Revoluţie pe piaţa ofertelor de tip „early booking“ din România. Proiectul de lege care obligă agenţiile să încaseze în avans maximum 20% din pachetul ofertat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pachetele de vacanţă s-ar putea scumpi dacă proiectul ANPC devine lege               FOTO Arhiva Adevărul
Pachetele de vacanţă s-ar putea scumpi dacă proiectul ANPC devine lege               FOTO Arhiva Adevărul

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a lansat spre dezbatere publică pe site-ul instituţiei un proiect de lege privind pachetele de servicii de călătorie, care pune pe jar industria turistică din România. Reprezentanţii agenţiilor de turism şi ai hotelierilor declară că printr-o astfel de lege vor creşte tarifele şi va dispărea oferta de „early-booking“.

Conform reprezentanţilor din industria turismului, articolul 18 (7) din acest proiect de lege le aruncă în aer afacerile. La respectivul alineat se spune: ”Organizatorul are dreptul să solicite călătorului efectuarea de plăţi în avans de cel mult 20% din valoarea pachetului şi efectuarea plăţii finale cu cel mult 30 de zile înainte de data plecării”.

”O asemenea măsură distruge turismul, distruge investiţiile deoarece orice hotelier în afară de credite sau linii de credit mai apelează şi la turoperatori prin contractele pe care le fac, banii pe care-i iau de la aceştia îi folosesc pentru a-şi realiza investiţiile. Un asemenea proiect cred că-i încurcă pe turoperatori foarte tare deoarece ei nu mai pot lansa programul de early booking, iar încasările lor vor veni când hotelierii nu mai au nevoie de ei, fiind vârf de sezon. Ca să facă faţă cererilor hotelierilor de avansuri, agenţiile de turism trebuie să facă linii de credit sau credite masive, ceea ce băncile nu vor accepta”, susţine Nicolae Bucovală, prim vicepreşedinte al Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc.

Nici Iuliana Tasie, preşedintele Patronatului Firmelor din Turism ”Ion Movilă” din Eforie Nord, Eforie Sud şi Techirghiol nu agreează o astfel de iniţiativă legislativă propusă de cei de la Protecţia Consumatorilor. ”Nu înţeleg de ce aceasta este prioritatea ANPC? Nu cred că s-au plâns turiştii că din cauza aceasta nu au servicii. Aceşti bani, care sunt luaţi mai devreme, permit locaţiilor respective să facă investiţii. În condiţiile în care tu dai clientului un tarif mai mic pentru că îţi plăteşte în avans, toată lumea este mulţumită. Tu îţi faci treaba pregătindu-ţi locaţia pentru sezon, iar turistul este mulţumit că a obţinut un preţ mai mic şi că are serviciile la standarde. Dar acest ANPC sunt convinsă că nu a discutat cu nici un patronat şi a preluat ideea, nu ştiu de unde. Era normal să pregăteşti o astfel de propunere în colaborare cu toate părţile implicate”.

Cristian Bărhălescu, Preşedintele Consiliului Regional Sud-Est al ANAT remarcă faptul că ”propunerea este o aberaţie, o deviaţie de la normalitate. O asemenea reglementare va trimite încă jumătate din industria turismului la negru. Turoperatorii nu o să mai fie în stare să facă înscrieri timpurii. Atunci când vorbim cu hotelierii ei ne cer banii în avans cu 6, 8 sau 10 luni înainte şi atunci preţul unui pachet turistic este foarte mic. Ce facem? Închidem posibilitatea turiştilor din România să aibă acces la asemenea oferte? În toată ecuaţia asta au de câştigat băncile, în nici un caz turistul. Şi totul se va reflecta în buzunarul turistului.”

Tot Cristian Bărhălescu ne explică concret cum o agenţie de turism poate pierde bani în urma unei astfel de reglementări. ”Agenţiile fac un pachet turistic cu bilete de avion plătite integral. Mă duc la bancă să fac linie de credit ca să-l finanţez pe client care s-ar putea să se răzgândească? Pe mine cine mă asigură în cazul acesta? Vine ANPC-ul şi-mi dă banii dacă se răzgândeşte clientul? ANAT va transmite cu siguranţă un punct de vedere la iniţiativa legislativă a ANPC”.

Ce spune ANPC

Răspunzând solicitării Adevărul, biroul de presă al ANPC a transmis punctul de vedere legat de acest caz.

În primul rând, reprezentanţii Protecţiei Consumatorilor susţin că proiectul de lege este ”un draft de proiect pe marginea căruia se pot face modificări în urma unor argumente susţinute venite atât din partea reprezentanţilor industriei, cât şi din partea consumatorilor”.

ANPC spune că scopul introducerii articolului 18(7) este acela de a ”proteja turiştii în cazul în care, din diverse motive, agenţia de turism contractată nu îşi respectă ulterior obligaţiile asumate în momentul plăţii avansului de către turist, moment ce poate fi şi de 6 luni înainte de efectuarea călătoriei. Plăţile în avans sunt des întâlnite, turistul fiind expus astfel unui risc financiar  (potrivit studiului de impact realizat de Comisia Europeana în pregătirea noii Directive privind pachetele de călătorie).”

De asemenea, reprezentanţii Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor afirmă că în realizarea acestui draft de proiect de lege s-au inspirat din legislaţiile Poloniei şi Germaniei unde există astfel de limitări. În Germania, de exemplu, plăţile în avans sunt de 20%, restul pachetului turistic fiind plătit cu 30 de zile înainte de începerea călătoriei.

”La nivel naţional, în prezent, se percep avansuri între 30-50% sau se solicită chiar suma integrala în avans pentru serviciile de călătorie. Lansarea în consultare publică a acestui proiect are rolul tocmai de a primi şi analiza puncte de vedere de la toate persoanele interesate, astfel încât proiectul ce va fi supus aprobării Guvernului şi Parlamentului să asigure echilibru între drepturile şi obligaţiile părţilor”, a transmis ANPC, prin intermediul biroului de presă.

Pe aceeaşi temă: 

Litoralul, la preţuri pentru toţi. Cum să stai la mare cu bani puţini

Cum să îţi petreci vacanţa de vară în tabere gratuite, oferite de stat. Câte locuri sunt disponibile

VIDEO Flower Power la mare. Trenurile Soarelui s-au pus în mişcare, pentru vacanţele de pe litoral. Vara aduce noutăţi: festival hippie la Vama Veche

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite