CNCAV.

„Tulpina Delta (n.r. – varianta indiană) este mult mai contagioasă, are o transmitere de la o persoană la alta de două ori mai mare decât tulpina iniţială (n.r. – din Wuhan, China) şi cu 60% mai mare decât tulpina Alfa (n.r. – varianta britanică, responsabilă pentru valul 3). În ceea ce priveşte virulenţa acestei tulpini, se pare că ar creşte riscul de spitalizare de 2,5 ori mai mult decât la celelalte variante virale. Având în vedere că vorbim de o tulpină cu o rată bazală de reporoducere de circa 6-7 (ceea ce înseamnă că un caz pozitiv generează alte 6-7 cazuri secundare) şi care are capacitatea de a eluda parţial răspunsul imun ca urmare a trecerii prin boală, datele din momentul de faţă din India şi Africa de Sud estimează că 50-60% dintre persoanele diagnosticate în momentul de faţă sunt cazuri de reinfecţie. Datele arată că la persoanele care au trecut prin boală activitatea neutralizantă a anticorpilor (măsurată – n.r) la 6 luni în ceea ce priveşte varianta Delta este aproape nedetectabilă, lucru care se corectează prin vaccinare”, a arătat col.dr. Valeriu Gheorghiţă. 

Constanţa


Ultimele știri
Cele mai citite