Remus Cernea, deputat: „Este jenant ce se întâmplă în Parlament. Legile sunt încălcate tocmai de aleşii poporului“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În prima zi a sesiunii parlamentare 2015, Remus Cernea are agenda plină cu propuneri care vizează deputaţii chiulangii. Deputatul de Constanţa se declară revoltat, ca simplu cetăţean, de comportamentul colegilor săi de Legislativ, care nesocotesc chiar legile statului român.

Principalele iniţiative legislative pe care Cernea le-a pregătit vizează tocmai acest comportament de chiulangii al deputaţilor României. El a făcut o serie de propuneri conducerii Camerei Deputaţilor pentru a îngrădi libertăţile de care abuzează parlamentarii.

Condica de prezenţă cu semnătui falsificate

Prima propunere priveşte condica de prezenţă, care la nivelul forului legislativ este consemnată manual, printr-o semnătură personală care de multe ori este falsificată. Parlamentarii îşi roagă colegii sau îşi trimit consilierii să îi treacă în condica de prezenţă şi să semneze în locul lor, ca să se asigure că astfel îşi vor primi banii pe ziua respectivă. Participarea la şedinţe şi la vot devine un amănunt nesemnificativ.

„Nu există un mecanism real de control şi verificare a semnăturilor acestora. Apar cazuri în care unii parlamentari semnează prezenţa în numele altora, absenţi, ori în care consilierii sunt trimişi (mai ales la comisii) să semneze prezenţa parlamentarilor în mod fraudulos. Alteori, parlamentarii care semnează prezenţa cu mâna lor nu intră şi în sala de plen pentru a lua parte cu adevărat la şedinţă.

Se impune o modificare a procedurii de înregistrare a prezenţei. Propun să existe un dublu sistem de certificare a prezenţei deputaţilor: pe lângă semnătură, să fie şi o verificare electronică pe baza cartelei cu care fiecare parlamentar îşi exercită votul electronic. De asemenea, masa (atât cea pe hol, cât şi cea din plen) pe care sunt depuse tabelele pentru a fi semnată prezenţa vor trebui să fie monitorizate de o cameră video ale cărei filmări să fie accesibile opiniei publice“, propune Remus Cernea.

TVR Parlament

O altă modalitate ar putea fi şi transmiterea şedinţelor parlamentare în direct, pe un canal de televiziune dedicat. Fie de teamă, fie de plăcerea de a se vedea la televizor, politicienii s-ar simţi astfel mai motivaţi să fie prezenţi în sala de şedinţe sau la lucrările comisiilor. Deputatul de Constanţa propune ca acest canal să funcţioneze pe lângă televiziunea publică şi să se numească TVR Parlament.

„Lucrările din plen şi ale unor comisii parlamentare sunt înregistrate şi postate ulterior pe site-ul Camerei. Dar, aşa cum există în multe democraţii, ar trebui înfiinţat un canal de televiziune dedicat care să transmită în direct ori înregistrate lucrările de plen şi ale comisiilor. Costurile necesare nu ar fi foarte mari. Infrastructura tehnică este, în bună măsură, deja acoperită. Va fi nevoie de o licenţă de emisie şi de administarea a înregistrărilor de către Televiziunea publică. Propun ca Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor să facă diligenţele necesare ori să sprijine un proiect legislativ pentru înfiinţarea canalului TVR Parlament care va difuza şedinţele parlamentului“, arată Cernea.

Scaune pentru toată lumea

Nu sunt uitaţi nici jurnaliştii acreditaţi la Parlament, care îşi petrec timp îndelungat pe holurile instituţiei. El cere asigurarea unor condiţii civilizate pentru ei, dar şi pentru parlamentari, din fonduri ce ar proveni din sancţionarea chiulangiilor.

„Trebuie asigurate condiţiile minimale pentru ca jurnaliştii să îşi poată desfăşura activitatea în slujba interesului public. Munca acestora cere un timp îndelungat petrecut pe holurile parlamentului. De multe ori, jurnaliştii nu dispun de scaune ori fotolii suficiente pentru a se putea odihni în intervalele de pauză, astfel că stau direct pe jos, situaţie inacceptabilă pentru Parlamentul României.

Fotoliile existente la Camera Deputaţilor sunt vechi şi, oricum, insuficiente. Ar trebui suplimentat numărul acestora, iar în faţa pupitrului amenajat pentru conferinţe de presă la nivelul P1 ar trebui dispuse 25-30 de scaune pentru a facilita activitatea jurnaliştilor. Sumele necesare pot fi asigurate din bugetul Camerei Deputaţilor, eventual din sumele reţinute ca sancţiuni privind absenţele deputaţilor conform Art. 143 din Regulament“, precizează deputatul independent.

Scrumierele de sub „Fumatul interzis“

Cernea se declară revoltat de faptul că demnitarii, primii care ar trebui să respecte o lege, încalcă fără probleme o reglementare simplă cum ar fi restricţia de a fuma în spaţiile publice. Sub semnul „Fumatul interzis“ sunt amplasate scrumiere, iar parlamentarii fumează nestingheriţi.

„Întrucât deocamdată nu există la Parlament amenajate spaţii închise pentru fumători, mai peste tot se simte fum de ţigară, inclusiv în cadrul sălii de plen. Nu pentru că s-ar fuma în plen, ci pentru că se fumează masiv pe hol, iar fumul intră şi se simte şi în sală, mai ales în rândurile apropiate de uşi. Asta deşi pe hol este afişată interdicţia cu privire la fumat sub care însă sunt amplasate scrumiere! Propun să fie amenajate spaţii închise, pe modelul celor existente în aeroport, unde să se poată fuma fără a fi afectaţi nefumătorii, fie ei parlamentari, jurnalişti, membri ai Serviciului de Protecţie şi Pază, ori simpli invitaţi la parlament“, spune Remus Cernea.

Mai mulţi membri la Cod electoral

În fine, o altă propunere priveşte creşterea numărului de parlamentari în Comisia de cod electoral, din care fac parte actualmente 15 membri. „Tema este însă una de maxim interes public şi cere o largă şi o transparentă dezbatere. Nici unul dintre membrii comisiei nu face parte dintre parlamentarii neafiliaţi (independenţi). Propun, pentru a avea o mai cuprinzătoare dezbatere democratică în cadrul acestei comisii, ca numărul membrilor să fie extins la cel puţin 25 şi să includă şi doi reprezentanţi ai parlamentarilor neafiliaţi (independenţi)“, explică deputatul de Constanţa.

Delfinariul de la Constanţa, centru de terapie

Remus Cernea nu renunţă la proiectul său de a ocroti prin lege delfinii din Marea Neagră. El va renunţa la formularea de persoane non-umane, dar va reface propunerea legislativă astfel încât mamiferele să beneficieze de protecţie specială. Cernea are promis sprijin parlamentar pentru acest proiect, care nu ar duce la desfiinţarea Delfinariului din Constanţa ca entitate, ci ar schimba destinaţia acestuia, din centru de agrement în centru de terapie cu ajutorul delfinilor.

Vă mai recomandăm

Sprijin internaţional pentru Legea delfinilor. Remus Cernea a vizitat Delfinariul pe care vrea să-l desfiinţeze

Proiect de lege: delfinii, persoane non-umane. România ar putea fi prima ţară din Europa care recunoaşte acest statut

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite