Primul navigator român care a traversat solitar Oceanul Atlantic a ajuns la destinaţie chiar de Ziua Naţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dorel Nacou, românul care a traversat solitar Oceanul Atlantic Sursa Clubul Nautic Român
Dorel Nacou, românul care a traversat solitar Oceanul Atlantic Sursa Clubul Nautic Român

Românul care a navigat solitar în traversarea Oceanului Atlantic, ceea ce reprezintă o premieră pentru ţara noastră, a încheiat cursa chiar de Ziua Naţională a României.

Yachtmanul Dorel Nacou, legitimat la Clubul Nautic Român, a atins destinația finală a cursei Mini-Transat 2017 La Boulangère, portul Le Marin, din Insula Martinica, vineri, 1 Decembrie 2017, la ora 2.40 (ora României). El a fost ultimul sosit în marja regulamentară de timp.

Navigatorul român a avut de înfruntat dificultăţi tehnice majore, chiar după startul luat la 1 noiembrie 2017, în Las Palmas, Gran Canaria. În prima noapte, pe furtună, la 90 mile nautice, catargul ambarcațiunii sale 412 iXblue Vamonos a cedat. 

Au urmat cinci zile de eforturi în portul Boujdour (Sahara Occidentală, Maroc), unde Dorel Nacou şi-a putut remedia provizoriu avariile înregistrate la catarg, cu ajutoul echipei sale iXblue și a prietenilor Clubului Nautic Român din Boujdour și Nouadhibou, Mauritania. 

Nacou a plecat apoi mai departe, în cursa de traversare a Oceanului Atlantic. 

„A navigat cu prudență şi dovedind o imensă doză de cumpătare și răbdare, a aterizat în portul de destinație finală, după un parcurs de 29 zile 11 ore 32 minute, timp în care a parcurs în total 3289 mile nautice. Dorel Nacou a demonstrat mai mult decat elocvent adevărul celebrului proverb românesc: <Cu răbdarea treci marea>. Cumpătarea sa și modestia sa, devenite proverbiale, l-au ajutat să reziste pe măsură ce oboseala, stresul datorat singurătății, lipsa unui dialog verbal creșteau în intensitate, iar resursele de apă și hrană scădeau alarmant“, relatează colegii lui Nacou de la Clubul Nautic Român. 

image

Românul a trecut prin zone cu vânt foarte slab, în care a petrecut mai bine de şase zile, navigând cu viteză redusă. „A învins toate aceste obstacole, inițial pe cele legate de prejudecăți, legi nescrise care spun că yachtman te naști și doar te cizelezi pe parcurs, apoi că yachtingul este sport exclusivist, al celor cu stare socială și financiară foarte bună. A învins deci, obstacole financiare, mentalități, a găsit sprijinul colegilor și al șantierului naval iXblue, sponsorul său din La Ciotat, apoi neșansa unui accident tehnic survenit la puțin timp după plecarea în cursă, lipsa unui vânt bun în pânze și totuși, nu a cedat, nu a cerut asistență, nu a lăsat Atlanticul să-l învingă“, arată camarazii săi.

Ei consideră că, pentru toate acestea, Dorel Nacou este un învingător. „Este învingătorul nostru, al prietenilor şi susţinătorilor săi deopotrivă, al colegilor de la Clubul Nautic Român, al celor care au crezut în el, în visul său şi în faptul că poate să fie menţionat în statistici drept primul navigator român care a traversat solitar Oceanul Atlantic, înscris într-o regată oficială. Pentru tânărul plecat din Munții Carpați în urmă cu 25 de ani, Atlanticul este doar un urs mai mare, cu care nu se luptase până acum într-o traversadă“, transmite Clubul Nautic Român. 

Ajuns la Le Marin chiar la 1 Decembrie, de Ziua Națională a României, Dorel Nacou a dedicat cursa sa de traversare solitară a Oceanului Atlantic Centenarului Marii Uniri, pe care îl vom sărbători la 1 Decembrie 2018. 

image

Dorel Nacou (45 ani) a luat startul în Regata Mini-Transat La Boulangère, o competiţie bianuală de veliere, la clasa mini-prototip. Cursa a pornit miercuri, 1 noiembrie, din portul Las Palmas de Gran Canaria.

Românul, care este skipper, îşi manevrează singură velierul şi este legitimat la secţia de yachting a Clubului Nautic Român din Constanţa. El este primul navigator român solitar care se înscrie în traversarea Oceanului Atlantic.

Dorel Nacou a emigrat în Franța în 1992 la vârsta de 20 de ani şi s-a stabilit la Marsilia, unde a urmat cursurile unei școli de meserii și devine marangoz - tâmplar într-un şantier naval. De la absolvirea şcolii profesionale de marangozerie, Nacou lucrează la Şantierul Naval iXblue din oraşul-port La Ciotat, lângă Marsilia. Angajatorul este sponsorul principal al românului pentru regatele internaţionale de yachting la care participă. Dorel Nacou deţine ambele cetăţenii, română şi franceză.

„Competiţia nautică Mini-Transat La Boulangère, destinată navigatorilor solitari, a debutat în anul 1977, ca regată britanică, ulterior fiind transferată în Franța. Regata are două etape, cu punct de plecare în diferite porturi din Normandia, escală intermediară în insulele Canare sau Madeira, pentru pregătirea traversării Atlanticului și sosire în Brazilia sau Insulele Antile.

Anul acesta cursa se va încheia în portul Le Marin-din Martinica, unde navigatorii solitari sunt aşteptaţi să ajungă cu bărcile lor în perioada 15-20 noiembrie 2017. Regata se desfăşoară pe un parcurs de 4.050 mile marine (7.500 de kilometri), startul primei etape a ediţiei din acest an find dat în portul francez La Rochelle, pe 1 octombrie, de unde au plecat în cursă 25 de bărci cu vele la Clasa Mini, categoria Prototip“, arată Narcis Gaidargiu, ofiţerul de presă al Clubului Nautic Român.

Regata Mini-Transat La Boulangère este organizată pentru bărci cu vele prototip din Clasa Mini cu dimensiunile de: 6,5 m, lățime 3 m, greutate între 700-900 de kg, chilă dublă pendulară având partea inferioară în formă de bulb, înălțimea catargului 12 m şi cu un bompres telescopic cu care poate ridica un spinnaker asimetric gigant şi suprafaţa velică de 150 mp.

Înaintea startului, skiperul Dorel Nacou a transmis un mesaj românilor, de la bordul yachtului său iXblue Vamonos: „Dedica premiera sportivă de a fi primul navigator român care traversează Oceanul Atlantic într-o cursă solitară, la bordul unei bărci cu vele, aniversării de anul viitor a Centenarului Marii Uniri, pe care vreau să-l sărbătorească în ţară, alături de colegii de la Clubul Nautic Român“, a spus Nacou.

Pe aceeaşi temă: 

Un român a pornit solitar în traversarea Atlanticului. Performanţa sa este o premieră naţională

Record românesc de viteză. Andrei Roşu şi coechipierii de la Atlantic4 au traversat vâslind Marea Neagră

VIDEO Cinci români au plecat vâslind să traverseze Marea Neagră. Ce record mondial vor să doboare aventurierii

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite