Salvați Pădurea Comorova, singura de pe litoral! Semnături pentru forțarea edililor din Mangalia să ia măsuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 2.000 de oameni cer Consiliului Local Mangalia să treacă în proprietatea publică (din proprietatea privată) a UAT Mangalia pădurea Comorova, singura pădure de pe litoralul românesc.

Sudul litoralului și pădurea Comorova FOTO: Primăria Mangalia
Sudul litoralului și pădurea Comorova FOTO: Primăria Mangalia

„Oamenii vor ca Pădurea Comorova să rămână a lor, nu să dispară sub proiecte imobiliare meschine. Trebuie să punem presiune pe municipalitate să redea oamenilor ce a mai rămas din pădure, pentru că tot Primăria este cea care a înstrăinat ultimul petec forestier de pe litoralul românesc”, spune Semiran Abdurefi, inițiatoarea demersului.

Conform legii, în maximum 30 de zile, proiectul civic trebuie pus pe ordinea de zi a Consiliului Local, iar consilierii vor decide dacă adoptă sau nu inițiativa cetățenească. Solicitarea a fost depusă săptămâna trecută la primărie. 

„Adevărul” a solicitat punct de vedere de la Primăria Mangalia, dar până în clipa publicării articulului nu am primit nici un răspuns.

Lemne tăiate în pădurea Comorova FOTO: USR Mangalia
Lemne tăiate în pădurea Comorova FOTO: USR Mangalia

Singura pădure de pe litoralul românesc

Pădurea Comorova, singura pădure de pe litoralul românesc al Mării Negre şi cea mai importantă pădure din punct de vedere științific de pe întreg litoralul acestei mări, a fost creată (855 de hectare) prin eforturile de 20 de ani (1890-1910) ale silvicultorilor, sub patronajul regelui Carol I, din fonduri bugetare ale Statului.

În 1998, din cele 855 de hectare de pădure mai existau doar 519, iar Guvernul a decis, printr-o Hotărâre, ca acestea să treacă în proprietatea publică a Consiliului Local Mangalia, cu destinația parc municipal. După numai doi ani, CL Mangalia decide ca 431 de hectare să poate fi folosite definitiv sau temporar în alte scopuri decât cele forestiere.

„În perioada 2000-2005, Pădurea Comorova a căzut victima unor afaceri imobiliare veroase prin vânzări și revânzări succesive de terenuri/loturi împădurite între persoane juridice și persoane fizice sau între persoane fizice, fiecare urmărind să obțină un beneficiu de pe urma tranzacțiilor cu terenuri forestiere”, se arată într-un raport al Curții de Conturi realizat în anul 2013.

Pădurea Comorova FOTO: captură Google Maps
Pădurea Comorova FOTO: captură Google Maps

Inspectorii Curții de Conturi exemplifică și modul în care suprafețe din pădure au făcut obiectul unor vânzări în cascadă, cu beneficii uriașe pentru persoane private.

„La data de 8 februarie 2003, primăria a vândut către o societate comercială suprafața de 8,5 ha pădure cu suma de 1,8 milioane lei, plătibili în 4 rate. Un an mai târziu, societatea comercială a revândut terenul unei persoane fizice cu suma de 2,2 milioane lei. Persoana fizică nu a stat prea mult pe gânduri și cinci luni mai târziu a (re)vândut terenul unei societăți de investiții imobiliare cu 29,8 milioane lei”, se arată în raportul Curții de Conturi.

Primăria vrea să facă parc municipal

În anul 2013, Curtea de Conturi susținea că ar mai fi 395 de hectare de pădure, însă Semiran Abdurefi spune că nimeni nu știe exact care este suprafața de pădure rămasă, deocamdată, în patrimoniul Mangaliei.

În luna aprilie 2022, municipalitatea anunța că va înființa Parcul municipal „Carol I”, pe actualul amplasament al Pădurii Comorova, în zona Neptun-Olimp. Documentația tehnică a proiectului ar fi fost întocmită și avizată pe parcursul ultimilor trei ani, urmând ca acesta să fie depus în vederea obținerii finanțării pe exercițiul financiar european POR 2021-2027.

„Intenționăm să înființăm acest parc municipal, în Pădurea Comorova, tocmai pentru a proteja natura, în conformitate cu prevederile din Planul Urbanistic General, reactualizat recent, cu reglementări clare în privința suprafețelor împădurite și zonelor verzi”, a explicat primarul Cristian Radu.

Deocamdată, Primăria Mangalia nu a specificat ce suprafață din Pădurea Comorova mai există în domeniul privat al administrației locale și pe ce suprafață se va realiza acest parc.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite