Reţea de cămătărie şi şantaj: victimele erau obligate, pentru împrumuturi infime, să returneze sume uriaşe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un grup de infractori a fost reţinut de procurorii DNA, apoi arestat de judecători, pentru cămătărie şi şantajarea unor persoane care au avut proasta idee de a se împrumuta la ei.

UPDATE Tribunalul Constanţa a emis pe numele celor 6 bărbaţi, cu vârste cuprinse între 29 şi 57 de ani, mandate de arestare preventivă pe o perioadă de 30 de zile.

Victimele cămătarilor împrumutaseră sume infime - spun anchetatorii, dar au fost forţate de aceştia să le returneze bani mult mai mulţi. 

Iată ce menţionează procurorii DNA despre acest caz de la Constanţa:

„Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Constanţa au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 15 martie 2018, a inculpaţilor:

SULIMAN GIUNIET, cu privire la săvârşirea infracţiunilor de: 
- şantaj (3 fapte), 
- camătă, 
- constituirea unui grup infracţional organizat, 

IAŞAR ELVIS, cu privire la săvârşirea infracţiunilor de: 
- şantaj (2 fapte), 

IAŞAR BECHIR, cu privire la săvârşirea infracţiunilor de: 
- şantaj, 
- camătă, 
- înşelăciune, 
- constituire a unui grup infracţional organizat, 

IANCU ION, MARCU ADRIAN şi LUCA NICOLAE COSMIN cu privire la săvârşirea infracţiunilor de: 
- complicitate la înşelăciune, 
- constituire a unui grup infracţional organizat, 

În ordonanţele procurorilor se arată că, în cauză, există date şi probe care conturează următoarea stare de fapt: 

În perioada anilor 2014 - 2017, cei şase inculpaţi au constituit un grup infracţional organizat la care au aderat ulterior şi alte persoane, în scopul comiterii unor infracţiuni de şantaj, înşelăciune şi camătă.

Concret, inculpaţii au exercitat constrângeri asupra unor oameni de afaceri (martori în cauză), pentru a-i determina să le remită sumele de 35.000 euro, 7.000 euro şi 2.000 lei.

Banii respectivi au fost ceruţi în contul unor împrumuturi infime acordate anterior martorilor de către inculpaţii Suliman Giuniet şi Iaşar Bechir, la care fuseseră adăugate dobânzi substanţiale, cu scopul obţinerii în mod injust a unor foloase materiale.

În acelaşi context, inculpatul Iaşar Bechir, beneficiind de ajutorul inculpaţilor Iancu Ion, Marcu Adrian şi Luca Nicolae Cosmin, cu ocazia organizării unor jocuri de noroc, a indus în eroare o persoană prin prezentarea ca adevărate a unor fapte mincinoase, aspecte care i-au provocat acesteia pagube patrimoniale în valoare de 200.000 euro.

În cauză se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane. 

Inculpaţilor li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală. 

La data de 16 martie 2018, inculpaţii sunt prezentaţi Tribunalului Constanţa cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. 

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul ofiţerilor de poliţie din cadrul I.G.P.R. – Direcţia de Investigaţii Criminale, Direcţia de Operaţiuni Speciale şi din cadrul I.P.J. Constanţa – Serviciul de Investigaţii Criminale.

Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie“. 

Pe aceeaşi temă: 

Arhiepiscopul Tomisului a fost trimis în judecată de DNA. ÎPS Teodosie, acuzat de abuz în serviciu în formă continuată

Elan Schwartzenberg, despre Mazăre: „Procurorul DNA mi-a spus că, dacă fac denunţ împotriva lui Radu Mazăre, mi se rezolvă problemele“

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite